Zgrada Napreda i Radio Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada Napreda i Radio Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2016, 08:02

Vlasnik Radio Valjeva bi da njegovo glasilo finansira Grad

č: | fb:

Vlasnik privatizovanog Radio Valjeva tražio je od gradskog rukovodstva da se iz budžeta obezbedi novac, kako bi zaposlenima bile isplaćene zarade za novembar i decembar i kako bi Radio Valjevo moglo da funkcioniše. Takođe, zatraženo je da i nakon privatizacije nastavi da koristi bez naknade zgradu u kojoj je smešteno Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže za Kolubarske.rs da zvaničnog ili pisanog zahteva za finansiranje Radio Valjeva nije bilo, ali su predstavnici te medijske kuće, krajem prošle godie, od Grada tražili finansijsku pomoć. Kovač precizira da su razgovarali sa pomoćnikom gradonačelnika Miloradom Ilićem o tome da im se iz gradske kase pokriju dvomesečni troškovi, tačnije od vremena kada je Radio Valjevo prestalo da bude glasilo Grada i prešlo u privatne ruke. „Naravno da smo zahtev odbili, jer smo se složili da za tako nešto ne postoji zakonska mogućnost, jer novcem iz budžeta ne možemo finansirati privatne medije. Od dana kada je Radio Valjevo privatizovano prestaje svaka obaveza Grada prema tom mediju", objašnjava Kovač.

S obzirom na to da Radio Valjevo nije više javno preduzeće, a nedeljnik „Napred“ je još ranije privatizovan, gradsko rukovodstvo je odlučilo da se ta dva medija isele iz zgrade nekadašnje Narodne štedionice na Desankinom vencu, kako bi taj prostor nakon adaptacije dobio drugu namenu. Tako bi na osnovu odluke gradskog rukovodstva „Napred“, koji je zakup prizemlja od 55 kvadrata plaćao mesečno 300 evra, i Radio Valjevo, koje nije plaćalo zakup jer je bilo javno preduzeće, trebalo da se isele iz objekta do 15. februara.

„Vlasnicima ova dva medija je polovinom decembra dostavljeno rešenje o iseljenju iz prostora, koji je u vlasništvu Grada“, kaže Kovač. On nije mogao precizno da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs da li vlasnik privatizovanog Radio Valjeva plaća zakup prostora ili će ga Grad „častiti“ besplatnim korišćenjem gradskog prostora i to skoro četiri meseca. 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs novi vlasnik Radio Valjeva ne plaća Gradu zakup prostora, koji je duplo veći od prostora koji koristi „Napred“ za koji njegovi vlasnici od prvog dana privatizacije plaćaju zakup od 300 evra.

Podsećam, Radio Valjevo je početkom oktobra prošle godine kupila Doris Aćimović iz Beograda, koja je izlicitirala 15 puta višu cenu od početne, tačnije 17.400 evra. Aćimović je zakoniti vlasnik, dok je vlasnik Radio Valjeva "iz senke" Zoran Majdak.

Reprezentativna gradska kuća

Secesijsko zdanje prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj se danas nalaze Radio Valjevo i nedeljnik "Napred", podignuto je 1871. godine. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da rukovodstvo još uvek nije odlučilo šta će ubuduće biti u toj lepoj i vrednoj građevini, ali je izvesno da će u ovoj godini biti adaptirana i u funkciji Grada.

„Naš stav je da treba da se uredi kao gradski reprezentativni objekat, koji trenutno Grad nema, nego za neke prilike koristimo svečanu salu Valjevske gimnazije ili Centar za kulturu. Treba da imamo reprezentativno gradsko zdanje gde bi primali goste, delegacije, uručivali nagrade, održavali svečane sednice... Takođe je ideja da se taj prostor koristi i za izložbe, tako da bi bio otvoren i za posetioce“, prenosi Kovač samo neke zamisli o budućoj nameni zdanja nekadašnje štedionice na Desankinom vencu.

On dodaje da u gradskoj kasi ima novca za adaptaciju zgrade, jer su u ovoj godini planirana sredstva za rekonstrukciju nekoliko objekata u gradu.

Aktuelno