Aleksandar Vulin (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Vulin (foto: Kolubarske.rs)
20.05.2017, 15:58

Vulin: Niko ne treba da se oseća loše i da misli da je van društva

č: | fb:

Peta konferencija pod nazivom "Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju", danas je održana u Valjevu. Na ovom skupu govorio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

Na ovogodišnjoj konferenciji učestvovalo je 240 stručnjaka, bilo je 87 radova, a među učesnicima su bili psiholozi, defektolozi, lekari, iz Srbije i iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i nekoliko stručnjaka iz Amerike.

 

Konferencija u Grand otelu

Konferencija u Grand otelu (Foto: Kolubarske.rs)

Jedan od organizatora konferencije profesor dr Fadilj Eminović kaže da se konferencija svake godine održava u drugom gradu, kako bi u rad ovakvog skupa bile uključene i lokalne samouprave sa kojima bi mogli da razmenjuju iskustva, ali i da bi sagledali sve probleme na lokalnom nivou.

 

Osnovne teme konferencija o kojima su diskutovali učesnici bilo je pitanje inkluzije - problemi i pozitivne strane inkluzije u Srbiji, zatim pitanja socijalne zaštite i socijalne politike, uključujući zaštitu dece i mlade, pitanja osoba ometenih u razvoju, a jedna od tema bila je i zlostavljanje i zanemarivanje starijih.

 

Uoči konferencije u razgovoru sa novinarima ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da proces inkluzije u našem obrazovanju, kao i u čitavom društvu, nije ni izdaleka završen. On je naglasio da "stalno moramo gledati da li smo dovoljno uradili".

Aleksandar Vulim i novinari

Aleksandar Vulim i novinari (Foto: Kolubarske.rs)

- Osobe ometene u razvoju ili bilo ko, ko je po nečemu različit ili prema kome život nije bio fer, nema nijedan razlog da se u našoj zemlji oseća loše ili da misli da je van društva, jer mi smo jedno. Srbija će uvek biti dostupna svima podjednako. Ne smemo ljude ceniti po onome što ne mogu, ljude moramo ceniti i vrednovati po onome što mogu", poručio je ministar.

Dodao je da su proces inkluzije i proces učenja borba celog društva, koje mora i osobama ometenim u razvoju maksimalno da približi i olakša svakodnevni život.  

 

Aleksandar Vulin je podsetio da je za prva četiri meseca ove godine, zahvaljujući podsticajnim merama i subvencijama za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, posao dobilo 1993 osobe, što je značajno više nego prošle godine. U ovoj godini izdvojeno je 550 miliona dinara za subvencionisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ministar Vulin je rekao da se značajno promenio odnos, ali i svest poslodavaca kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

- Ljudi shvataju i razumeju koje su prednosti, razumeju da je to dobro i ekonomski opravdano, ali i da je to prilika da pokažete da ste socijalno odgovorni i da hoćete da pomognete nekome kome je pomoć potrebna, i to ne tako što mu date nešto nego mu pružite šansu da svojim radom i znanjem brine o sebi, ali i o svojoj porodici – rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 1 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 51 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.