Visokogorci na vrhu Piz Boe (foto: Visokogorci)
Visokogorci na vrhu Piz Boe (foto: Visokogorci)
02.08.2022, 09:53

Na vrhu Piz Boe zavijorila se i zastava Valjeva

č: | fb:

Članovi SPU "Visokogorci" Valjevo, poslednjih deset dana jula, posetili su masiv Dolomita u severnoj Italiji i ispenjali jedan od njegovih najlepših i najviših vrhova Sela Grupe - Piz Boe, visok 3.152 m/nv. Među brojnim planinarima iz Španije, Portugala, Francuske, Nemačke, Kine, na vrhu Piz Boe zavijorila se i zastava Valjeva.

 

- Put do jednog od najlepših vrhova Dolomita vodio nas je kroz prelepe predele severne Italije, kroz brojna turistička mesta od kojih izdvajamo najpoznatiji Italijanski olimpijski centar Kortina Dampeco. Akciju smo nastavili takođe u Italiji, nešto bliže Sloveniji, u zimskom centru Sela Nevea gde smo u masivu Zapadnih Julijskih Alpa – masivu Kanina, ispenjali tri vrha: Monte Sart visok 2.324 m/nv, Monte Sart Basso visok 2.319 m/nv i vrh Grubia visok  2.240 m/nv. Boravili smo i spavali na preko 2000 m/nv, često u okruženju alpskih divokoza – priča Vladimir Nikolić, predsednik SPU "Visokogorci" i dodaje:

Visokogorci na vrhu Monte Sart

Visokogorci na vrhu Monte Sart (Foto: Visokogorci)

 

- Put nas je dalje vodio i do prelepih glacijalnih ili ledničkih jezera kao što je Lago di Predil u neposrednoj blizini italijansko- slovenačke granice. Poslednjih dana jula, i naše Visokogorske akcije, ostavili smo za Sloveniju i Julijske Alpe. Ispenjan je najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpi, i nekadašnje SFR Jugoslavije, Triglav visok 2.864 m/nv. Krenuli smo iz doline Vrata, od "Alaževog doma", jednom od najlepših i najtežih staza, obnovljenom "Bambergovom potom". Staza je izuzezno opasna i namenjena je palninarima bez straha od visine i sa iskustvom. Vreme uspona je oko sedam časova, vreme silaska istom stazom oko pet časova, visina polazišta 1.015. m/nv, dužina staze u jednom pravcu oko 11 kilometara, visinska razlika oko 1849 m/nv. Najteža ocena za ferate B/C i C/D. Inače, ovu stazu je Planinarski savez Slovenije proglasio za najlepšu i najtežu planinarsku stazu u Sloveniji – navodi Nikolić.

Visokogorci na Triglavu

Visokogorci na Triglavu (Foto: Visokogorci)

 

Dodaje da je valjevske "Visogorce" put vodio preko živopisnih predela Triglavskog narodnog parka gde su posetili najpoznatiji Slovenački vodopad – Peričnik, koji se sastoji od dva slapa: gornji, visok oko 16 metara, i donji visine oko 52 metra.

 

- Posetili smo, na prevoju Vršić, spomen kompleks Ruska kapelica. Put nas je vodio kroz živopisnu dolinu Trente, čuvene i prelepe reke Soče. Boravak u dolini Soče završili smo posetom Slovenačkom zimskom centru Bovec – kaže predsednik SPU "Visokogorci" Valjevo.

 

Na samom kraju, posetili su Slovenački zimski centar Kranjska Gora, kao i čuvenu ski skakaonicu i zimski centar "Planica". Akcija je realizovana uz pomoć grada Valjeva, te se "Visokogorci" zahvaljuju na pomoći i podrsci.

Vrh Piz Boe

Vrh Piz Boe (Foto: Visokogorci)

 

 

 

Aktuelno

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 18 sati 55 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 23 sati 18 minuta

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...  · 4 komentara