Lokalni odgovor
Lokalni odgovor
12.10.2023, 06:53

Zakon i transparentnost iznad svega

č: | fb:

Povodom obaveštenja o obustavljanju postupka prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije kuća, koje je u utorak objavljeno na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva, udruženje Lokalni odgovor poziva gradonačelnika Lazara Gojkovića i članove Gradskog veća da osiguraju zakonito postupanje lokalne samouprave te da omoguće svim građanima Valjeva koji su zainteresovani da učestvuju u ovom programu.

 

"Javni poziv za prijavu građana za podršku u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata objavljen je 5. oktobra 2023, godine, a nakon samo pet dana javnosti se obratio predsedavajući Komisije za dodelu subvencija sa saopštenjem da se neće prihvatati prijave građana jer su planirana sredstva već potrošena. Podsećamo da se ovaj program sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Svetske banke, te da su pravila dodele subvencija građanima uređena Pravilnikom koji je usvojilo Gradsko veće", navodi u saopštenju za javnost Lokalni odgovor i dodaje:

 

"Pravilnik i Odluka o javnom pozivu predviđaju složen postupak za dodelu subvencija koji podrazumeva utvrđivanje činjenica da li svaki građanin kojij je podneo prijavu ispunjava uslove, kao i donošenje rešenja kojim se odobrava sufinansiranje. Takođe, Pravilnik predviđa i uslove koje moraju biti ispunjeni da bi subvencije iz ovog programa bile odobrene, između ostalog da je podnosilac prijave vlasnik legalnog objekta, te da u njemu stanuje, kao i da podnese predmer i predračun radova. Za svaku pohvalu je to što se javnom pozivu odazvalo, kako je predsednik Komisije saopštio, preko 240 građana, ali obustavljanjem poziva i prijema prijava nakon pet dana od objave konkursa je uskraćena mogućnost najvećem broj potencijalnih korisnika da učestvuju u ovom programu. Dodatno, postupanje predsednika Komisije izaziva sumnju u transparentnost celog procesa, budući da se javno tvrdi da su sva opredeljena sredstva već potrošena, a da pre toga nije sproveden postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u podnetim prijavama i donošenje rešenja".

 

Udruženje građana Lokalni odgovor poziva nadležne organe i službenike grada Valjeva da se isključivo pridržavaju zakona u svom delovanju, te da produže rok za prijavu građana za program sufinansiranja mera energetske efikasnosti, i na taj način omoguće svima koji su zainteresovani da učestvuju u programu.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 16 sati 58 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 22 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar