Auto sedišta za decu (foto: Đorđe Đoković)
Auto sedišta za decu (foto: Đorđe Đoković)
10.01.2020, 07:57

Auto sedišta kupljena nakon ponovljenog tendera

č: | fb:

Prošle godine Grad nije kupio auto sedišta za valjevske mališane, zbog toga što je javna nabavka, koja je raspisana početkom juna, bila neuspešna. Tek nakon drugog ponovljenog postupka izabran je ponuđač, a odluka o dodeli ugovora doneta je 3. januara ove godine.

 

Na tenderu za nabavku 1000 auto sedišta za decu od 9 do 36 kilograma pobedilo je beogradsko preduzeće "Keprom" sa ponudom od 4.076.400 dinara sa PDV-om, a procenjena vrednost javne nabavke bila je pet miliona dinara. Novac je obezbeđen iz sredstava koja se slivaju u gradski budžet po osnovu naplate kazni za prekršaje u saobraćaju na teritoriji Valjeva. 

 

Prva javna nabavka, koja je raspisana u junu, bila je neuspešna zbog toga što je jedan od ponuđača uložio zahtev za zaštitu prava, a odnosio se na deo konkursne dokumentacije u kojoj je navedeno da je "ponuđač u obavezi po isporuci sedišta obezbedi edukaciju o korišćenju zaštitnih sedišta za decu sa akreditovanim programom i kvalifikovanim predavačem".

 

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u septembru dostavila gradu Valjevu rešenje kojim se usvaja kao osnovan zahtev i delimično poništava postupak javne nabavke u delu stručne ocene ponuda. Takođe je Gradu naloženo da otkloni propuste konstatovane rešenjem, odnosno da od relevantnih institucija zatraži stručno mišljenje o tome ko ima akreditovan program i kvalifikaciju saglasno zahtevu iz konkursne dokumentacije.

 

Grad je tek posle dva meseca zatražio stručno mišljenje, a nakon odgvora ili stručnog mišljenja Instituta za javno zdravlje "Batut" i Agencije za bezbednost saobraćaja, koje su dostavili 26. novembra, konstatovano je da su obe ponude neprihvatljive. Odluka o obustavi postupka doneta je 5. decembra.

 

Javna nabavka je ponovo raspisana 23. decembra prošle godine. Da ne bi ponovo bilo nejasnoća i problema iz konkursne dokumentacije ponovljenog tendera izbačen je deo koji se odnosi na to da je ponuđač dužan da obezbedi edukaciju o korišćenju zaštitnih sedišta za decu sa akreditovanim programom i kvalifikovanim predavačem.  

Predavanje i demonstracija upotrebe auto sedišta

Predavanje i demonstracija upotrebe auto sedišta (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećam, auto sedišta za decu koja je Grad kupio 2017. godine roditeljima su uručena u junu 2018. godine. Tada je bilo organizovano predavanje i demonstracija upotrebe auto sedišta za decu.

 

Sedišta su dobila deca rođena u periodu od 9. aprila 2016. do 31. decembra 2017. godine. Na konstataciju da su roditelji verovatno već kupili auto sedišta za svoju decu s obzirom na to da imaju dve godine, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dobrosav Janković je rekao da ne zna da li su kupili ili nisu, ali je naglasio da su sedišta koje je nabavio Grad za veći uzrast, tačnije za decu koja su teška od 9 do 36 kilograma i da ih mogu koristiti i kasnije.

 

"Roditelji su verovatno nabavili sedište za bebe, koja su daleko jeftinija od ovih koja mi danas poklanjamo, tako da će im ovaj poklon sigirno značiti", rekao je u junu 2018. godine Janković.

 

Inače, 1000 auto sedišta kupljena 2017. godine koštala su 4.980.000 dinara sa PDV-om ili preko 900 hiljada dinara više nego sedišta kupljena krajem prošle godine.

 

Još uvek nije poznato kada će i kojoj deci (kog uzrasta) biti podeljena auto sedišta.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 21 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...