09.05.2023, 07:13

Skup "Srbija protiv nasilja" u Valjevu

č: | fb:

Na Gradskom trgu u Valjevu juče se okupilo pedesetak građana, kako nam je rečeno, sponatano podržavajući proteste organizovane u Beogradu "Srbija protiv nasilja", a povod je reakcija države nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila 3. i 4. maja. 

 

Ni u Valjevu nije bilo govora i obraćanja. Kako su nam rekli okupljeni, ovo nije organizovan skup nego su građani samoinicijativno došli na Grdski trg u isto vreme kada su se održavali protesti u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije. Okupljeni građani su saglasni sa zahtevima koji su pročitani ispred Narodne skupštine i Vlade Srbije.

 

Organizatori protesta u Beogradu zatražili su smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

 

Zatraženo je i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

 

Od vlasti su zatražene ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Kako je navedeno, "ostavka ministra prosvete Branka Ružića je dokaz da vlast poznaje samo pritisak". 

 

Organizatori protesta iz redova opozicije zatražili su i hitnu sednicu Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji, "kao i dugoročna rešenja koja treba primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo".

Aktuelno

Fontana (foto: Đorđe Đoković)
Savet doktora 13.06.2024

Kako se prilagoditi temperaturnim promenama

Prvi, nagli temperaturni talas ovog juna doneo je zdravstvene tegobe mnogim sugrađanima, a pogotovo starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Svaki čovek poznaje svoj organizam i treba da se...  · 2 komentara

Medalje za valjevske matematičare (foto: Podružnice matematičara Valjevo)
Na međunarodnom takmičenju 13.06.2024

Deset medalja za valjevske matematičare

Valjevski matematičari osvojili su deset medalja na ovogodišnjem finalnom međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" za učenike osnovnih i srednjih škola. Rezultati koje su postigli...  · 1 komentar