Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2024, 06:50

Valjevska opozicija u više kolona, SNS verovatno u "širokom frontu" kao u Beogradu

č: | fb:

Opozicione partije i grupe građana, koje će učestvovati na lokalnim izborima, odluku o izlasku donele su rukovodeći se principom "O Valjevu se odlučuje u Valjevu".

 

Prema dosadašnjim najavama, na izborima će učestvovati koalicija "Ujedinjeno Valjevo može", koju čine Demokratska stranka, Zeleno-levi front sa Lokalnim frontom Valjevo, Narodni pokret Srbije, Novi DSS, Novo lice Srbije i Stranka slobode i pravde.

 

Ova najbrojnija opoziciona koalicija u Valjevu je još pre mesec dana započela predizbornu kampanju pod parolom "sVAnuće", a pre tri dana je predstavila svog kandidata za gradonačelnika i predlog programa koji obuhvata 12 najvažnijih oblasti za funkcionisanje grada.

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odgovarajući na pitanje zašto Stranka slobode i pravde (SSP) i Nova DSS, poput Beograda, ne bojkotuju izbore u Valjevu i da li to znači da nema razlike između izbornih uslova u prestonici i u lokalu, Marko Nikolić, predsednik GrO Nove DSS kaže da bojkot 2020. godine ništa dobro nije doneo, naprednjaci su nesmetano vladali, i to loše, a Valjevo je izgubilo četiri godine, a to ne sme da se ponovi.

 

"Smatramo da smo odgovornim pređašnjim radom, koji je počeo na vreme, uradili dosta toga kako bi u punom kapacitetu mogli da sačuvamo izbornu volju građana Valjeva. Mi u Valjevu nismo imali ni Arene ni Malu Krsnu, ali upravo to iskustvo sa SNS-om nas uči da moramo biti oprezni, ali ujedinjeni", rekao je Nikolić.

 

Anja Ristović, predsednica GrO Stranke slobode i pravde kaže da su od trenutka osnivanja Gradskog odbora imali slobodu da sve odluke, koje se tiču lokala, donose samostalno. "Posle svega što smo uradili još pre dva meseca, za reč bojkot nije bilo mesta. Nema razlike između izbornih uslova u Beogradu i Valjevu. Imaćemo verovatno opet pokušaje krađe, bugarske vozove, ucene, ali smo spremni i ujedinjeni da se borimo i donesemo sVAnuće u naš grad", rekla je Anja Ristović.

 

Na izbore izlazi "Ujedinjena patriotska opozicija", koju čine valjevski Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), pokret "Mi – snaga naroda, dr Branimir Nestorović" i Monarhistički klub Valjevo. 

 

Učešće na lokalnim izborima najavila je Grupa građana "Pokret Sad", čiji su osnivači Đorđe Pavlović, odbornik, koji je bio na listi SPS-JS i dr Snežana Mijatović, odbornica, koja je bila na listi Šapićevog SPAS-a, na lokalnim izborima pre četiri godine. Pavlović i Mijatović su svoje stranke napustili u julu prošle godine i od tada deluju opoziciono, a u Skupštini grada kao samostalni odbornici.

 

Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović

Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović (Foto: Kolubarske.rs)

Kako su najavili pre sedam dana na izbore izlaze samostalno i, kako rekoše, ne traže ničiju podršku ni pomoć osim građana Valjeva. "Izborni uslovi sigurno neće biti promenjeni sve dok su naprednjaci na vlasti. Bojkotom ništa nećemo postići sem da oni dobiju apsolutnu većinu i da im Valjevo, bukvalno, bude servirano na tacni, i da vladaju kao i do sada, a mi u Pokretu Sad ne pristajemo na to", kazala je dr Snežana Mijatović.

 

Pokret slobodnih građana u Valjevu još uvek nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore. Poverenik PSG dr Vladimir Krivošejev kaže da će odluku o učešću i u kom formatu će izaći na izbore doneti posle uskršnjih praznika. Upitan zbog čega valjevski PSG nije u koaliciji "Ujedinjeno Valjevo može", s obzirom na to da su u toj koaliciji pretežno partije sa kojima je Pokret slobodnih građana u koaliciji u Beogradu, Krivošejev kratko kaže da ga niko iz koalicije "Ujedinjeno Valjevo može" nije pozvao.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, vladajuća Srpska napredna stranka na lokalne izbore u Valjevu izlazi u istom formatu po ugledu na Beograd. Reč je o zajedničkom izlasku "širokog fronta" u kojem su osim SNS i SPS, tu još SRS i Zavetnici, kao i više manjih partnera, što ukupno čini 13 političkih partija.

 

Konačno o izbornoj listi 13. maja 

 

Ko će učestvovati na izborima pouzdano će se znati tek nakon što partije, stranke, pokreti i grupe građana podnesu izbornu listu, koju će utvrdi Izborna komisija.

 

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izbornu listu ne može podneti koalicija koju čini politička stranka i grupa građana. Izborna lista se podnosi najkasnije 20 dana pre dana glasanja, a Izborna komisija donosi odluku kojom utvrđuje zbirnu izbornu listu i objavljuje je na veb-prezentaciji najkasnije 15 dana pre dana glasanja.

 

Za proglašenje izborne liste potrebno je osam stotina izjava birača da podržavaju izbornu listu - overenih potpisa. Birač može podržati samo jednu izbornu listu. Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog pola.

 

Skupština grada Valjeva ima 51 odbornika. Na lokalnim izborima održanim u junu 2020. godine učestvovalo je devet stranaka, pokreta i udruženja građana. Kompletnu listu sa 51 kandidatom imale su SNS i SPS, dok je na ostalim izbornim listama pretežno bilo 17 kandidata za odbornika u valjevskom parlamentu.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 16 sati 34 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 16 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara