Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
02.10.2019, 10:22

I javna ličnost ima privatni život. I mišljenje!

č: | fb:

Zbog stava istaknutog pripadnika struke po pitanju van struke, redovno dižu galamu oni koji ne dele njegov stav. Čak traže menjanje stava prema njemu, kao tom pripadniku! Tako da bi i pisac ovih redova trebao bar da razmišlja o onom što je skoro pisao o profesoru Radenoviću, zbog njegove još skorije izjave. "Oni rušeći mene, ruše Vučića".

 


Neshvatanje je to nimalo teškog za shvatanje, primera je više nego dovoljno: izvanredni stručnjak, takozvani fahman, često je izvan struke, običan fahidiot! Ivan Pavlov tako nije znao (primetio!) da je Rusija u ratu, kasnije da je izvedena februarska a zatim oktobarska revolucija, da vlada glad... Tesla se klonio žena, koje su za njega zasluživale veliko početno slovo. Sistemi jednačina, sa nepoznatim brojem nepoznatih! Njegovo mišljenje o bilo čemu van struke, i principu zato vredi koliko i mišljenje bilo koga van njega i onih čija se struka bavi time!

 

Iz poštovanja struke (koje njoj i ne treba) ali i poštovanja onog što je u njoj dao, i ne treba ga pitati šta o tome misli! Ono vredi, u principu ili dok se ne dokaže suprotno, koliko i mišljenje bilo koga iz drugih struka. Pa i bez pripadanja nekoj struci! Za takozvane političke zapravo "javne stvari", opšta pitanja zajedničkog života..., i tako ne postoji odgovarajuća struka. "Stručni" su svi građani, bez obzira na to što bi političari mnogo voleli da se prepuste njima. Treba li podsećati na bezbrojne primere "nestručnosti", ili stručnosti da se istima bave u svoju a ne opštu korist?

 

Ta mišljenja, kao i bilo čija, treba saslušati i imati u vidu. Samo ih ne treba precenjivati! (Čak predlaganjem vrhunskog sportiste, za predsednika države). Ako je i za uspeh u fudbalu (bilo kojem sportu!) nužno "posvećivanje", ako i on "traži čitavog čoveka", zar to ne važi za neosporan uspeh u neosporno teškoj nauci? A već "uključivanje" u nju lako znači "isključivanje" iz svega ostalog, čitavog života a ne tokom kratke fudbalske karijere. Veoma ugledni profesor zato je lako izjavio (ispolitizovano stavljeno u naslov!), uobičajeno za one koji u aktuelnoj politici "plivaju" bolje od njega. Iz čega čak sledi i da su svi koji su njega hvalili, hvalili Vučića! I da je Vučićev "fan", o čemu u intervjuu nema ni reči. A i da ima, bila bi to legitimna opcija. Njega, kao građanina.

 

Izjavu možemo smatrati olakom ili neiznijansiranom (kao kod Rektorke), ali nikako dovoljnim razlogom za njegovo omalovažavanje! Čak verovanje da je "sa liste 100 najuticajnijih naučnih umova u oblasti matematike", ispao zbog prijema kod Predsednika i "snishodljivog odnosa" prema njemu...

Blogovi