Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
06.02.2017, 11:22

Samoslikanje kroz srpsku umetnost

č: | fb:

U Muzeju zavičajnih pisaca u 16.00 časova biće održano predavanje o autoportretu, a nakon toga će u 18.00 časova biti na otvorena izložba  "#samoslikanje - selfie kroz srpsku umetnost" u Ogradnoj galeriji.

 

Predavanjem i izložbom po prvi put u Valjevu predstaviće se organizacija Art distrikt. Oni su mlada nevladina neprofitabilna organizacija posvećena razvijanju novih vidova komunikacija u cilju očuvanja kulture kroz promociju nasledja i umetnosti težeci da ohrabre zajednicu da iskaže sopstvenu kulturu i živi u sprezi sa njom, navodi se u pozivu za predavanje i izložbu.

 

Kustoskinja izložbe Julija Bašić je rekla "Ovaj umetnički i multimedijalni projekat planira da iskoristi sve pogodnosti koje savremene tehnologije, društvene mreže i aktuelnosti pružaju, time povezujući samoslikanje ili selfie sa njenim prethodnicima istorijskim autoportretima kroz najpoznatija dela srpske umetnosti. Selfie je naš autoportret digitalnog doba a izložba Art distrikt donosi nove muzeološke tendencije i tradicionalno slikarstvo autoportreta u novom ruhu".

 

Istoričarka umetnosti Ana Samardžić o autoportretu je zapisala -  "Da li se za autoportret može reći da je on preteča fenomena današnjice – selfija? Predstaviti sebe vizuelno na određen način, ideja je koja potiče od davnina, ali autoportret kao često zastupljen, samostalni žanr nastaje u umetnosti italijanske renesanse u 15. veku i prvenstveno se odnosi na crtež, sliku ili skulpturu. Tek od početka 19. veka, ovaj žanr pronalazi svoje mesto i u fotografiji. Bez obzira o kom mediju je reč, autoportret je kroz istoriju napredovao uz pomoć dodatnih sredstava i razvojem tehnologije. U početku je to bilo ogledalo, čijim je tehničkim unapređenjem, došlo do toga da ono bude osnovno pomoćno sredstvo umetnicima u stvaranju njihovih autoportreta. Sa otkrićem prvih vrsta fotoaparata dolazi i do prvih fotografskih autoportreta. Danas, kada se razvoj tehnologije, ne samo nastavlja, već i ubrzava, nastao je novi oblik fotografije – selfi, kreiran uz pomoć digitalnih fotoaparata ili mobilnih telefonskih uređaja, koji, kao jedan vid autoportreta, donosi svoja značenja i karakteristike".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 54 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 44 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.