Bezbedan prelazak ulice (foto: Kolubarske.rs)
Bezbedan prelazak ulice (foto: Kolubarske.rs)
19.09.2023, 07:00

"Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo"

č: | fb:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, predstavili su projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" ispred Prve osnovne škole u Valjevu.

 

Osnovni cilj ovog projekta je da učenici osnovnih škola podignu nivo svesti vezan za posledice nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju.

 

"Bitne su teme koje će biti obrađivane u tom projektu, a one se odnose pre svega na raspoznavanje vrsta i oblika diskriminacije, zatim za razvijanje empatije ili saosećajne komunikacije, kao i teme koje su vezane za uspostavljanje strategije za pomoć drugima u nevolji. Takođe, teme koje su vezane za nenasilnu komunikaciju, za bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i za bezbednost dece u saobraćaju. Kroz ovaj projekat deca će dobiti sve informacije vezane za sistem zaštite i podrške učenicima u svim problematičnim sistuacijama. Osim učenika velika dobit će biti i na nivou škole vezana za nastavnike i za školske timove koji će se osnažiti, a to su timovi za sprečavanje diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u školama", rekla je rukovodilac Školske uprave dr Zorica Jocić.

 

Projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" biće realizovan iz dva dela; prvi deo za učenike petog i sedmog razreda, potom u drugom polugodištu za učenike šestog i osmog razreda. Radionice koje će biti realizovane su u vezi sa nenasilnim ponašanjem u stvarnom i virtuelnom okruženju. Drugi deo projekta biće realizovan za učenike prvog i drugog razreda, potom za učenike trećeg i četvrtog razreda, i u tom delu biće reči o bezbednosti dece u vanrednim situacijama, kao i bezbednosti dece u saobraćaju.   

 

Zorica Jocić je navela da je u Kolubarskom okrugu ove godine u osnove škole upisano 78 prvaka više nego lane; u Valjevu je 39 prvaka više, u Ubu 30, u Lajkovcu deset, u Ljigu osam, Mionica ima isti broj učenika prvog razreda, dok je u Osečini devet prvaka manje nego prošle godine.

Zorica Jocić i Vlada Jerinić

Zorica Jocić i Vlada Jerinić (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Policijska uprava Valjevo nastavlja da stalnim prisustvom policijskih službenika obezbeđuje objekte škola. Zadatak policajaca je da neposrednim opažanjem i kroz neposrednu komunikaciju sa đacima, nastavnicima i osobljem škola dođu do informacija koje su značajne za suzbijanje eventualnih nebezbednih događaja", kazao je načelnik Policijske uprave Vlada Jerinić.

 

On je apelovao na đake, nastavike i građane da ukoliko primete bilo kakav akt koji ukazuje na nebezbedno ponašanje da o tome obaveste prvog policajca koji je u blizini ili dežurnu službu policije.

 

Jerinić je dodao da, pored toga što policija obezbeđuje objekte škola, pojačana je kontrola i regulisanje saobraćaja u neposrednoj blizini škola.

 

"Od 1. septembra otkriveno je 470 prekršaja, od toga je 36 težih za koje su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. U jednom slučaju u zoni osnovne škole 'Desanka Maksimović' otkriven je vozač koji je upravljao automobilom pod dejstvom alkohola imao je 2,11 promila alkohola u organizmu. Sudija za prekršaje je tog vozača kaznio sa 29 dana zatvora i 220.000 dinara", naveo je Jerinić napominjući da je vrlo alarmantno i to što je u zoni škola otkriven 31 vozač koji je koristio mobilni telefon.   

 

Poručio je da će valjevska policija nastaviti da kontroliše saobraćaj u neposrednoj blizini škola i radiće na otkrivanju svakog prekršaja koji može dovesti do bio kakvog ugrožavaja učesnika u saobraćaju.

 

"Nije cilj da policija represivnim merama utiče na građane, postoje brojne preventivne aktivnosti koje sprovodimo sa ciljem da edukujemo građane, a naročito đake kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju", poručio je Vlada Jerinić.

 

Načelnik Policijske uprave u Valjevu je pozvao građane da 22. septembra u 18 časova dođu na plato Centra za kulturu gde će biti predstavljene aktivnosti policije.

Aktuelno

Železničar sa pobednickim peharom (foto: OK Železničar)
Odigran ovog vikenda Pre 1 sati 50 minuta

OK Železničar pobednik memorijala "Radovan Beli Marković"

Domaći Železničar osvojio je drugi Memorijalni odbojkaški turnir "Radovan Beli Marković". Organizator turnira bio je OK Železničar, u znak sećanja na književnika, koji je bio počasni predsednik...

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara