Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
24.03.2023, 08:03

Imamo buku, imamo aparat za merenje buke, ali nema ko da meri

č: | fb:

Komunalna milicija još uvek ne meri buku u ugostiteljskim objektima i pored najave iz Gradske uprave u oktobru prošle godine da se konačno počinje sa tim poslom. Kako nam je tada rečeno, "uređaji su nabavljeni, komunalna milicija je pripremljena za merenje buke, a narednih dana ugostitelji će biti upoznati sa svojim pravima i obavezama".

 

Međutim, ispostavilo se da komunalna milicija nije pripremljena za merenje buke. Kako saznajemo u Gradskoj upravi, Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini utvrđeno je da organ vlasti jedinice lokalne samouprave, u kome je zaposlen komunalni miliocionar, mora da poseduje akreditaciju. Gradska uprava Valjeva je zahtev podnela Akreditacionom telu Srbije, ne navodeći kada, međutim odgovor još uvek nije stigao.

 

U Gradskoj upravi ne mogu pouzdano da kažu kada će dobiti akreditaciju i kada će komunalna milicija početi da meri buku u ugostiteljskim objektima, ali dodaju da komunalci preventivno kontrolišu rizične zone, pre svega u Tešnjaru, i to u danima vikenda.

 

Međutim, žitelji Tešnjara nisu zadovoljni takvom kontrolom i negoduju zbog povećane buke iz ugostiteljskih objekata. Oni su u pismu upućenom Kolubarskim.rs naveli da komunalna milicija neće ni početi sa merenjem buke, i pored toga što su najavili još pre skoro šest meseci da počinju, a do tog zaključka su došli na osnovu odgovora koje im je dostavila Milica Petković, rukovodilac Odeljenja komunalne milicije.

 

Naime, žitelji Tešnjara su pitali koliko komunalnih milicionara ispunjava uslove koje propisuje Pravilnik o uslovima koje treba da ispunjava komunalni milicionar da bi mogao da vrši poslove merenja buke poreklom iz ugostiteljskih objekata? Potom, da li je Ministarstvu zaštite životne sredine podnet zahtev za ovlašćenje kominalnih milicionara iz Valjeva za merenje buke iz ugostiteljskih objekata? 

 

I treće pitanje je glasilo: da li je potrebna ispunjenost uslova koju propisuje Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava stručna organizacija za merenje buke u životnoj sredini, potrebnoj dokumentaciji, postupku ovlašćivanja, sadržini rešenja o ovlašćivanju, kao i o sadržini, obimu i roku važenja izveštaja o merenju buke, da bi Komunalna policija kao organizacija iz Valjev zatražila ovlašćenje za merenje buke i da li ih iko od zaposlenih ispunjava u pogledu potrebnog obrazovanja?

 

Milica Petković, rukovodilac Odeljenja komunalne milicije, je odgovorila da nijedan komunalni milicioner ne ispunjava uslove koje propisuje Pravilnik i da Ministarstvu nije podnet zahtev za ovlašćenje komunalnih milicionera jer nijedan ne ispunjava tražene uslove po pitanju obrazovanja. Petković u svom odgovoru navodi da komunalna milicija nije organizacija već Odeljenje u okviru Gradske uprave, te se navedeni Pravilnik ne odnosi na komunalnu miliciju.

 

Podsetimo, Skupština grada je krajem juna 2022. godine usvojila Odluku o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Valjeva, čime bi trebalo da bude rešen višegodišnji problem građana, naročito onih koji žive u Tešnjaru i u centru grada u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, koji nemaju miran san zbog preglasne muzike iz kafića, restorana, klubova…
 

Ova Odluka ni nakon devet meseci od donošenja nije sprovedena, a nadležni u Gradskoj upravi ne znaju ni kada će, sudeći prema njihovim odgovorima.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara