Protest meštana Lukavca (foto: Milena Kuzmanović)
Protest meštana Lukavca (foto: Milena Kuzmanović)
28.04.2022, 06:49

Blokada radova "Euro litijuma" u Lukavcu

č: | fb:

Narodni pokret "Marš s’ Kolubare" i Ekološki ustanak blokiraće radove koje je kanadska kompanija "Euro litijum Balkan" započela u utorak u Lukavcu nadomak Valjeva. Ova dva ekološka pokreta pozvala su građane da im se u što većem broju pridruže danas u podne kod prodavnice na skretanju za selo Lukavac.

 

Meštani Lukavca su prethodna dva dana protestovali zbog radova na istraživanju litijuma i bora u njihovom selu. Oni su blokirali automobilima i traktorima prilaz parceli na kojoj je kanadska kompanija u utorak počela istraživanja.

 

Navode da se zemljište buši na dva mesta, za jedno "Euro litijum Balkan" ima istražnu dozvolu, koja važi do juna ove godine, dok je druga bušotina započeta najverovatnije, to tek treba da se utvrdi, na mestu gde su presudom Višeg suda u Valjevu zabranjena geološka istraživanja.

Pripremni radovi u Lukavcu

Pripremni radovi u Lukavcu (Foto: Milena Kuzmanović)

Kako tvrde, reč je o novim radovima kanadske kompanije koja je već u prethodnih nekoliko godina, na teritoriji Lukavca i još nekoliko sela na području Valjeva, napravila dvadesetak istražnih bušotina koje treba da pokažu da li na tom prostoru ima litijuma i bora.

 

Meštani su ponovili da su uznemireni zbog mogućih negativnih posledica istražnog bušenja i eksploatacije ovih metala. Narodni pokret "Marš ’ Kolubare" tvrdi da je zbog curenja iz bušotina zagađeno i zemljište i voda u nekoliko domaćinstava valjevskih sela gde su već obavljena geološka istraživanja.

Aktuelno

 (foto: )
Monografija Pre 4 sati 51 minuta

“Okupirana kultura”

Tokom protekle nedelje zaokružen je celokupan tiraž monografije "Okupirana kultura: nacisti kolaboracionisti, muzeji i kulturna dobra u srbiji tokom drugog svetskog rata", saopštili su autori knjige.  · 1 komentar

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 24.02.2024

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...  · 1 komentar

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura 24.02.2024

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...