<p>PProslava 150 godina &scaron;kolstva</p> (foto: Aleksandar Kovačević)
<p>PProslava 150 godina &scaron;kolstva</p> (foto: Aleksandar Kovačević)
05.11.2014, 12:42

Obeleženo 150 godina školstva

č: | fb:

U Mionici je svečanom akademijom obeležena 150-ta godišnjica školstva. Mionica je, prema dostupnim podacima, prvu stalnu osnovnu školu dobila 1864. godine mada je i pre toga bilo rada na opismenjavanju dece. Prva škola otvorena je 1. novembra u zgradi sagrađenoj od drveta i čatme, koja je podignuta trudom žitelja Mionice, Sankovića, Radobića, Tabanovića, Komanica i Vrtiglava.

Od 2002, mionička škola je ime Dragojlo Dudić promenila u Milan Rakić. Ima 848 đaka u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima u Gornjoj i Donjoj Toplici, gde učenici pohađaju osmorazrednu nastavu, te Dučiću, Komanicama, Popadiću, Struganiku i Tabanoviću, gde su četvororazredna odeljenja.

Na akademiji su nastupili hor, folklor i recitatori. Gosti su potom mogli da pogledaju izložbu posvećenu stogodišnjici Velikog rata i Kolubarske bitke.

U Mioničkoj opštini postoji i matična OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću sa svojim izdvojenim odeljenjima, koja je znatno mlađa, a poslednjih godina osnovana je i Srednja škola u Mionici.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 18 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.