Euro Lithium Balkan (polsovni prostor) (foto: Kolubarske.rs)
Euro Lithium Balkan (polsovni prostor) (foto: Kolubarske.rs)
15.12.2022, 08:04

"Euro Lithium" planira da finansira projekte za korišćenje tople vode

č: | fb:

Kompanija "Euro Lithium Balkan" planira da započne projekte vezane za istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko - mioničkom basenu, saopšteno je iz ove kompanije čije je sedište u Divcima kod Valjeva.

 

Kako se navodi u saopštenju, osnovna ideja je zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko – mioničkog basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu na inicijativu kompanije "Euro Lithium Balkan". 

 

"Shodno tome je i započeta izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina. Potencijal je, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu“, navodi se u saopštenju.


Dodaje se da će izradu projektne dokumentacije, koja je već predata MInistarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće „Euro Litijum Balkan“ će finansirati u potpunosti iz svojih sredstava. Sve rezultate i objekte nakon istraživanja prema projektu vrednom oko milion eura, staviće Gradu na raspolaganje bez ikakve naknade.


U saopštenju se naglašava da su ova istraživanja poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se "Euro Litijum Balkan" bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena.

 

"Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije, kao i u Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata, su naišle na razumevanje u obe Komore, a u kontaktima sa USAID-om i EBRD, odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa", navodi se u saopštenju i dodaje:

 

"S obzirom na to da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, Euro Lithium Balkan je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, o čemu još nije dobijena povratna informacija. Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini", poručuje kompanija "Euro litijum Balkan" u saopštenju za javnost.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 16 sati 46 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 1 dan

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara