Anđelka Simić (foto: Iz albuma Anđelke Simić)
Anđelka Simić (foto: Iz albuma Anđelke Simić)
06.05.2016, 12:34

„Lice matematike” Anđelke Simić

č: | fb:

Profesorka matematike, računarstva i informatike u ubskoj Gimnaziji „Branislav Petronijević”, Anđelka Simić jedna je od deset pobednika konkursa „Lice matematike”, koji je organizovao Centar za promociju nauke. Na konkurs, raspisan povodom ovogodišnje manifestacije Maj - mesec matematike, prijavilo se 200 nastavnika i profesora iz cele Srbije sa svojim predlozima, od kojih je komisija Centra odabrala deset najboljih na osnovu kvaliteta, inovativnosti, implementacije i kreativnosti.

Dani matematike u ubskoj gimnaziji

Dani matematike u ubskoj gimnaziji (Foto: Iz albuma Anđelke Simić)

U cilju popularizacije matematike, oni će u narednom periodu držati predavanja i radionice u Beogradu i drugim gradovima, kada će široj publici predstaviti primere dobre prakse, zanimljive matematičke metode i pojmove, te da na što jednostavaniji način objasne i pokažu koliko matematika može biti zabavna. Biće zvezde velike matematičke izložbe u prestonici, gde će portreti pobednika konkursa stajati rame uz rame sa portretima najpoznatijih matematičara sveta. 

 

Matematika i umetnost

 

Ono što mladu, ambicioznu i izuzetno kreativnu ubsku profesorku Anđelku Simić (30) izdvaja od njenih kolega i zbog čega je postala novo „Lice matematike” jeste što u nastavi, kada god je to moguće, povezuje ovu egzaktnu nauku sa umetnošću, kako bi motivisala učenike, dočarala im svu lepotu matematike i mogućnosti njene primene. Takođe, jedina se u Srbiji bavi optičkom umetnošću i jedina u svetu drži radionice na tu temu. Inspirisana optičkim ornamentima, kreira i izrađuje unikatan nakit, odeću i predmete za ukrašavanje.

Nakit inspirisan optičkim ornamentima

Nakit inspirisan optičkim ornamentima (Foto: Iz albuma Anđelke Simić)

„Trudim se da učenicima pokažem vezu matematike i umetnosti koja je bila prisutna i u dalekoj prošlosti i da ih podstaknem na istraživanje na tim poljima. Kroz različite radionice, upoznajem ih sa pojmom i vrstama modularnosti u umetnosti. Koristeći optički mozaik, razvijam kreativnost kod đaka, a ornamenti koji se dobijaju rekombinacijom osnovnih elemenata (crno-belih kvadrata sa sistemima dijagonalnih linija) pogodni su za izučavanje sa matematičkog gledišta i kreiranje novih matematičkih zadataka. Cilj mi je da učenici rešavanje matematičkog zadataka dožive kao slaganje slagalice – od jednostavnih elemenata dobijaju se složenije strukture. Osim toga, primenom optičkih ornamenata na nakitu, odeći i predmetima za ukrašavanje, želim da postignem da svakoj osobi pomisao na matematiku bude pomisao na lepotu njene primene. Matematiku i umetnost vidim kao jedno i veoma sam srećna kada imam priliku da nešto što je oku lepo objasnim matematičkim jezikom. Umetnost volim zbog njene slobode, a matematiku zbog preciznosti i magije da uz pomoć precizno izvedenih činjenica i pravila rešimo složene probleme i objasnimo svet koji nas okružuje“, kaže o motivima bavljenja matematičkom umetnošću profesorka Simić.

 

Anđelke Simić na izložbi u holu RTS-a

Anđelke Simić na izložbi u holu RTS-a (Foto: Iz albuma Anđelke Simić)

Biografija za respekt

 

Anđelka Simić diplomirala je na dva smera na Matematičkom fakultetu u Beogradu: matematika i računarstvo i računarstvo i informatika. Već kao student radila je ubskoj OŠ „Milan Munjas“, a nakon sticanja akademske titule, zaposlila se u Gimnaziji „Branislav Petronijević“, gde predaje matematiku, računarstvo i informatiku.

Anđelke Simić na času

Anđelke Simić na času (Foto: Iz albuma Anđelke Simić)

Pošto je potpuno posvećena nastavničkom pozivu, napredovanju u nastavi i istraživačkom radu, konstantno se usavršava na stručnim i opštim seminarima u zemlji i inostranstvu. Posebno izdvaja učešće na European Summer School for Visual Mathematics and Education u mađarskom Egeru 2013. i godinu dana kasnije u Beogradu, u okviru Tempus projekta Visuality & Mathematics, kao i na Stručno-metodičkom skupu u Puli prošlog leta, na kojima je držala predavanja i radionice o korišćenju optičkih ornamenata u nastavi matematike.

U junu 2015. godine bila je i učesnik 7th science projects workshop in the future classroom lab u Briselu, u organizaciji SCIENTIX-a, zajednice za nauku, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo. Održala je mnogobrojne radionice na temu optičke umetnosti u svojoj školi, ali i u Beogradu, u okviru manifestacije Maj mesec matematike i na Dečjem naučnom kampu, potom na letnjoj školi Mladih matematičara u Ivanjici i drugim mestima širom Srbije.

Letnja škola mladih matematičara

Letnja škola mladih matematičara (Foto: Iz albuma Anđelke Simić)

Njen unikatni nakit, inspirisan optičkim ornamentima, našao je svoje mesto na izložbama u Americi, i to dva puta na najvećem kongresu matematičara u svetu (Joint Mathematics Meetings Exhibition of Mathematical Art) – najpre prošlog januara u Teksasu, a onda i ovog u Vašingtonu. Umetnička dela Anđelke Simić prikazana su i u Beogradu, na izložbama „Do you like op-art“, u okviru završne konferencije projekta Visuality & Mathematics, kao i na izložbi „Volite li paleolitski op-art“ Jablana Slavika u holu Radio televizije Srbije.

Radovi u kojima opisuje na koji način koristi matematičku umetnost na časovima i kakav efekat to ima na nastavu i učenike objavljeni su u stručnim časopisima VisMath Matematičkog instituta SANU, Eszterhazy Karoly College u Mađarskoj i Matematičkog društva Istra.

Zahvaljujući mnogostrukim talentima profesorke Anđelke Simić, sposobnosti da svoj predmet učini zanimljivim i od „bauka“ ga pretvori u umetnost, čime ne samo olakšava savladavanje gradiva, već podstiče kreativne ideje i budi radoznalost kod svojih đaka, veliki broj ubskih gimnazijalaca bez problema se upisuje na fakultete na kojima je matematika ozbiljno zastupljena.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 11 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.