Dom kulture Ub (foto: Nemanja Jovanović)
Dom kulture Ub (foto: Nemanja Jovanović)
10.11.2017, 13:52

Večeras "Feniks", sinoć "Malograđanska svadba" otvorila festival

č: | fb:

Na drugo takmičarsko veče desetog Repassage festa dolaze predstavnici Slovenije – Društvo "Mali Petelin" iz Senova sa predstavom "Feniks", koja je pobednik 56. republičkog festivala "Lenhartovo srečanje". Radnja predstave odigrava se u podeljenom i urušenom Mariboru u Drugom svetskom ratu, gde se rađa otpor protiv okupatora.

 

Može li nova nada da se rodi u vremenima velike izdaje i pobune? Može li Feniks oživeti iz pepela zapaljenih kuća? Ko će stati u vatru razrušenog naroda, a ko će postati pobednik nakon bitke između pravednika? Komad autora i režisera Roka Sanda prevazilazi moralizaciju i polarizaciju i pokazuje da su ratu svi samo žrtve, bez korena, bez krila. Početak predstave je u 19,30 časova.

 

Pozorište iz Crvenke

 

Predstavom "Malograđanska svadba" Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, sinoć je u Domu kulture otpočeo deseti Repassage fest, festival najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koji se održava pod pokroviteljstvom Opštine Ub. Jubilarno izdanje manifestacije otvorio je direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić uz podsećanje na početke Repasaža i njegovog osnivača, profesora Petra Lalića, koji zbog zdravstvenih problema neće prisustvovati ovogodišnjoj smotri.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

- Profesor Petar Lalić bio je direktor Ustanove u vreme kada je tim svojim direktorovanjem to vreme učinio sjajnim. Između ostalog, Repasaž fest uhvatio je za ruku i izveo na pravi put, a mi ga prihvatili i doveli do jubileja. Kad organizujemo Repasaž, imamo veliki osećaj odgovornosti prema ubskoj publici, koja je probirljiva, stroga, koja je pozorišno aristokratska, i imamo jedan snažan osećaj ljubavi prema pozorištu, prema svim pozorišnim festivalima, pa i ovom našem. Mi smo Repasaž fest uvek spremali iz sve snage, bilo da smo imali pomoć sa svih strana ili onda kada smo ga radili onako kako smo znali i umeli. Repasaž fest je najsjajnija crtica u spisku naših godišnjih obaveza i zadovoljstava - istakao je Puletić, zahvalivši se Opštini Ub, Zemljoradničkoj zadruzi "Trlić" i LSB "Stočar" na pomoći u realizaciji manifestacije.

 

Takmičarski program prvog dvocifrenog Repasaža otvorilo je Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom "Malograđanskom svadbom", pobednikom Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli i 60. Festivala Festivala u Trbinju. Jedan od najizvođenijih komada Bertolda Brehta u režiji Radoja Čupića je satirična analiza malograđanskog duha na svadbenom veselju, gde kako vreme odmiče, a alkohol počinje da se toči u sve većim količinama, padaju maske i otkrivaju se neka sasvim druga lica.

Malograđanska svadba

Malograđanska svadba (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Nakon izvođenja, organizovan je Okrugli sto kritike u Klubu Doma kulture, gde su pored aktera "Malograđanske svadbe", svoje viđenje predstave izneli i članovi stručnog žirija: dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (predsednik), reditelj Milorad Milinković i Zoran Ćosić, glumac nacionalnog teatra.

 

Željko Hubač, koji je bio i voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike ukazao je da je komad "Malograđanska svadba" jedan od remek dela Bertolda Brehta.
- Videli smo ga u jednom zanimljivom tumačenju režisera Radoja Čupića, koji ima divnu maštu i nalazi u Brehtu ono što Breht i ne piše. Ovo tumačenje Brehta, u suštini fokusirano na rađanje fašizma, jedno je od onih tumačenja na koje bi, čini mi se, i sam Breh bio ponosan - konstatovao je Hubač.

 

Glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Zoran Ćosić zahvalio se glumcima iz Crvenke na prazniku kojem je prisustvovao.

- Predstva me je od prvog trenutka uzela pod svoje i do kraja sam uživao u onome što sam video. Bila mi je zadivljujuća kolektivna igra svih mojih kolega, jer mislim da je to u našem savremenom pozorištu retkost. Ovo što sam večeras video je najteži vid igranja uloga u nekoj predstavi, zato što zahteva jednu ozbiljnu posvećenost i disciplinu, koja se u našem glumištu i u našem pozorištu odavno izgubila, pogotovu kad predstava doživi uspeh i pogotovu ako je iz nekog komediografskog ključa, naročito kad se igra malo češće, pa glumci osvoje teren i uloge, ta predstava vremenom počne da liči ni na šta. A ovo je jedan oblik bavljenja pozorištem i glumom kakav mislim da bi morao da postane pravilo. Odigravate znake, što je za jedno veliko poštovanje, a da pritom nisu izgubljene osobenosti ni vaših likova niti vas pojedinačno, koji igrate te likove - nije štedeo komplimente Zoran Ćosić.

 

Pohvale na račun glumačkog ansambla iz Crvenke izneo je i treći član stručnog žirija, reditelj Milorad Milinković, navodeći da ne vidi nikakvu razliku između predstave "Malograđanska svadba" i bilo koje "dobre predstave dobrog profesionalnog ansambla".

 

Zoran Radulović

Zoran Radulović (Foto: Nemanja Jovanović)

Žiri publike, koji posle svake predstave bira glumca večeri, sinoć je ovo priznanje dodelio Zoranu Raduloviću za tumačenje lika mladoženje u "Malograđanskoj svadbi". Prema njegovim rečima, glumci iz Crvenke su sa nestrpljenjem čekali Repasaž fest, gde je predstava imala svoje 26 izvođenje.

 

- Ispoštovali smo sve amaterske festivale i u Srbiji i u regionu ove godine, prošli sve kvalifikacije, ali sa velikim ushićenjem smo došli na Ub. Od samog osnivanja festivala, uvek nam je bila želja da se na njemu pojavimo, zato što smo na Ub dolazili kad je on nekoliko godina bio domaćin Dečjem republičkom pozorišnom festivalu i odavde nosimo najlepše moguće uspomene. Gostovali smo ovde i sa svojim velikim predstavama, ali sada prvi put nastupamo na Repasažu, tako da smo brojali dane kada ćemo se pojaviti i posebno se spremali - rekao je Zoran Radulović, uz pohvale za celokupnu organizaciju desetog Repasaž festa.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 27 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 16 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.