Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (foto: Đorđe Đoković)
Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (foto: Đorđe Đoković)
01.08.2022, 06:44

Pivići ne odustaju, ako treba idu do Strazbura

č: | fb:

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak se prošle srede po treći put obreo u prostorijama FK Divci u istoimenom selu ne bi li konačno bio rešen problem u vezi eksproprijacije parcela koje su na trasi brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, koja će Valjevo spojiti sa auto-putem "Miloš Veliki".

 

"Mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod". Ovako je Milijana Pivić iz sela Veselinovac, čija porodica ne dozvoljava ulazak mašina u njihov posed zbog nerešenih imovnsko-pravnih odnosa, odgovorila na pitanje Kolubarskih.rs da li je na sastanku prošle srede postignut dogovor sa vlasnicima parcela.

 

- Ovo je treći put da mi dolazimo na sastanak sa Drobnjakom i ništa se ne dešava. Istu priču smo ispričali i mi i oni, a ništa nije rešeno. Na sastanku nas je bilo dvadesetak koji imamo neka nerešena pitanja u vezi oduzete imovine i novčane naknade za to. Bili su ljudi iz Lukavca, Popučaka, Valjevske Loznice, Divaca..., i nije tačno to što je rekao ministar Tomislav Momirović da su "problem suzili na jedan ili dva slučaja". Ima nas mnogo više – rekla je Milijana Pivić.

 

Ona je ponovila da njena porodica nije saglasna da im se za 2,80 hektara parcela, sa sistemom za navodnjavanje, isplati 30.000 dinara po aru, po ceni koju je odredila Poreska uprava, a što JP "Putevi Srbije" jedino prihvata uz mogućnost da iznos bude uvećan za 30 posto.

 

- Osnovni sud je doneo rešenje 11. maja po kome naknada za sve što nam je oduzeto, zemljište, usevi i sistem za navodnjavanje, treba da bude ukupno oko 150.000 evra. Međutim, na to rešenje su se žalili "Putevi Srbije", i sada se čeka da Viši sud u Valjevu rešava po žalbi. Na prethodnom sastanku, sa Drobnjakom je bio i njihov pravnik koji nam je rekao da ukoliko Viši sud presudi u našu korist, "Putevi Srbije" su u obavezi da nam posle 15 dana isplate novac. Međutim, kaže da će se oni žaliti Vrhovom kasacionom sudu i ako žalba bude usvojena mi ćemo morati da vratimo razliku u novcu uz zakonsku zateznu kamatu – kazala je Milijana.

 

Drobnjaku je, na sastanku prošle srede, rekla da je njena porodica spremna na kompromis, na vansudsko poravnanje, ali da ne može prihvatiti cenu koju je odredila Poreska uprava. Ponovila je i to da su njenoj porodici te parcela osnova za posao kojim se bave.

 

- Imamo 20 muznih krava, imamo dve žetve godišnje, posedujemo sistem za navodnjavanje koji je ukopan 700 metara... Oni se prema nama ponašaju kao da smo mi ušli u njihovo, a ne oni u naše – kazala je i poručila:

 

- U našu parcelu neće ući dok ne budu platili, niti ćemo mi više ići na sastanke sa njima. Znaju gde nam je kuća, ako hoće neka dođu da se dogovorimo, ako ne, to sam rekla i Drobnjaku, vidimo se u Strazburu!

Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac

Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, u julu prošle godine porodica Pivić iz sela Veselinovac nije dozvolila ulazak građevinskih mašina u njihov posed, koji je na trasi brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, zbog toga što nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, niti, kako su rekli, postoji bilo kakvo rešenje o oduzimanju 2,80 hektara njihovog imanja.

 

- Mi nismo protiv eksproprijacije, mi znamo da je ova saobraćajnica od javnog interesa, da je država donela taj zakon, ali mora neko i nas da razume. Nismo protiv da nam uzmu zemlju, ali tražimo adekvatnu nadoknadu. Mi od ovoga živmo, svi u porodici, a nas je desetoro, bavimo se poljoprivredom – rekli su Pivići o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Na sastanak trebao da dođe i ministar Momirović

 

- Bilo nam je rečeno da će Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije", doći na sastanak u prostorije FK Divci oko deset časova. Mi smo svi došli u zakazano vreme, međutim on se pojavio oko pola dvanaest. Rečeno nam je da će doći i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ali on nije došao, ne znamo zbog čega – kaže Milijana Pivić.

 

Ne zna da li je bio organizovan doručak, kako je to novinarima rekao ministar Momirović, koji je u sredu obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

 

"Direktor Puteva Srbije, gospodin Drobnjak sad je otišao u Divce da sedne na doručak sa ljudima koji su imali neka otvorena pitanja kada pričamo o eskproprijaciji", rekao je Momirović. 

 

Pivići imaju i dodatne probleme

 

Milijana Pivić navodi da im je, zbog radova na brzoj saobraćajnici Iverak-Lakovac, sada onemogućen ulazak u ostatak parcela na površini od preko 20 hektara jer je podignut nasip, tako da traktorom ne mogu da priđu. Prema njenim rečima, nemaju alternativni put, i to ne samo oni nego još nekoliko njihovih komšija.

 

 

Aktuelno

Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 35 minuta

"Može on to..."

Kažu da ima slavlja "u lokalu" zbog toga što će "naš čovek" dve sedmice biti "vede" ministra prosvete! Normalno? I jeste, ako je normalno da "naš čovek" bude važniji od naše prosvete! Čak i da...  · 13 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Odgovori na pitanja Kolubarskih.rs Pre 12 sati 53 minuta

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće,...  · 14 komentara

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 1 dan 12 sati

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 2 komentara