Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2017, 13:43

Večeras "Slepi putnik na brodu ludaka"

č: | fb:

Treći dan Valjevskih filmskih susreta počeće sa filmovima Nikole Majdaka Seniora od 16 časova. Nakon toga na repertoaru su dva dokumentarna filma od 17.30 "Stars of gaomeigu", koji je režirao Marko Grba Singh, a drugi je film naše Valjevke Jelice Jerinić "Devojčice koje se šišaju na kratko".

 

Jelica se u svom filmu bavi pitanjem da li se poslovi i dalje dele na muške i ženske. U sredini u kojoj poslovi pilota, taksiste, obućara i fudbalera važe za muške poslove, ona u filmu prati živote četiri žene koje se bave upravo ovim zanimanjima.

 

Prvi dugometražni igrani film večeras je najnoviji film Gorana Markovića "Slepi putnik na brodu ludaka", koji će biti prikazan od 18.30 časova.

 

Radnja filma je smeštena u Beograd 1915. godine. Najpoznatiji pacijent Duševne bolnice je srpski pisac iz Bosne Petar Kočić, u čiju sobu smeštaju upravnikovog sinovca, koji se tu krije od deportacije. Dok Kočić pokušava da piše dramu kao deo terapije, za njega se interesuje austrijski oficir Herman, njegov predratni politički neprijatelj, koji je uveren da pisac simulira bolest. U mučnoj atmosferi ratne bede i rastuće represije odvija se njihova poslednja borba.

 

Nakon toga sledi blok kratkih filmova u takmičarskoj selekciji. Večeras će biti puštena tri filma:


1. SAMO DEVOJČICE PLAČU, režija: Vladimir Milovanović
2. APLAUZ ZA LAZIĆA, režija: Marko Marković
3. FLAFI, režija: Lee Filipovski

 

Filmski deo trećeg dana festivala zatvara film "Vetar" Tamare Drakulić, koji je ovenčan nagradom najboljeg srpskog filma na ovogodišnjem FEST-u. Projekcija je u 22 časa. U ovom filmu priča prati trenutak prelaska devojčice, koja odrasta bez majke, u devojku, tokom jednog letnjeg raspusta. Istražujući odnos platonske i fizički ostvarene ljubavi i intimni sadržaj koji se kroz njih razmenjuje, diskretno se kao tema provlači i sukob na relaciji ćerka – otac.

 

Muzički deo festivala čini Tamara Ristić u muzičkom svetu poznata kao Kezz. Tamara Ristić je kantautorka, live looping umetnica i producentkinja iz Kikinde. Album prvenac "Kezz" objavila je ove godine u izdanju kuće Mascom Records. Kezz nastupa sama, uz looper, klavijaturu, sampler i kofer iz kog povremeno izvlači melodiku i perkusije. Njen muzički izraz je prepoznatljiv po jedinstvenoj kombinaciji modernog, elektroakustičnog zvuka i stilizovanog pevanja inspirisanog izvornom muzikom Balkana, ali i po veoma emotivnoj interpretaciji i jakoj energiji.

 

Do sada je nastupala samostalno i u sklopu različitih muzičkih projekata, u gradovima širom Srbije i bivše SFRJ, Bugarskoj, Albaniji, Grčkoj, Španiji, Italiji, Austriji, Češkoj i Norveškoj.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 43 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 32 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.