Prostorije SNS u Valjevu
Prostorije SNS u Valjevu
04.02.2016, 08:15

Prošao „medeni mesec“

č: | fb:

Valjevski odbori političkih partija pokreta i udruženja građana uveliko se pripremaju za izbore, lokalne i vanredne parlamentarne, najavljene za (najverovatnije) 24. april. Dok se u SPS-u pojačavaju aktuelnim koalicionim partnerima iz sadašnje koalicije na vlasti, nastojeći da formiraju što širi front za „valjevsku priču“, a DS uteže redove s osnovnom ambicijom da animira što veći broj građana za izlazak na birališta e da bi otupeo očekivano visoku podršku SNS-u, među naprednjacima se, izgleda, ponovo rasplamsavaju unutarpartijski obračuni.

„Medeni mesec“, ispostavilo se, privremeno-povremenih pomirenja posle Izborne skupštine na kojoj je dr Slobodan Gvozdenović, na predlog Mihaila Jokića, izabran za predsednika, čime je, moguće, suštinski nominovan i za kandidata za gradonačelnika te stranke, šumovi u odnosima bar dve struje sve su glasniji. To je donekle iznenađenje s obzirom na to da je dr Gvozdenović svog protivkandidata za predsednika Gradskog odbora Janka Gagića postavio za potpredsednika. Gagić je, uz to, kao i Slađana Marković, bivša direktorka Doma kulture, udomljen u Gradsku upravu, makar i na određeno vreme, a oboje su dobili sudske sporove po tužbama za smene pri raspadu „velike koalicije“ SPS – SNS krajem 2014. godine. Gagić je bio direktor Vidraka.

Bez obrazloženja, a i bez razloga, Aleksandar Rajevac, direktor Valjevske pivare, pomeren je sa mesta predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja, što je, po našem sudu, ozbiljan autogol u sopstevnu mrežu. Rajevčev naslednik, inače potpredsednik Gradskog odbora, se u Domu zdravlja pojavio, i pre nego što je formalno imenovan, i vd direktora upoznao sa time kako je novi predsednik, a bio je najavljen da će doći na sistematski pregled u Medicinu rada. Najnoviji nesporazumi ukazuju i na to da Gradski odbor sve teže može da završi započetu sednicu ukoliko pojedini predlozi dr Gvozdenovića za kadrovska rešenja u pojedinim stranačkim resorima ne prođu aklamacijom (glasanje izgleda nije dozvoljeno).

Poslednji nesporazum bio je prilikom izbora predsednika resornog odbora za zdravstvo Gradskog odbora SNS. Dr Gvozdenović je, naime, prema saznanjima Kolubarskih.rs, predložio dr Miru Vuković, ali je druga struja „iz čista mira“ predložila dr Milana Mitu Markovića. Glasanja o kandidatima, na čemu je insistirala grupa Markovićevih predlagača, nije bilo, pa je „pukla lopta, raspao se tim“ i sednica je prekinuta! Navodno, ne po prvi put...

Za Jokića „žuti karton“, pa „abolicija“

 

Pre toga, Valjevom je prostrujala vest o tome kako je Mihailo Jokić navodno dobio „žuti karton“ na sednici Glavnog odbora SNS čiji je član, a da su iz Gradskog odbora u Valjevu isključeni Goran Marković, Nenad Dubljević Đezba i Aca Rajevac (!). Na narednoj sednici Glavnog odbora, Jokić je aboliran, a nisu podržana ni isključenja trojke iz Gradskog odbora. Pri tome je, prema našim izvorima, Darko Glišić sa Uba, koordinator za Kolubarski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora stranke, poražen od Alekse Jokića. Nije tajna da Glišić i Jokići nikada nisu ni bili u naročitim odnosima još iz vremena SRS, kada SNS nije ni postojao.

Iz ovoga bi se dalo zaključiti da ni odnosi Mihaila Jokića i Slobodana Gvozdenovića nisu više onakvi kakvi su bili u vreme Izborne skupštine valjevskih naprednjaka, kada je Jokić, predlažući na funkciju Gvozdenovića uz ostalo rekao i to kako dr Boba nije nikada izneverio. Pre toga, dok je Gvozdenović vodio GG Pobeda, koja je na izborima u maju 2012. osvojila osam mandata (samo jedan manje od DS-a, okosnice gradske vlasti od 2008. do 2012), Jokić je u čestim medijskim nastupima tvrdio da su on i dr Gvozdenović jedini opozicionri u Valjevu.

Vučić dovodi u red valjevske naprednjake?

 

Bez obzira na to što SNS svoj rejting u Srbiji, pa i u Valjevu, duguje pre svega popularnosti Aleksandra Vučića, svog predsednika i premijera Vlade Srbije, naprednjaci bi morali da učine dodatni napor i slože rogove u vreći. Ili će i to, što ne bi bilo prvi put, morati da ostave višim stranačkim organima. Moguće je da će se prva prilika „za dovođenje u red“ valjevskih naprednjaka ukazati već 22. februara  kada će, prema saznanjima Kolubarskih.rs, premijer Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić boraviti u Valjevu i „Krušiku“ gde će biti puštena u rad nova Alatnica na Dan fabrike.

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 11 sati 56 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 13 sati 11 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 15 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 6 komentara