Dušan Jovanović, Ljuba Popović i Milan Komnenić (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Jovanović, Ljuba Popović i Milan Komnenić (foto: Đorđe Đoković)
25.10.2014, 14:30

Izložba Ljube Popovića - “Tajna na punoj svetlosti”

č: | fb:

Izložba slike “Tajna na punoj svetlosti” Ljube Popovića u Modernoj galeriji, u okviru ciklusa  jedan autor – jedna slika, je svakako, događaj godine u našem gradu. Ova izložba je privikla brojne poklinike i poštovaoce  Ljubine umetnosti, ne samo Valjevce, nego Beograđane i one koji žive van zemlje, a među njima su bili slikari kojii su izlagali u Modernoj galeriji. Valjevci već 29 godina imaju tu privilegiju i čast da žive u gradu u kome se nalazi Moderna galerija u kojoj su slike Ljube Popovića. U galeriji su svoja dela izlagala najpoznatija imena, Leonid Šejka, Dado Đurić, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Vladimir Dunjić, Milan Tucović…

Ljuba Popović i Milan Komnenić

Ljuba Popović i Milan Komnenić (Foto: Đorđe Đoković)

Stvaralaštvo Ljube Popovića traje preko 60 godina, otuda je bilo teško izabrati i odlučiti se za samo jednu sliku. Prema rečima umetnika ova slika je odabrana zato što su na njoj svi oni elementi koji se nalaze u njegovom opusu. Od ženske figure, koja je u jednom kriku do rasparčanih detalja, koji okružuju figuru, a koji su prepoznatljivi za slike Ljube Popovića.

“Ova slika je bolja prezentacija mene nego deset mojih slika, iz prostog razloga što je na njoj sve. Na njoj je kondenzovano sve ono što sam do sada radio. Ona me na neki način najbolje predstavlja, otuda smo se odlučili za nju”, kaže Ljuba Popović.

Današnji događaj je nešto što se dešava u visoko razvijenim kulturama, koje imaju razvijenu i istančanu samosvest.

Književnik Milan Komnenić smatra da je slika Ljube Popovića, koja je izložena na velikom belom zidu u Modernoj galeriji, sasvim dovoljna. “Jer to nije samo jedna slika, to je izložba”, kaže Komnenić. Književnik, koji je dobar poznavalac Ljubine umetnosti, naglašava da je i ova slika rezultat dubokog i istinskog promišljanja umetnika.

 “Ovo je duhovna kondenzacija mnogih slika za koje mi i ne slutimo da se one na izvestan način nalaze na ovoj jednoj slici. Ovde imamo posla sa ontološkom dijagonalom, dakle jedno telo koje se kod Ljube uvek javlja, u ovom slučaju ženska figura, koja je totem, simbol, amblem čitave jedne civilizacije, jednog nasleđa. Ruke žene su u alkama, predstavljaju zatočene, obespravljene mučenice, što je obeležje naše civilizacije. Ali, ova slika je i nešto drugo. Žena, kao rodilja, boginja duha, misli, kulture, civilizacija”, navodi Komnenić.

 

Ispred slike “Tajna na punoj svetlosti”

Ispred slike “Tajna na punoj svetlosti” (Foto: Đorđe Đoković)

Slika “Tajna na punoj svetlosti”, Ljube Popovića je kao roman - čita se poglavlje po poglavlje. “Ženska figura objedinjava i drži pentagram slike, ali gledajući sliku u bilo kom smeru i u bilo kom delu uočavamo igru misaonog teatra, vizuelno poprište. Iz dubine se pomaljaju glave, likovi, oči, koji su putokazi ka osnovnom simbolu i značenju ove slike, a ono se prikazalo savršeno jasno u nazivu “Tajna na punoj svetlosti”, rekao je na otvaranju izložbe Milan Komnenić.

 

Dušan Savić i Ljuba Popović

Dušan Savić i Ljuba Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Današnja izložba slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji je treći čin jedne trilogije, koja je započela pre tri dana u Beogradu, gde je promovisana monografija “Ljuba”, nastavljena je sinoć u Valjevskoj gimnaziji, gde je takođe predstavljena  monografija o našem slikaru i akademiku, koju su pisali, pored Milana Komnenića, Sreto Bošnjak, Dejan Đorić i An Tronš, koja je o Ljubi Popoviću pisala u Francuskoj a njeni tekstovi prevedeni na srpski jezik.

Aktuelno