Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
10.03.2016, 12:57

Prihvaćen zahtev dr Gvozdenovića za novim veštačenjem

č: | fb:

U Osnovnom sudu u Valjevu, pred sudijom Brankom Marković danas je započeto ponovljeno suđenje dr Slobodanu Gvozdenoviću optuženom  za „teško delo protiv zdravlja ljudi“ počinjeno 23/24. januara 2007, kada nije na vreme porodio Ivanu Katić iz Kožuara, kod Uba, zbog čega je došlo do uginuća ploda, koji je, po nalazima veštaka i Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, „bio sposoban za vanmaterični život“.

Prvostepenu oslobađajuću presudu ukinuo je Apelacioni sud zbog bitih povreda krivičnog postupka i naložio novo suđenje pred Osnovnim sudom u Valjevu. Prema mišljenju Apelacionog suda, ne može se prihvatiti stav postupajućeg sudije Branke Marković da „u konkretnom slučaju nije nastupila smrt lica budući da fetus – plod nema svojstvo lica“ s obzirom na savremeni sudsko-medicinski stav da plod (fetus) činom početka porođaja (od momenta nastanka porođajnih bolova) stiče krivično-pravnu zaštitu.

Na današnjem ročištu Sud je prihvatio zahtev odbrane okrivljenog dr Slobodana Gvozdenovića za novim veštačenjem Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu u kojem bi bili drugi lekari u odnosu na prethodni sastav, kao i to da među članovima Sudsko medicinskog odbora bude više ginekologa nego što ih je bilo ranije. 

Advokat optuženog dr Gvozdenovića na današnjem ročištu osporavao je odluku Apelacionog suda u Beogradu ukazujući da nije zasnovana na zakonskim propisima. Takođe je osporavao nalaz i mišljenje Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu smatrajući da nije stručno sastavljen, s obzirom na to da je od sedam lekara samo jedan ginekolog. Odbrana je danas osporila i stručnost člana Odbora dr Milana Terzića za koga je rečeno da je „zbog ovakvih veštačenja isključen iz Odbora”, ali odbrana za ovakve tvrdnje nje imala dokaz. U prilog zahtevu da se radi novo veštačenje i da se angažuje nezavisna ustanova, advokat optuženog dr Slobodana Gvozdenovića, predsednika valjevskih naprednjaka, je naveo i to da „mora da se otkloni svaka sumnja jer se radi o narodnom poslaniku i zbog toga što je javnost izuzetno zaintersovana za ovaj slučaj”.

Zamenik osnovnog javnog tužioca i advokat oštećenih bili su protiv novog veštačenja tvrdeći da za tim nema potrebe jer je već ranije veštačenje Sudsko-medicinskog dbora Medicinskog fakulteta u Beogradu potvrdilo da je beba preminula zbog nemara lekara, odnosno da bi se rodila živa da je carski rez obavljen pet sati ranije. Dokaz da je u pitanju greška lekara je i to što je Zdravstveni centar Valjevo isplatio štetu oštećenoj Ivani Katić i na taj način priznao krivicu. Zamenik osnovnoig javnog tužioca je tražila dokaz zbog čega je potrebno novo suđenje, kao i dokaz da je dr Milan Terzić isključen iz Odbora, zbog nestručnosti, kako navodi odbrana okrivljenog.

Na današnjem ročištu sudija Branka Marković, polemišući sa zamenikom osnovnog javnog tužioca, rekla joj je „da ne pravi predstavu”, u trenutku kada je zatražila da se u zapisnik unese sve što je rekla, što je zakonska obaveza postupajućeg sudije. Da je bilo polemike potvrdio je i advokat optuženog dr Gvozdenovića rekavši sudiji Marković da se „upustila u bespotrebnu polemiku”.

Novi pretres ponovljenog suđenja dr Slobodanu Gvozdenoviću pred Osnovnim sudom u Valjevu biće zakazan nakon veštačenja Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Mi pravdu u Valjevu nikada nećemo dobiti”, rekla je Ivana Katić iz Kožuara, posle današnjeg ponovljenog suđenja, razočarana današnjom odlukom Suda. Katići su imali nameru da zatraže izuzeće postupajućeg sudije i Osnovnog suda, ali im je branilac objasnio da za to ne postoje zakonske pretrpostavke, odnosno da to može učiniti samo tužilac.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 5 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 55 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.