Registracija Prijava preko FB
Uništena kuća u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
Uništena kuća u Rebelju (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2014, 14:21

Država će da pomaže, a ne da nadoknađuje štetu

č: | fb:

Ni dva meseca nakon poplava Vlada Srbije nije predložila zakonsko rešenje kojim će biti regulisan način pomoći oštećenima u poplavama i klizištima, kao ni zakon kojim će biti regulisana tenderska procedura. Jedina jasna, a čini se i konačna, odluka  jeste da  se odustalo od termina nadoknada štete, sanacija i obnova, nego će zakonskim rešenjem biti definisana državna pomoć ugroženima u majskim elementarnim nepogodama.

-  Dakle, nije reč o nadoknadi štete, nego o državnoj pomoći koja se ogleda u tome što će svima čiji su objekti srušeni biti izgrađeni novi, a oni čiju su objekti oštećeni biće isplaćena novčanu nadoknada – preneo je danas novinarima zamenik gradonačelnika Žarko Kovač informaciju koja je juče saopštena na sastanku Stalne konferencije gradova i opština.

Kovač je dodao da sredstva koja je grad opredelio za hitne radove na sanaciji oštećenih objekata ne mogu biti upotrebljena dok Vlada Srbije ne donese zakone kojima će biti regulisan način pomoći oštećenima.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Prema najnovijim podacima komisije za procenu štete, šteta od poplava i klizišta na teritoriji Valjeva iznosi 1,13 milijardi dinara ili za 170 miliona dinara više od štete koja je prijavljena 30. maja, do kada je bio rok za prijavu štete. Prema izveštaju komisije, na teritororiji grada Valjeva, za izgradnju je određeno 59 objekata, od toga 36 kuća je srušeno i biće izgrađene nove, dok 23 kuće nisu srušene, ali se nalaze na klizištima čija se brzina klizanja ne može proceniti, pa samim tim ni ugroženost tih objekata. U Rebelju, selu koje je pretrpelo najveću štetu zbog klizišta, 16 kuća nije za stanovanja i gradiće se nove.

Na pitanje Kolubarskih.rs zašto i Valjevo nije obezbedilo novac za izgradnju kuća u Rebelju poreko fondacija, kao što je to učinila ubska opština, za rekonstrukciju vrtića i izgradnju kuća, preko Fondacije „Dragica Nikolić” i Fondacije „ Ana i Vlade Divac”, direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić objašnjava da javni objekti u Valjevu nisu pretrpeli velika oštećenja koja zahtevaju ozbiljne radove i veliki novac.

- U slučaju radova na  javnim objektima ne bi bilo primedbi na temu prioriteta. Kod privatnih kuća situacija je sasvim drugačija. Teško je opredeliti se za kuću jednog ili dva, a ne svih 16 meštana Rebelja. Država još uvek nije odredila način na koji će se praviti prioritet izgradnje. Ima donatora koji žele da grade kuće u Rebelju, ali i oni čekaju sistemsko rešenje i pravila po kojima će se graditi objekti. Što se tiče Rebelja, mi smo odlučili da sve kuće gradimo istovremeno ili u paketu, kako ne bi izazvali nezadovoljstvo meštana – kaže Dragan Jeremić.

Aktuelno

 (foto: )
U Centru za kulturu Pre 1 dan 7 sati

Premijera filma "Težina lanaca 3" u Valjevu

U Centru za kulturu večeras od 20 časova premijera filma "Težina lanaca 3" u režiji Borisa Malagurskog. Od svake prodate karte 50 dinara biće donirano Centru za vantelesnu oplodnju koji već osam...