Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2017, 07:11

Skupština usvojila prvi rebalans budžeta Valjeva

č: | fb:

Skupština grada usvojila je prvi rebalans budžeta Valjeva za 2017. godinu, tako da je, kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, budžet manji za sedam miliona dinara.

 

On nije saopštio cifru koliko iznosi budžet Valjeva nakon rebalansa, nego je objasnio "dileme koje su se pojavile sa ciframa koje pokazuje da je budžet veći".

 

- Dileme je izazvalo to što u Odluci o budžetu za 2017. godinu piše da budžet iznosi 3.236.000.000, a da će nakon rebalansa iznositi 3.241.000.000, što navodi da je budžet povećan. Tako piše, ali su tu i sredstva koja koriste indirektni korisnici Grada Valjeva, kao što je biblioteka i druge državne institucije koje dobijaju novac i iz gradske kase. Tako da je budžet Grada smanjen, a ne povećan - tvrdi Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dalje objašnjava da se rebalans budžeta odnosi na one pozicije za koje se već u maju i na početku juna pokazalo da ne mogu biti realizovane do kraja godine, ali i na neke nove projekte čija je realizacija izvesna, a rezultat su dogovora sa Vladom Srbije.

 

- Jedan od takvih je i onaj vezan za rekonstrukciju Valjevske bolnice, tako da će iz gradske kase biti izdvojeno 20 miliona dinara za projekte, dok će radove finansirati država i to sa dvadeset puta većom cifrom nego što Grad izdvaja za projekte. Od značajnijih projekata od kojih smo odustali je izgradnja vodovoda za Brankovinu, a odustajemo jer nemamo potrebne dozvole za izgradnju vodovodne mreže uz magostralni put Valjevo-Šabac. Tu je i projekat rekonstrukcije velike sale Centra za kulturu za koji su takođe rebalansom predviđena sredstva - navodi Jeremić.

 

Na korekciju gradske kase uticala je i zakonska obaveza da se novac od naplate parkinga više ne može uplaćivati i u gradsku kasu, nego će sve biti isključivi prihod JKP "Vidrak", tako da su smanjene subvencije koje izdvaja Grad ovom komunalnom preduzeću.

 

Takođe, rebalansom su planirana i sredstva za projekat i radove na kanalizaciji na Divčibarama, koji će biti započeti u ovoj, a završeni u sledećoj godini. Jeremić je rekao da će "vrlo brzo biti rešen problem kampa Breze na Divčibarama gde će biti izgrađen jedan od najvećih sportskih centara na Balkanu".

 

Opzicija poručuje vlast lošeplanirala budžet

 

Odbornik DS Duško Rakić je rekao da ovaj rebalans pokazuje da je gradska vlast loše planirala budžet za ovu godinu i da se ni nakon rebalansa ne vide neke ozbiljnije promene niti investicije, uz podsećanje da Valjevo pet godina nema neku značajniju investiciju. Upitao je vlast da li je sigurna da će biti obezbeđena sredstva od 97 miliona dinara planiranih od prodaje imovine.

 

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Rakić je analizirao prebacivanje novca sa jedne pozicije na drugu.

- Za 16 miliona dinara se smanjuju specijalizovane usluge, a za 27 milona dinara se povećavaju usluge po ugovoru. Te usluge su nešto za šta nikada nismo sigurni o čemu se radi, ne znamo na koje usluge se konkretno odnose. U predlogu rebalansa uočljivo je smanjenje kapitalnih transfera, a to je onaj deo budžeta koji bi trebalo da bude razvojni. Očigledno je da je vlast loše uradila plan rashoda, to radi od slučaja do slučaja što pokazuje i tekuća budžetska rezerva koja je već sada potrošena - naveo je Rakić.

Upitao je zbog čega 97 miliona dinara od prodaje imovine nije planirano za kapitalne investicije, nego u potrošnju?

 

Odbornik DS Slobodan Pavlović je govorio o tome da 23 miliona dinara od naplate parkinga neće više ići u kasu grada nego će biti prihod "Vidraka", ali tu, kako reče, postoji jedna zamka.

 

- Skinuto je 18 miliona dinara namenjenih za čišćenje i pranje ulica. Da li to znači da će se grad manje čistitii prati, a takođe otvara se pitanje da li će preduzeće moći da izvrši usluge gradu za 18 miliona dinara, a da ih ne fakturiše? – upitao je Pavlović.

 

Postavio je i nekoliko pitanja vezanih za školu u Brđanima, a osnovno pitanje je zbog čega kliza škola, ko je uradio projekat i postavio školu na klizište, i ko je za to odgovoran? Govoreći o kanalizaciji na Divčibarama, Pavlović je saopštio informaciju da je projekat za kanalizaciju urađen prošle godine, uz pitanje da li ga ponovo radimo?

 

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Samostalni odbornik Ljubomir Radović je postavio nekoliko pitanja sa namerom da dobije precizne odgovore kako i gde se troše budžetska sredstva.

 

- Neka nam neko javno sa skupštinske govornice kaže na koji način dolazimo da većih sredstava od naplate poreza, na koje usluge se odnose rashodi za usluge po ugovoru za koje se u budžetu izdvaja 19 miliona dinara, takođe zbog čega je značajno povećana tekuća budžetska rezerva? – upitao je Radović.

 

I odbornica Pokreta "Dosta je bilo" Snežana Spajić postavila je nekoliko pitanja, konstatujući da rebalans ne donosi ništa novo, osim prebacivanja novca sa pozicije na poziciju. Uočljivo je i to da je cilj rebalansa budžeta i da popuni tekuću budžetsku rezervu koja je već potrošena i to tri puta većem iznosu od planiranog.

 

Ona je upitala zbog čega su dodatno iz tekuće budžetske rezerve potrošena sredstva za Dom zdravlja, kada je novac za ovu zdravstvenu ustanovu već opredeljen u budžetu?

 

Milka Erić Vasiljević

Milka Erić Vasiljević (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica DS Milka Vasiljević Erić je od gradske vlasti zatražila objašnjenje, a ne opravdanje za loše planiranje budžeta i trošenje tekuće budžetske rezerve.

 

Zatražila je objašnjenej zbog čega se odustalo od projekta "smart siti", za koji se vlast opredelila pre samo šest meseci. Uočljivo je prebacivanje novca sa pozicije na poziciju, ali nigde se ne vidi da su smanjeni troškovi putovanja, ali se zato vidi da su povećeni iznosi za usluge po ugovoru, koje inače nisu transparentne.

 

Odbornica je skrenula pažnju na to da je sa tekuće budžetske rezerve najviše novca potrošeno za Dom zdravlja.

- Nadam se da me nećete pogrešno shvatiti, nisam protiv izdvajanja za Dom zdravlja, ali je u budžetu za ovu primarnu zdravstvenu ustanovu već opredeljeno preko 30 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na prethodne godine i to je dobro. Pitam da li ćemo ponovo, na nekoj od narednih sednica, morati ponovo da usvajamo program Doma zdravlja – zapitala je Vasiljević Erić na sednici Skupštine grada na kojoj je usvojen prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta u nejasno kolikom iznosu s obzirom na to da niko nije saopštio koliko iznosi budžet Valjeva za 2017. godinu.

 

"Drugi rebalans nas očekuje u septembru", najavio je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 45 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 34 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.