Protić u prodoru (foto: Đorđe Đoković)
Protić u prodoru (foto: Đorđe Đoković)
09.02.2015, 23:44

Protić za desetu pobedu

č: | fb:

Metalac je večeras izborio desetu pobedu u ABA ligi, protiv skopskog MZT-a sa 69:67 (20:16, 11:21, 22:16, 16:14), u još jednoj neizvesnoj završnici. „Plej“ Nemanja Protić odlučio se na ulaz pod koš, a njegova „nabačena“ lopta skakutala je po obruču pre nego što je u njemu i završila koji sekund pre kraja! Valjevci su za poslednji napad, pri rezultatu 67:67, posle „trojke“ Uroša Lučića nakon jedva izvedenog auta MZT-a, imali nešto više od 13 sekundi.

Pobedonsni pogodak

Pobedonsni pogodak (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je Protić pogodio, počela je radost Valjevaca - „klupa“ Metalca uletela je u teren iako utakmica nije bila završena, pa je jedan od gostujućih igrača šutirao na koš sa pola terena preko šume podignutih ruku. Kod rigoroznijeg kriterijuma suđenja od večeras viđenog ovo se ne bi isplatilo jer je, teorijski bar, moguća i tehnička greška. No, neka su nova pravila ponašanja u košarci - ako je utakmica rezultatski rešena poslednji napad se i ne igra, lopta se spusti na parket, a igrači jedni drugima čestitaju.

Zakucavanje Maleševića

Zakucavanje Maleševića (Foto: Đorđe Đoković)

Protić je, naravno, bio presrećan, a posebno je na pres konferenciji istakao kako su igrači „morali da pomažu jedni drugima“ kako bi se popunio reket i zaustavio Samardžiski. Trener Vlada Đokić je kazao da su njegovi igrači premoreni zbog čega su zatražili slobodan dan, što je on prihvatio. „Momci su se borili, pobedili su uz podršku navijača. Hvala i jednima i drugima!“, rekao je Đokić.

Nije Metalcu bilo večeras lako, posebno u reketima, bez bolesnih Majstorovića i Radulovića protiv Samardžiskog (214), koji je makedonski reprezentativac, a ranije je nosio dres oba beogradska „večita rivala“.

Borba Jevtovića i Samardžiskog

Borba Jevtovića i Samardžiskog (Foto: Đorđe Đoković)

„Šta vredi naša dominacija pod koševima, kada nismo postizali koševe“, s pravom se vajkao skopski trener Aleksandar Jončevski, četvrti stručnjak po redu na klupi MZT-a od početka sezone. Čestitao je Metalcu i izrazio uverenje da će njegova ekipa bolje igrati u domaćem prvenstvu i Kup takmičenju jer je, veli, i večeras pokazala da može bolje.

Stari znanac valjevske publike, bek-šuter Stefan Sinovec, koji je posle Partizana nosio i dres Metalca u KLS i Superligi Srbije, rekao je na pres konferenciji da Metalac i Valjevo zaslužuju ABA ligu, te da MZT nije uspeo da rezultatski prelomi utakmicu u trenucima kada je načinio preokret.

MZT večeras nikako nije uspevao da ima pet igrača uverenih da mogu da pobede. Samardžiski jeste dominirao pod obručima, ali su Lučić, Cvetković, Sinovec, Dixon, pa i mlađi od braće Šehović, Sead, dugo tražili sebe. I kada bi jedan od njih zaigrao, bar jedan od preostalih u postavi je „falširao“.

Ako se pogleda kretanje rezultata po četvrtinama, Valjevci su bolje počeli, a to kao da ih je uspavalo. MZT je na odmor otišao sa šest poena viška (37:31), pa je do kraja utakmice mnogo toga ličilo na već viđeno protiv Zadra ili Olimpije, na utakmicama koje su Valjevci izgubili pred svojim navijačima. Uvuče se nervoza, što donosi veliki broj elementarnih grešaka u prijemu i predaji lopte, u slabijem izvođenju slobodnih bacanja, u manjku skokova pod košem...

Kutlešić u borbi za loptu

Kutlešić u borbi za loptu (Foto: Đorđe Đoković)

Onda se igra „na potez“, pa odlučuje kvalitet pojedinaca – Maleševića, Protića, Jevtovića, Kutlešića, Jošila. Ili borbenost Otaševića i Rakićevića. Pokušaj sa uvođenjem Ljubičića većeras se nije isplatio, te je iskusni „plej“ kratko bio na parketu. Dunđerski jedini nije ulazio u igru.

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: oko 1.000. Sudije. Rutešić (CG), Vovk (Hrvatska), Iskrenov (Bugarska). Delegat: Toma Jovančić (Valjevo).

Metalac: Malešević 9, Protić 21, Kutlešić 9, Otašević 3, Jevtović 10, Jošilo 9, Ljubičić, Rakićević 3, Todorović 5, Vuksanović, Dunđerski.

MZT: Dixon 5, Stajić, Sinovec 17, Lučić 7, Simonovski, Samardžiski 20 (index 34. biće verovatno MVP 21. kola), Mladenovski, Šehović 8, Nikolovski 2, Cvetković 8.

Polaganje Jevtovića

Polaganje Jevtovića (Foto: Đorđe Đoković)

U 22. kolu ABA lige, Metalac u petak igra se Levskim u Sofiji, poslednjeplasiranim timom na tabeli. Kako Đokić reče večeras, Majstorović i Radulović verovatno neće ni putovati da se „ne bi maltretirali“ nego da oporavljeni zaigraju u četvrtak, 19. februara protiv Vršca u Nišu, u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 4 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 53 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.