Majka i dete (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Majka i dete (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.09.2018, 11:08

Skandalozna izjava, ili skandalozna stvarnost?

č: | fb:

Izjava savetnice u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, da "poslodavcu žena treba da radi, a ne da rađa decu", izazvala je "buru". Okvalifikovana je kao "skandalozna!".

 

Normalno, jer na društvenim mrežama i ako ne želiš, moraš biti oštar... Kako inače biti primećen, i "praćen"? Novinari, ozbiljno ugroženi mrežama, takođe. Opozicija i tako ne zna šta da radi, osim da oštro reaguje na stvarni ili navodni kiks nekog iz vlasti. A sama vlast, ovog puta ministar, brže-bolje se pravda svaljujući krivicu na nekog svog, manje značajnog. Može ga i optuživati, kako bi otupila oštricu budućih optužbi opozicije i javnosti. Recimo na baš skandaloznu najavu, da će visina penzije zavisiti od volje ministara...

 

Kod nas ni inače nije uobičajeno razmišljanje, pa shodno ishodu i eventualno "razumevanje". U psihičkom smislu, ne kao "opravdavanje!". "Ograđivanje", po mogućstvu i "osuđivanje" odnosno "skandalizovanje", mnogo je lakše. I ništa ne košta, a lepo deluje. Pokazujući da ja koji osuđujem, nisam kao onaj koga osuđujem. Mada niko i ne kaže da jesam... Otuda, kamo lepe sreće da su u pitanju "njeni stavovi", ili se radi o stavovima poslodavaca. U "skandalizovanju" i "buci", apsolutno se ne vidi da savetnica ne iznosi "njene stavove". Ona govori o stvarnosti prilikom zapošljavanja, ali i naknadama koje trudnicama sleduju po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom! Ako nešto zaslužuje skandalizovanje, to su stavovi Vlade i Skupštine koja je donela taj zakon! Uz onaj raniji o radu, i "razumevanje" ponašanja poslodavaca...        

 

Jedino što kod savetnice nije  u redu, to je ono "nijedan poslodavac neće zapošljavati" (ženu koja će se zaposliti jednog dana a već sledećeg zatrudniti). Drukčijih (drugde ili nekada bi se reklo normalnih), itekako ima!

 

Ministar treba da se izvinjava, ali ne zbog izjave saradnice na koju svakako ima uticaja. Ne ni ponašanje većine poslodavaca, na koje nema nikakvog. Nego na ponašanje vlasti koja stimuliše "praksu", i donosi skandalozni zakon o naknadama za vreme porodiljskog bolovanja. (Čuj, bolovanje!). On je njen istaknuti član, a ako nije ili tu nema nikakvog uticaja, neka podnese ostavku! A ne da paradira sa "Ovakve stvari ne smeju da se izgovore!". Jer nisu u skladu sa lakirovkom, koju praktikuje? Uostalom, šta reći za njegov nastavak: "a kamoli dešavaju"? U tom smislu zar ne bi smelo da se izgovara ni kolike su naknade, a pogotovu da se dešavaju, budu tolike kolike su?

 

 

Blogovi