Branko Janković (foto: kozanostra.rs)
Branko Janković (foto: kozanostra.rs)
18.03.2018, 10:30

Poljoprivreda iz ugla poznatog glumca

č: | fb:

Upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani je neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir. Zbog brojnih zdravstvenih koristi koje pružaju može se reći da su nepravedno zapostavljeni u ishrani.

 

Kozje mleko ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje poseduje. Kozji sir obiluje vitaminima i proteinima, veoma je tražen delikates u restoranima.

 

Glumac Branko Janković, koji je televizijski auditorijum osvojio ulogama u domaćim serijama, kao dete je sa bakom čuvao koze u rodnom selu Gunjaci na obroncima planine Rožanj. Pošto se u Beogradu školovao i započeo svoju glumačku karijeru, odlučio je da slobodno vreme provodi u prirodi i na selu.


Selo Gunjaci nalazi se nadomak Valjeva u Kolubarskom okrugu. Osnovne poljoprivredne kulture koje se uzgajaju u selu su šljiva i malina. Kroz selo protiče reka Pecka.

 

Janković u svom rodnom selu ima farmu koja broji oko 150 koza rase Alpina, od čijeg mleka proizvodi visokokvalitetan sir, kajmak i surutku. Kozji sir i kajmak, proizvodi po starim tradicionalnim receptima njegove prabake.

 

"Kvalitet mleka uvek mora biti dobar, pa su proizvodi izuzetno kvalitetni i ukusni. Najveću pažnju u svojoj proizvodnji posvećujem surutki u prahu, zbog čega sam pokrenuo ovu proizvodnju", ističe naš sagovornik.


Rasa koza Alpina koja se gaji u našim krajevima odlikuje se smeđom bojom, sa crnim trbuhom i crnim donjim delovima nogu. Ova rasa specijalizovana je za proizvodnju mleka. Spada u najmlečnije rase sveta. Nije zahtevna za gajenje, dobro se prilagođava različitim klimatskim uslovima kao i sistemima gajenja.

 

Kako bi sačuvao kvalitet surutke, odlučio je da je ne kuva, nego da pravi prah od surutke, u kojem bi bile zadržane sve kvalitetne komponente koje ona sadrži. Naš sagovornik navodi i da je tečna surutka neprijatnog mirisa, lako je kvarljiva i nezgodna za transport.

 

Kako ističe, surutuku u prahu dobija posebnom metodom koja se naziva liofilizacija, odnosno, iz surutke se izdvaja voda. Jedna merica liofilizovane surutke jednaka je jednom decilitru sveže nepasterizovane kozje surutke i time garantuje dobar kvalitet proizvoda. Dodaje i to, da je uz pomoć ove metode moguće sačuvati sve hranljive sastojke iz surutke.

 

Janković kaže da je ova surutka lekovita i da pomaže deci koja su obolela od bronhitisa ili imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, odnosno svi ljudi koji vode računa o svom zdravlju. Obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama.

 

"Moj kraj je bogat malinama, šljivama, pečurkama i lekovitim travama. Koze hranim senom sa obližnjih planina u kojem su pretežno lekovite biljke kao što su divlja nana, kantarion, hajdučka trava... To se onda prenosi i na mleko",  kaže mi Janković.

 

U poslednje vreme, proizvode šalje i u inostranstvo, mada su najviše traženi u našoj zemlji. "Zadovoljan sam plasmanom proizvoda. Potražnja mi je dosta veća od količine koju proizvedem, ali ću se potruditi da proširim obim proizvodnje", priča naš sagovornik.

Branko Janković

Branko Janković (Foto: kozanostra.rs)

 

Za sve one koji se dvoume da li da krenu sa preradom proizvoda, Janković poručuje da nije lako na početku, ali ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca, a sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može više da se zaradi. Dodaje i to, da su gazdinstva u okolini Valjeva jeftina, sela su napuštena i ima dosta prostora da se započne poljoprivredna proizvodnja.

 

"Ljudima treba dati mogućnost da rade. Ja radim paralelno dva posla, pa uvek pronađem vreme za sve svoje obaveze. Ako čovek ima ideju i volju, može da postigne mnogo", ističe na kraju razgovora Branko Janković za Kolubarske.rs.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 13 sati 54 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 19 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...