Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2019, 08:00

Drugu deo: "Najbolji" gradski budžet u Srbiji i kreditni rejting – laži/manipulacije i istine

č: | fb:

U poslednje dve nedelje imali smo priliku da budemo, više puta, javno izloženi "budžetskim" lažima i manipulacijama od strane predstavnika lokalne političke elite. Čini se, bez sumnje, da je u svom entuzijazmu prednjačio, a ko drugi, do prvi čovek Grada Valjeva, uz nesebičnu i energičnu pomoć pojedinih lokalnih odbornika i stručnjaka.

 

I kako gradonačelnik, u skorašnjoj emisiji VTV, poruči svima koji iole nešto smisleno kažu o "najboljem" budžetu Valjeva, da su "zlonamernici" i da "nemoj da pričamo rekla, kazala! Recite nije valjalo to, to...", hajde da ga poslušam, krenem redom i privedem ga saznanju.

 

Drugi deo


LAŽ/MANIPULACIJA #4: "Po agenciji Mudis smo među tri najbolja budžeta u Srbiji, pored Novog Sada i Beograda".1


ISTINA #4: Kao što je već navedeno rejting agencije ne ocenjuju budžete potencijalnih dužnika već njihovu kreditnu sposobnost. I zato, kada sledeći put budete želeli da nešto slično izjavite, zapamtite za Boga miloga, da samo 3 od 29 grada odnosno samo 3 od 174 lokalne samouprave u Srbiji imaju međunarodni kreditni rejting i da se ovde radi o njihovoj kreditnoj sposobnosti, a ne budžetima. Ni dobrim, ni lošim, ni najboljima!

 

Žalosno saznanje predstavlja činjenica da je od tri jedina grada u Srbiji, koji imaju međunarodni kreditni rejting, Valjevo sa najlošijim rejtingom. Ono što posebno zabrinjava i alarmira na uzbunu je da je Beograd, 6 godina kasnije od Valjeva rejtingovan, uz uložene napore, za samo jednu godinu uspeo da poboljša svoj kreditni rejting, a Valjevu to ni za 10 godina nije pošlo za rukom. A i kad su izvršene neke promene u okviru dodeljenog kreditnog rejtinga Valjeva, to nije bila zasluga napornog rada gradonačelnika i njegovog tima, nego rezultat usklađivanja sa promenom do koje je došlo u oceni državeSrbije.2 U Tabeli 2 data je Istorija kretanja kreditnog rejtinga grda Valjeva dodeljenog od Agencije Mudis.

Tabela 2. Prikaz kretanja kreditnog rejtinga Grada Valjeva dodeljenog od Agencije Mudis

Izvor: https://www.moodys.com/credit-ratings/Valjevo-City-of-credit-rating-822070628

 

Ono što ohrabruje, da ukoliko se problem gleda pravo u oči i ulože odgovarajući napori (Beograd), "početno koračanje" od špekulativnog ka investicijskom rejtingu ne mora dugo da traje. Zato, gospodo, zasucite rukave i bavite se problemom.


LAŽ/MANIPULACIJA #5: "Mogu slobodno da kažem da smo domaćinski vodili budžet i filigranski planirali investicije".3


ISTINA #5: Koliko je domaćinski vođen budžet grada, da li se i koliko zakonski trošio, da li su budžetski rashodi i izdaci bili usmereni na prioritetne potrebe građanki / građana Valjeva, najupečatljivije pokazuju Izveštaj DRI i stalno prisustvo različitih državnih službi koje prikupljaju podatke o raznim "slučajevima", kao što su npr. aktuelni slučajevi javnih nabavke i tako redom, a ne kreditni rejting i agencija Mudis.

 

A da li su i koliko investicije "filigranski planirane", najbolje manifestuje stepen ostvarenja planova kapitalnih investicija iz ovih poslednjih nekoliko godina, (ne)realizacija planiranih aktivnosti u industrijskim zonama, stepen rešavanja problema aerozagađenja, a kao šlag na torti, stanje novo(u)rađenih valjevskih ulica i potreba za njihovim "ispravkama, popravkama, dopunama..." – vidljivo celokupnoj javnosti grada. Ovde bi Vam mnogo više pomoglo da svakodnevno primenjujete funkcionalan sistem FUK umesto onog "papirnatog" koji skuplja prašinu u nekoj fioci, kao i da javno predstavite godišnje izveštaje lokalne budžetske inspekcije i službe interne revizije!


