Sreten Đorđević (foto: Đorđe Đoković)
Sreten Đorđević (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2021, 07:46

Privremeno zabranjeni rudarski radovi Euro Litijum Balkan

č: | fb:

Osnovni sud u Valjevu je, po zahtevu narodnog pokreta "Marš s Kolubare", usvojio privremenu meru i zabranio do daljeg sve rudarske radove kompaniji Euro Litijum Balkan, rekao je Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta.

 

Radovi su zabranjeni do okončanja postupka koji je narodni pokret "Marš s Kolubare" pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike od koga je zahtevano da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad.

 

"Euro Litijum Balkan ima pravo na žalbu, ali žalba ne zadržava izvršenje rešenja i prema našim saznanjima kompanija je prestala da radi bilo šta na ovom području jer je ta privremena mera za njih obavezujuća", rekao je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je novinarima ponovio da su zbog bušotina za istraživanje rezervi litijuma u dolini Kolubare i zemljište i bunari kontaminirani borom, i to ne samo površinski bunari porodica Jovanović u Lukavcu i Tadić u selu Šušeoka, nego je laboratorijski potvrđeno da je voda zagađena i u arterskom bunaru dubine 120 metara u porodičnom gazdinstvu Arbajter koja ima proizvodnju borovnice na četiri hektara u Lukavcu. U njihovom bunaru utvrđena je dva i po puta veća koncentracija bora od maksimalno dozvoljene čime je ugrožena svaka poljoprivredna proizvodnja.

 

Kanadska kompanija Euro Litijum Balkan realizuje dva projekta: "Valjevo-Mionica" i "Valjevo sever". U narodnom pokretu "Marš s Kolubare" tvrde da je Euro Litijum Balkan do sada u okviru projekta "Valjevo-Mionica" napravio oko 35 bušotina u selima valjevskog i mioničkog kraja.

 

 

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 6 sati 36 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 10 sati 32 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 9 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas Pre 1 dan 8 sati

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara