Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2021, 07:48

Odbijen tužbeni zahtev Pravobranilaštva protiv Valjeva i Srbije

č: | fb:

Viši sud u Valjevu odbio je tužbeni zahtev Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina protiv grada Valjeva i Republike Srbije radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju bez naknade zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Gradski pravobranilac tužio je grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog toga što je, suprotno zakonskim propisima i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti, Grad bez naknade otuđio svoju imovinu u korist Republike, koja je potom zemljište poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona.

 

Sudija Višeg suda u Valjevu Radivoje Jovanović obrazlažući svoju odluku naveo je da sud nalazi da u ovom predmetu nisu povređene odredbe Zakona o javnoj svojini i Zakona o građevinskom zemljištu, odnosno da zaključenje ugovora nije bilo protivno odredbama tih zakona. Takođe nalazi da je u bitnom sam postupak zaključenja ugovora bio saglasan Uredbi, da nesaglasnosti nisu bile protivne cilju same forme, odnosno da zbog tih nesaglasnosti, propusta u postupku, sam ugovor ne može biti ništav. Ugovor je, uz to, izvršen naveo je sudija Jovanović.

 

Odbijen je i tužbeni zahtev kojim je Pravobranilaštvo tražilo da se tužena Republika Srbija obaveže da gradu Valjevu preda u svojinu i državinu parcelu površine 11,8 hektara koja je bila predmet spora ili da Gradu isplati naknadu u iznosu od preko 156 miliona dinara. Prema rečima sudije Jovanovića zahtev za vraćanje u državinu je neosnovan i zbog toga što parcela više nije u državini Republike Srbije.

 

Smenjeni pravobranilac Darko Kostić, koji je tužio grad Valjevo i Republiku Srbiju, kaže da nije očekivao ovakvu presudu. "Kada sam podneo tužbu bio sam ubeđen, a i sada čvrsto verujem, da je tužbeni zahtev osnovan", rekao je kratko Darko Kostić i dodao "ipak, važi se sudijska".

 

Nije poznato da li će Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina uložiti žalbu protiv ove presude Višeg suda u Valjevu.

 

Podsećamo, na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića Skupština grada je krajem oktobra razrešila funkcije pravobranioca Darka Kostića. U obrazloženju stoji da su zahtev za pokretanje postupka za smenu Darka Kostića uputila pravobranilaštva opština Ljig i Osečina jer su "nezadovoljni dosadašnjom saradnjom, iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa".

 

 

Aktuelno

Opremljen amfiteatar (foto: www.mionica.rs)
Ministarstvo pravde podržalo projekat Pre 21 minuta

Opremljen amfiteatar u Srednjoj školi u Mionici

Srednja škola u Mionici dobila je kompletno opremljen amfiteatar sa 55 mesta. Ministarstvo pravde podržalo je ovaj projekat sa gotovo 700 hiljada dinara, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 22 sati 32 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 1 dan 2 sati

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...  · 5 komentara