Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2016, 15:07

Zbog pojave stenica ispražnjena ortopedija

č: | fb:

Zbog pojave insekata na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice Valjevo doneta je odluka da se Odeljenje isprazni, a da se pacijenti zbrinu na drugim odeljenjima u okviru zdravstvene ustanove, saopšteno je iz Opšte bolnice.

 

Kako se navodi u saopštenju odluku je donela Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija Opšte bolnice. Naloženo je da se preduzmu sve zakonom propisane i strukom predviđene mere za čije sprovođenje su odgovorni svi zaposleni u Opštoj bolnici Valjevo. Pojačane sanitarno higijenske mere će trajati naredne dve nedelje, saopšteno je iz Valjevske bolnice.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju, na Odeljenju ortopedije pojavile su se stenice, i to u dušecima i jastucima. Kako navodi naš izvor stenice su na ortopediji prisutne već duže vreme s obzirom na to da se prethodnih dana nekoliko pacijenata žalilo na crvenilo na koži i svrab. Da postoje insekti na Ortopediji utvrđeno je juče, kada je doneta odluka da se lakši i pokretni pacijenti sa Odeljenja ortopedije otpuste na kućno lečenje, a da se teško pokretni pacijenti presele na druga odeljenja u Opštoj bolnici.

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je ovo prvi put da su se u Opštoj bolnici pojavile stenice i da su u ovoj valjevskoj zdravstvenoj ustanovi sanitarno higijenski uslovi na zadovoljavajućem nivou.  

 

Kolubarske.rs su dva dana bezuspešno pokušavale da saznaju od rukovodstva Opšte bolnice da li je na Odeljenju ortopedije "najezda stenica", kako su nam tvrdili pacijenti, šta je preduzeto i da li postoji opasnost da se insekti, preko ventilacionih kanala, pojave i na ostalim odeljenjima Opšte bolnice.


Krevetna stenica je insekt koji parazitira hraneći se krvlju čoveka, mačke, psa i drugih domaćih životinja, ali i krvlju zeca, glodara (pacova i miševa) i raznih ptica. Krevetna stenica je najaktivnija noću kada izlazi iz svojih staništa (kreveta, dušeka i drugog nameštaja) i usnim aparatom za bodenje sisa krv domaćina.

Na mestu uboda na koži domaćina, ona svojim izlučevinama stvara lokalnu reakciju u vidu crvenila praćenog svrabom. Krevetna stenica može biti jedan od prenosioca i izazivača zaraznih bolesti. (Wikipedia)

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 3 sati 12 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...