Registracija Prijava preko FB
Parking Grada Valjeva (10 časova, ponedeljak) (foto: Kolubarske.rs)
Parking Grada Valjeva (10 časova, ponedeljak) (foto: Kolubarske.rs)
19.11.2018, 12:35

Grad ponovo namešta javnu nabavku za kupovinu "dacia"?

č: | fb:

Grad Valjevo kupuje četiri putnička automobila a, prema tehničkim uslovima naručioca u javnoj nabavci, željena marka je ponovo "dacia", ovaj put "dacia sandero essential".

 

Javna nabavka za kupovinu automobila objavljena je na Portalu javnih nabavki i na sajtu Grada u petak (16.11.). U tehničkim uslovima naručioca navedeno je 17 karakteristika koje treba da ima vozilo koje Grad kupuje, a među zahtevanim karakteristikama je nekoliko koje su napisane za marku vozila "dacia sandero".

 

Međutim, stručnjacima za javnu nabavku Grada Valjeva potkrala se greška, pa su napisali da snaga motora treba da bude minimalno 75 kW, dok je snaga motora "dacia sandero" 55-66 kW.

 

Ukoliko bi ostalo 75 kW, kako je navedeno u tehničkim uslovima, uzalud bi bili svi ostali parametri koji opisuju "daciu sandero", kao što su: zapremina prtljažnika minimalno 320 litara, garancija najmanje tri godine ili 100.000 kilometara pređenih, dužine veće od 4000 mm, bočni AIR begovi, čelične felne od 15 inča...

 

Zato su stručnjaci za javne nabavke požurili da isprave grešku u javnoj nabavci od petka, pa su rano jutros objavili izmenu konkursne dokumentacije u kojoj se, kako je navedeno, menjaju tehnički uslovi naručioca i rok za podnošenje ponuda.

 

Tehnička izmena se odnosi upravo na snagu motora. Umesto minimalno 75 kW, kako je pisalo u petak, danas je upisano minimalno 50 kW, što ispunjava "dacia sandero".

Технички услови (петак са грешком и понедјељак са исправљеном грешком)

Технички услови (петак са грешком и понедјељак са исправљеном грешком)

 

Ispravkom ove greške, nema greške da Grad ponovo "namešta" javnu nabavku za kupovinu automobila, jer zahtevani tehnički uslovi ukazuju na to da se ovom javnom nabavkom ponovno favorizuje jedan dobavljač, odnosno prodavac marke "dacia".

 

Ovo nije prvi put da Grad "namešta" javnu nabavku za kupovinu automobila

 

Kolubarske.rs su prošle godine u martu pisale o "nameštenim" javnim nabavkama za kupovinu automobila za potrebe Grada, a o "nameštenoj" javnoj nabavci za kupovinu automobila za potrebe Policijske uprave Kolubarske.rs su pisale u aprilu prošle godine.

 

Krajem juna prošle godine uhapšeno je više osoba, a među njima i tadašnji načelnik Gradske uprave i dva službenika osumnjičenih za, između ostalog, zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Među uhapšenima bilo je i odgovorno lice preduzeća "PSC Vuković" Šabac, koje je prodavac vozila "dacia".

 

Osumnjičeni se terete da su tokom 2017. godine u postupku javnih nabavki, čiji je naručilac Gradska uprava Valjevo, dogovarali tendere za nabavku vozila.

 

Više javno tužilaštvo je, skoro godinu dana nakon hapšenja, početkom juna ove godine podiglo optužnicu protiv osumnjičenih. Tokom istrage saslušano je 46 svedoka, veštačeno više od 40 računara i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija.

 

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu, sredinom jula ove godine, vratilo je Višem javnom tužilaštvu optužnicu na dopunu, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Sudski proces protiv Aleksandra Vujića Subotića i još devet osoba počeće kad Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu, kojim predsedava predsednica Višeg suda Biljana Savić, potvrdi optužnicu protiv njih, i tada će biti poznato ko će biti sudija.

 

Pojačava se vozni park

 

Grad Valjevo će za kupovinu četiri automobila izdvojiti oko pet miliona dinara, koliko je procenjena vrednost javne nabavke. Ako nabavi ova vozila, to će biti ukupno 11 novih automobila, koliko je Grad kupio za dve godine.

 

Sredinom decembra 2016. godine kupljena je luksuzna limuzina "škoda superb", 3,4 miliona dinara za "potrebe gradonačelnika" i "dacia duster", koja je koštala oko 2,1 miliona dinara, za "vanredne situacije i obilazak terena" . Ispostavilo se, u praksi, da su oba automobila kupljena "za potrebe gradonačelnika".

 

Nakon samo pet meseci, gradsko rukovodstvo kupuje još pet automobila koja su koštala blizu šest miliona dinara. Najvredniji među njima je "reno megan", plaćen oko dva miliona dinara, a pored te "limuzine" kupljene su i četiri "dacie sandero".

 

Sada pred kraj godine ponovo se kupuju novi automobili, ovaj put četiri. Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da vozila nisu neophodna, ali će "ostati para u budžetu s obzirom na to da nije bilo ideja i projekata da se potroše u ovoj godini pa je odlučeno da novac bude potrošen za kupovinu novih vozila".

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 9 sati 28 minuta

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 4 sati 44 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 32 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 4 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara