Registracija Prijava preko FB
FK Krušik 2014 (foto: Đorđe Đoković)
FK Krušik 2014 (foto: Đorđe Đoković)
10.07.2014, 15:04

Fuzija Budućnosti i Krušika?

č: | fb:

U fudbalskoj sezoni za nama od klubova Valjevskog kraja najuspešniji je bio lajkovački Železničar, koji se plasirao na četvro mesto u Srpskoj ligi Zapad. Krušik je u tom rangu izborio opstanak, a Jedinstvo (Ub), Budućnost i Radnički s Petog puka, mionička Ribnica, tamnavska Brezovica... ostali su u Zonskoj ligi Drina, gde se vratio lajkovački Zadrugar.

Valjevci su, posle nekoliko godina rezultatskog posta, izgleda rešili da „okrenu list“, pa su za danas zakazane skupštine Krušika (16.30) i Budućnosti (18.00) na kojima će ključna tema biti fuzija ta dva kluba, koji bi se ubuduće, kao srpskoligaš, takmičio pod imenom Budućnost – Krušik sa adresom u Knez Miloševoj 33. Mesto u Zonskoj ligi Drina možda bi mogla da „upeca“ OFK Osečina...

Za fuziju su se, prema saznanjima Kolubarskih.rs, izjasnili upravni odbori oba kluba svesni teške situacije i u društvu, kao i nagomilanih dugova dva kluba. Ukoliko odluka o fuziji bude večeras doneta, konstitutivna sednica novog kluba bila bi zakazana za ponedeljak, 14. jula.

Ima izgleda da novi trener bude Jovan Stanković, Piroćanac sa zavidnom karijerom u Crvenoj zvezdi i španskoj Majorki, koji je u drugom delu sezone 2013/2014. vodio Krušik. Igrački kadar bio bi probran od sadašnjih fudbalera Budućnosti i Krušika, onih koji su zainteresovani da ostanu u svom gradu. Valjalo bi poraditi na tome da se u rodni grad vrate Rajevac, Gentić, Sofronić i ostali, koji su „trbuhom za kruhom“ otišli u Lajkovac, recimo. Tamo su pokazali da umeju da igraju, a zbog čega u Valjevu nisu pružili ni deo svojih mogućnosti stvar je analize, koju bi ozbiljni ljudi, pre svih treneri, koji misle da mogu da vode Budućnsot – Krušik morali da urade. Šteta je da je talentovani napadač Lazar Petrašević iz Krušika već otišao na Ub.

Škola fudbala

Ništa manje važno nije ni formiranje jedinstvene Škole fudbala u koju bi bili uključeni  i „klinci“ s Petog puka ili ZSK-a, odnosno najtalentovaniji dečaci iz klubova Kolubarskog okruga. Ta škola morala bi da ima koordinatora (glavnog trenera), koji bi bio od pomoći „trenerima u proizvodnji“, a radilo bi se po jednoobraznoj metodologiji. Treneri bi, dakako, morali da zadrže ambicije u radu, ali da se odreknu sujeta ukoliko zaista žele dobro valjevskom fudbalu, čiji su deo bili i kao igrači.

Moguće je da će najveći problem biti izbor rukovodstva novog kluba. Ukoliko se oceni da i ljudi, koji su do sada vodili Budućnost, pa i Krušik, snose (ne mali) deo odgovornosti za dosadašnje rezultate, logično bi bilo da se sami povuku. Nove, naravno, nije lako naći. Tim pre što onih, koji se razumeju u tu „drvenariju“, a hteli bi da pomognu, ruku na srce, i nema mnogo. Ni u tom segmentu ne bi smelo da bude sujetnih, umišljenih veličina, a, po definiciji, najopasniji su oni što se sami nude! Jer, stara je mudrost i to da je i „put u Pakao popločan dobrim namerama“!

Zbog čega upitnik u naslovu? Za ne daj Bože, što bi narod rekao. U oba kluba svakako ima onih, koji nisu za fuziju, sve štiteći tradiciju i nespornu prošlost. Ovo je, međutim, situacija u kojoj je „zla godina naterala orla“. Uostalom, uz oba upravna odbora, „zeleno svetlo“ su, saznajemo, dali i „politički oci“ (ma šta to značilo). Inače, stadion na Pećini je gradski („Valisov“), a „Krušikov“ je fabrički. Novi klub bi igrao na „Krušikovom“ stadionu tim pre što je teren na Pećini poplavljen, a ideja je da se od donacija UEFE aplicira za njegovu sanaciju.

 
FK Metalac 1960

FK Metalac 1960 (Foto: Obren Jovanović)

Škoba i Bebica

Valjevski fudbal je 1960-te već preživeo političku fuziju Budućnosti i Radničkog, kada je stvoren Metalac. Trener Dragoslav Škoba Filipović nije uspeo da u kvalifikacijama sa pančevačkim Dinamom ekipu uvede u toliko željenu Drgugu ligu tadašnje SFRJ. Razočaran, otišao je iz Valjeva posle godinu dana.

Škoba je, međutim, tada selektirao stotinu talentovanih „klinaca“ od kojih će docnije Dragoljub Milošević Bebica, takođe veliki trener, sa uspešnom karijerom u Jugoslaviji i Španiji, napraviti tim, koji je beogradski „mangaš“ Pera Ćosić, posle kvalifikacija sa Hajdukom iz Kule, 1969-te uveo u Drugu ligu Sever. U toj ligi igrali su Spartak, Proleter, Novi Sad, Bačka, Osijek, Dinamo (Vinkovci), BSK (Sl. Brod), Jedinstvo (Brčko), Radnik (Bijeljina), Zemun...

FK Metalac 1963

FK Metalac 1963 (Foto: iz Arhive FK Metalac)

Za Metalac su u Drugoj ligi igrali Ladavec, Popović, Velimirović, Petković, Tešić, Savković, Perović, Brajović, Janković, Prodanović, Đurić, Đurica, Paunović, Lazić, sve Valjevci, pa Simović iz Mionice, Bora Grujičić sa Uba, Đorđević i Perić iz Koviljače, Lečić iz Loznice, Petrović iz Ljubovije... Sreten Đurica je bio vođa, a „tehniko“ Novog Sada, uvaženi Hugo Ruševljanin, rekao je svojevremeno Miljanu Miljaniću, tvorcu moderne Crvene zvezde i novog pravca u YU fudbalu: „Da sam imao valjevski Metalac, nikada ti sa Zvezdom ne bi bio prvak Jugoslavije!“.

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 7 sati 16 minuta

U Valjevu preminula još jedna osoba, 30 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu je preminula još jedna osoba, pozitivno još 30, dok je u odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu novoobolelih 37. Hospitalizovano je 84 pacijenta,...

Vakcina (foto: Đorđe Đoković)
Saopšteno iz Doma zdravlja Pre 11 sati 18 minuta

Vakcinisanje za pojedine kategorije u kućnim uslovima

Pacijenti koji su registrovani u Službi kućne nege i lečenja mogu se vakcinisati u kućnim uslovima, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja. Oni će vakcinisanje moći da zakažu radnim danima na...

Valjevo (foto: Đorđe Šoković)
Saopštenje Lokalnog fronta Va Pre 1 dan 10 sati

Grad, nakon šest godina, knjižio akcije Krušika

Lokalni front Va je uporno ponavljao da je "Krušik" akcionarsko društvo u kojem građani Valjeva imaju akcije vredne preko 825 miliona dinara. Te akcije valjevske fabrike Grad je konačno uknjižio,...  · 12 komentara