Miroslav Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Miroslav Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2016, 07:10

"Jeremijine slike govore"

č: | fb:

"Bukvar prirode - planine Valjevskog kraja", naziv je izložbe fotografija Miroslava Jeremića, koja je sinoć otvorena u Narodnom muzeju i koja je privukla veliki broj Valjevaca koji cene, poštuju i dive se umeću majstora fotografije.

Izložba fotografija Miroslava Jeremića

Izložba fotografija Miroslava Jeremića (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba fotografija Miroslava Jeremića

Izložba fotografija Miroslava Jeremića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izložba  fotografija Miroslava Jeremića

Izložba fotografija Miroslava Jeremića (Foto: Đorđe Đoković)

Otvarajući zanimljivu izložbu dragocenih i umetničkih fotografija novinar Branko Stanković, autor emisije Kvadratura kruga RTS-a, je rekao da je Miroslav Jeremić ovom izložbom pokazao i dokazao da nema ništa fantastičnije od realnosti i inspirativnije od prirode i dodao da Jeremija oseća prirodu i sve ono iskonsko u njoj i to je glavna tajna njegovih fotografija koje liče na slikarska platna.

 

"Još važnija tajna koju je Jeremija spoznao živeći u dubokom saglasju sa prirodom jeste da nam je priroda pri rodu, a ona to i jeste jer zašto bi se zvala priroda. Miroslav Jeremić je spoznao moć prirode i o njoj priča na svojim slikama, priča nemo kao da je iz Nepričave i na svakoj ćuti kao da je iz Poćute, puštajući svoje slike da one kažu sve", rekao je Stanković.

 Fotografija Miroslava Jeremića

Fotografija Miroslava Jeremića (Foto: Đorđe Đoković)

 Fotografija Miroslava Jeremića

Fotografija Miroslava Jeremića (Foto: Đorđe Đoković)

Stanković je skrenuo pažnju na to da je 21. vek, vek slike i da svako danas može načiniti sliku kvalitetnijim mobilnim telefonom i zbog toga je slika u ovom veku u velikoj meri devalvirana kao i reč, koja mora da ima i snagu i moć i težinu i poruku, a Jeremijine slike sve to imaju.

 

"Jeremiji su podjednako inspirativni i priroda i čovek. Čovek je predvidiv, priroda nije i zato je nju teže slikati. Jeremija, ipak sa lakoćom slika i duh i dah te prirode, koju boji svojom dušom. A to ne bi mogao učiniti, niti bi njegove slike izgledale ovako kako izgledaju, da nije spoznao mnoge tajne prirode i da nije živeo u dosluhu sa njom. Jermija je uspeo do kraja da oseti njene namere i tajne. Čovek koji ne spozna svetlost, koja je temelj fotografije, ali i života, mislim na sunčevu svetlost, ne može ni da podari ovakve fotografije", rekao je Stanković.

Miroslav Jeremić i Branko Stanković

Miroslav Jeremić i Branko Stanković (Foto: Đorđe Đoković)

Ono što Jeremija stvara, Stanković je nazvao zavičajnim impresionizmom i zavičajnim realizmom i otuda veruje da se Miroslav Jeremić upisao među velikane hroničara Valjeva.

 

"On je ovu izložbu nazvao Bukvar prirode. Ako je bukvar slovarica ispisana azbukom, ja bih Jeremiju u toj azbuci, koja počinje az-buki-vedi-glagolj, zaustavio na ovom četvrtom, jer glagoljiti na staroslovenskom znači govoriti. A Jeremijine slike govore. I dok većina danas slikama fejsbuči, Jeremija i dalje azbuči i tu azbuku fotografije srčano prenosi drugima“, rekao je Branko Stanković na otvaranju izložbe majstora fotografije Miroslava Jeremića i poručio – "Jeremija je redak i zato ga čuvajte!"

Miroslav Jeremić

Miroslav Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 48 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 38 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.