Gradski hor Abrašević na Mokranjčevim danima
Gradski hor Abrašević na Mokranjčevim danima
28.09.2017, 11:56

"Abrašević" treći u konkurenciji 17 horova

č: | fb:

Gradski mešoviti hor "Abrašević" osvojio je treće mesto, u konkurenciji 17 horova iz zemlje i inostranstva, na Natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu.

 

O uspehu valjevskog hora dovoljno govori podatak da su za samo jedan i po bod bili slabiji od drugoplasiranog hora "Lola" iz Sarajeva u kome pevaju studenti i profesori Muzičke akademije iz tog grada, kao i to da su iza sebe ostavili bugarski hor studenata Akademije za džez i popularnu muziku, kao i hor Ministarstva vojske Srbije koji je nedavno pratio delegaciju vlade Republike Srbije u Moskvi.

 

Dirigent hora, profesor Drgan Vasiljević kaže da se "Abrašević" opredelio za program koji je ocenjen kao najcelishodniiji. Navodi da su izveli Mokranjčevu "Osmu rukovet" i njegov splet rumunskih narodnih pesama koje je negotinska publika po prvi put imala priliku da čuje.

 

- Pevali smo i kompoziciju "Nema leba" Vojislava Ilića na tekst zabeležen u zidinama Pećke patrijaršije. Za ovih 52 godine trajanja manifestacije izvedena je jedanaest puta, pri čemu je, po oceneni žirija, ovogodišnje izvođenje bilo na najvišem nivou. Na repertoaru su bila i dela Konstantina Babića, kao i najpopularnijeg savremenog horskog autora, Letonca Eriksa Ešenvaldsa – kaže Vasiljević.

 

Oživljavanje dečjeg i omladinskog hora

 

Dirigent Dragan Vasiljević najavljuje da će, nakon održanih audicija po valjevskim školama, koje su bile masovne i dobro organizovane, već od 1. oktobra početi sa probama i sa radom dečji i omladinski hor.

 

– Zaključili smo da je pravi trenutak da vaskrsnemo rad dečjeg i omladinskog hora, kao i da ustalimo rad Gradskog mešovitog hora. Treba da imamo puno horova i pevača, ali i novih 150, 200 slušalaca. Mislim da je to dobar put da se horska muzika razvija dalje u našem gradu –kaže Dragan Vasiljević.

 

On poručuje da se "u horu se stvaraju neraskidive veze i prijateljstva, kao i da, kako uvek govori novim članovima, jedino u horu, svi dišu kao jedan”.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 16 sati 49 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 38 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.