Objekat na Trgu Živojina Mišića (foto: Kolubarske.rs)
Objekat na Trgu Živojina Mišića (foto: Kolubarske.rs)
25.06.2022, 06:47

Grad traži od države objekat na Trgu Živojina Mišića

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu površine 140 metara kvadratnih u centru grada, čiji je korisnik Ministarstvo finansija, prenese na grad Valjevo.

 

Objekat, koji se nalazi na Trgu Živojina Mišića, nedaleko od belog mosta u centru Valjeva, je u vlasništvu grada Valjeva sa udelom od 23, a Republika Srbija sa udelom od 117.

 

"S obzirom na to da je grad Valjevo upisan kao nosilac prava javne svojine i da se objekat nalazi na parceli u javnoj svojini Grada, kao i da se Ministarstvo finanisja izjasnilo da mu nije potreban objekat, to je Grad zainteresovan za pribavljanje idealnog udela Republike Srbije", piše u obrazloženju Odluke i dodaje da je objekat pretrpeo velika oštećenja u požaru te da je neophodna njegova rekonstrukcija. Grad navodi i to da se zgrada nalazi u najužem centru grada, u trgovačkoj zoni i na mestu gde se održavaju Tešnjarske večeri, otuda se može koristiti u turističke svrhe.

Objekat na Trgu Živojina Mišića

Objekat na Trgu Živojina Mišića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Član Gradskog veća Vladimir Mišković je rekao da objekat na Trgu Živojina Mišića predstavlja ruglo u centru grada, ali da lokalna uprava ne može da sanira oštećenja nastala u požaru jer nije u celini u vlasništvu Valjeva. On je naveo da je važno da se tom objektu odredi namena, a "predlog je da bude nešto što je vezano za sve ustanove kulture", kao i za ustanove koje imaju potrebu za izložbenim prostorom.

 

"Mi u Valjevu imamo galerije i izložbene prostore gde ljudi ciljano mogu da dođu, ali nemamo nijedan prostor koji korespondira sa građanima tako da oni koji prođu tuda mogu da vide šta se unutra dešava. Uzmimo na primer u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, zgrada Srpske akademije nauka prizemlje je u staklu i praktično predstavlja izložbeni prostor. Mi nismo bili u mogućnosti da organizujemo neke postavke koje su nam nudili, navodio sam primer Bože Maljkovića i postavku o srpskim olimpijcima, jer nemamo takav prostor. Takođe treba da imamo na umu da naše ustanove kulture prave izložbe na otvorenom prostoru", rekao je Mišković i ponovio da izložbeni prostori ne treba da budu hermetički zatvoreni, treba da budu otvoreni kako bi svaki građanin koji prođe tuda mogao da vidi šta se untra dešava.

 

Odbornik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Popović je protiv tog predloga smatrajući da Valjevo već ima dovoljno galerija i izložbenih prostora, a otvaranje još jednog izložbenog prostora bi koštalo. Predlaže da se taj objekat ustupi na korišćenje i upravljanje valjevskoj Turističkoj organizaciji, koja se trenutno nalazi u neadekvatnom prostoru ili "ćumezu", a mnogi i ne znaju gde se nalazi

 

"Objekat na Trgu vojvode Mišića bi bio idealan za Turističku organizaciju koja bi organizovala svoje prezentacije, kao i sve ono što je u delokrugu njihovog posla, uključujući i prodajne izložbe. Mislim da je to mnogo bolje i korisnije, a posebno zbog toga što mislim da nam je turizam perspektiva. Mnogo toga ima Valjevo da ponudi i pokaže", rekao je Popović i naglasio da treba dobro promisliti "hladne glave" pre nego što bude doneta odluka o nameni tog objekta.

 

Odbornica Srpske napredne stranke (SNS) Ivana Petarić je predložila da se u tom objektu otvori omladinski klub ili klub mladih.

 

"Tu bi mogli da provode svoje vreme i da imaju neke svoje aktivnosti. Milsim da to našem gradu nedostaje. Većina gradova u Srbiji ima omladinski klub, čak mislim da bi Ministarstvo omladine i sporta podržalo tu ideju", kazala je Ivana Petarić.

 

Član Gradsog veća Vladimir Mišković je ponovio da je namera gradskog rukovodstva da taj objekat ne bude zarobljen od samo jedne institucije, nego da bude na korist svih građana.

 

Odluka o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu, koji se nalazi na Trgu Živojina Mišića, prenese na grad Valjevo biće dostavljena Republičkoj direkciji za imovinu, a kako je navedeno, međusobna prava i obaveze, po usvajanju predloga, biće regulisane ugovorom koji će zaključiti Republika Srbija i grad Valjevo.

 

Red je da se država skromno oduži

 

Iskreno se nadam da će država biti velikodušna prema Valjevu jednako kao što je Valjevo bilo velikodušno prema državi kada je poklonilo svoje zemljište u Privrednoj zoni površine 11,8 hektara, vredno preko 1,5 miliona evra, a potom ga država poklonila nemačkom investitoru. Verujem da će država gradu Valjevu pokloniti objekat u strogom centru grada za koji se Ministarstvo finansija "izjasnilo da mu nije potreban".

Kafić Ponte bianca

Kafić Ponte bianca (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsećam, u objektu na Trgu Živojina Mišića, koji je u većinskom vlasništvu Republike Srbije, bio je kafić "Ponte bianca" u kome je sredinom januara 2021. godine izbio požar. Pričinjena je velika materijalna šteta, objekat je pretrpeo velika oštećenja koja do danas nisu sanirana.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 13 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 22 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara