Registracija Prijava preko FB
Radovi na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2019, 06:12

“Dupla” javna nabavka

č: | fb:

Početkom maja počelo je, kako je glasio naslov vesti na sajtu Grada, "prolećno ulepšavanje Valjeva".

 

"Danas su počeli radovi na redovnom održavanju Trgovačke zone Knez Miloš! Zamena dotrajalih, popucalih, rasklimanih i oštećenih ploča je krenula od Trga Desanke Maksimović. Radove izvodi SZR Toške, a vrednost radova je 2,6 miliona dinara", objavljeno je 3. maja na sajtu Grada.

 

Pre šest dana raspisana je javna nabavka - zamena granitnih kocki u gradu, što navodi na zaključak da će biti i "jesenje ulepšavanje Valjeva" i da će, nakon zamene "dotrajalih, popucalih, rasklimanih i oštećenih ploča" u Trgovačkoj zoni Knez Miloš, biti zamenjene još negde i još neke ploče u gradu. Međutim u tehničkoj specifikaciji javne nabavke od pre šest dana piše - redovno održavanje Trgovačka zona knez Miloš. 

 

Između dve javne nabavke, "prolećne i jesenje", razlike nema osim u nazivu!  

 

Upoređujući tehničku specifikaciju javne nabavke - redovno održavanje Trgovačka zona Knez Miloš, koja je raspisana krajem marta a ugovor vredan 2.488.674  dinara dodeljen SZR "Toške" sredinom aprila, i tehničku specifikaciju javne nabavke - zamena granitnih kocki u gradu, koja je raspisana 12. septembra, uočavamo identične vrste radova i identične količine.

 

Obe tehničke specifikacije sadrže 22 identične stavke! Dakle, nakon pet meseci Gradska uprava raspisuje javnu nabavku za identične radove koji su već obavljeni ili bi trebalo da jesu; Gradska uprava kao da ponovo hoće da menja iste ploče, iste kocke, da niveliše iste zidove… !?

 

I ne samo da su identične tehničke specifikacije dve identične javne nabavke, ali različitog naziva, i ostali delovi tendera su identični. Recimo, tehnički kapacitet – da ponuđač raspolaže u vlasništvu ili u zakupu kamionom maksimalne nosivosti 3,5 tone i putničkim vozilom.

  

Jedina razlika je u tome što u ugovoru za redovno održavanje Trgovačke zone Knez Miloš, koji je potpisan u aprilu, piše da se "pružalac usluga obavezuje da će usluge izvoditi sukcesivno, po pozivu naručioca u roku do jedne godine od dana uvođenja u posao, odnosno dok se ne potroše sredstva predviđena za predmetnu javnu nabavku".

 

U modelu ugovoru nedavno raspisane javne nabavke - zamena granitnih kocki u gradu, piše da se "izvođač radova obavezuje da ugovorene radove izvede u roku od 20 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao".

 

Inače u Planu javnih nabavki za 2019. godinu, od samog početka ili od 11.01. kada je usvojen, bilo je u planu redovno održavanje Trgovačke zone Knez Miloš, procenjena vrednost je 2,5 miliona dinara, koliko je i utrošeno za radove u javnoj nabavci raspisanoj u aprilu.

 

Zamena granitnih kocki u gradu je tek nakon 12. izmene, krajem avgusta, uvrštena u Plan javnih nabavki, a reprizni tender je objavljen 12. septembra. I za ove radove je planiran identičan iznos, 2,5 miliona dinara.

 

U Gradskoj upravi nismo uspeli da saznamo o čemu je reč kod ove javne nabavke; da li se odnosi na već završene radove ili su u pitanju neki novi?

Aktuelno

OK Železničar osvojile Super kup Srbije (foto: S.Bilić)
Pobedile Crvenu zvezdu rezultatom 3:0 Pre 12 sati 33 minuta

Odbojkašice Železničara osvojile Superkup

Odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca večeras je osvojio Superkup Srbije, jedini domaći trofej koji im je nedostajao! U hali na Banjici Želja je sigurnom igrom pobedio Crvenu zvezdu rezultatom...  · 1 komentar

Požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Nakon četiri časa intervencije vatrogasaca Pre 13 sati 2 minuta

Lokalizovan požar u "Novoj Srbijanki"

Požar koji je izbio u popodnevnim satima u fabrici "Nova Srbijanka" lokalizovan je oko 20 časova. Opasnosti od curenja amonijaka nema jer je još pre sedam godina istočen. U požaru, na sreću, niko...

Parking u centru grada (foto: kolubarske.rs)
Za devet meseci 18 izmena Pre 1 dan 2 sati

Plan javnih nabavki sve veći, a sve manje urađeno

Plan javnih nabavki je od početka godine pretrpeo 18 izmena. Najviše su "porsali" radovi sa prvobitno planiranih 290 miliona na preko 551 milion dinara. U planu je izgradnja javnog toaleta u parku...  · 1 komentar