LAŽ/MANIPULACIJA #6: "Sama činjenica da je budžet skrojen tako da smo imali ove godine za devet meseci bolje punjenje budžeta za 300 miliona u odnosu na prethodnu godinu za isti period, to demantuje svaku tvrdnju da se neracionalno troši novac".4


ISTINA #6: Ova gradonačelnikova izjava predstavlja kombinaciju elementarnog neznanja u vezi sa funkcionisanjem budžeta i pokušaja da se manipulativnim pristupom jedna okolnost koja može biti rezultat seta različitih povoljnih faktora (bolje punjenje budžeta za 300 miliona u odnosu na isti period prethodne godine) upotrebi za spajanje nespojivog i dokazivanje nečega što pripada potpuno drugom korpusu pitanja. Bolje ili slabije, brže ili sporije punjenje budžeta može uticati na dinamiku izvršenja programa, programskih aktivnosti i projekata, planiranih budžetom, a ne na to da li se racionalno ili neracionalno troši novac iz budžeta. Budžetski novac se mora trošiti na ono što je planirano u budžetu, a da li je to što je budžetom planirano racionalno ili neracionalno, potrebno ili nepotrebno, svrsishodno ili nesvrsishodno, smisleno ili besmisleno i da li najbolje zadovoljava ili ne prioritetne potrebe građana, to ne zavisi od punjenja budžeta. Gradonačelnikova izjava najbolje ilustruje njegovu besmislenu potrebu za banalnom manipulacijom kombinovanu sa neznanjem, tako da svaki put kad pomislite da nema dalje, gradonačelnik vas iznenadi i uspešno razuveri. Ovo je baš takav primer.


LAŽ/MANIPULACIJA #7: "...Sa neskrivenim ponosom i sa sigurnošću mogu da kažem da je Valjevo najznačajniji grad u Srbiji... U sledećem mandatu će Valjevo izaći među prvih pet gradova u Srbiji, ne samo po investicijama, nego i po kvalitetu života i ulaganju narodnih para u ono što je zaista potrebno…"5


ISTINA #7: Ova gradonačelnikova biser izjava pokazuje koliko su njegove rečenice, bliske po vremenu kada su izgovorene, međusobno kontradiktorne, moglo bi se reći i besmislene. Tako iz njegove izjave saznajemo da je Valjevo trenutno naznačajniji grad u Srbiji, ali da će se stvari promeniti na bolje, tako da će već u sledećem (valjda njegovom) mandatu, "izaći" među prvih 5 gradova u Srbiji. Dakle, ako sam izrečeno dobro razumeo, Valjevo, kao trenutno najznačajniji grad u Srbiji, sada nije među njenih prvih 5 gradova, ali kad se popravi... ima da vidimo... naravno, u sledećem mandatu. Kako ste vi, poštovani publikume, razumeli gradonačelnika? Kako mislite da će on, koji nije znao da već 10 godina, naš Grad ima kreditni rejting, ni šta je kreditni rejting, ni čemu služi, koji nije uspeo da ga stavi u funkciju privlačenja investicija, u sledećem mandatu sve to uspeti? Kako ćete gradonačelniče, kad dosad niste, uspeti da napravite balans između naših razvojnih i vaših potrošačkih ambicija? Od tri komponente ukupnih investicija – stranih, domaćih javnih i domaćih privatnih, koje su poslednjih godina u Valjevu na zadovoljavajućem nivou? Pokažite nam ih, gradonačelniče!

 

Priča o kreditnom rejtingu je priča o investicijama, a ne o budžetu čak i da je najbolji, a na našu nesreću - nije! Bez investicija nema razvoja i rasta! Sve u svemu, Valjevo je zaostajalo poslednjih godina, zaostaje sada, a plašim se da će zaostajati i u budućnosti, ako napred iznete proste činjenice i jednostavne istine ne dopru do svesti kritičke javnosti.

 

Ovim autorskim tekstom sa iznetim činjenicama, dokumentovanim priloženim izvorima i praćenim određenim opservacijama, pružam priliku gradonačelniku i drugima, uključujući i sve one, koji sebe smatraju ekonomskim stručnjacima i poznavaocima budžeta i kreditnog rejtinga, da prezentuju svoje viđenje stvari i ocene da li ono što su ovde pročitali spada u gradonačelnikovu rubriku "rekla – kazala" ili, na drugi primeren način, pokrenu civilizovanu javnu debatu!

 

Da li gradonačelnikove konstatacije, iznete u navedenoj emisiji VTV, treba svrstati, kako je rekao, u "kategoriju upotrebljenih uložaka" (čime je, po ko zna koji put, neuspešno pokušao da bude duhovit, nepropuštajući ukazanu priliku da demonstrira i, ponovo, vrlo uspešno potvrdi sugrađanima svoju poslovičnu nekulturu i ogromno neznanje o temama od nesumnjivog značaja za sve u ovom gradu), ostavljam valjevskoj javnosti da donese sopstveni sud!

 

 

4 Izjava gradonačelnika S.Gvozdenovića u emisiji VTV „Kroz Valjevo“, 16/10/2019, https://www.youtube.com/watch?v=_cD0glg9ARI

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara