Maja Lukić kao Karolina Nojber (foto: Đorđe Đoković)
Maja Lukić kao Karolina Nojber (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2015, 09:58

“Stvaralaštvo, ne svečarenje”

č: | fb:

Ovogodišnja proslava značajnog jubileja, najstarijeg kulturno-umetničkog društva u gradu, 110 godina “Abraševića” biće, kako reče reditelj Miroslav Trifunović, u znaku “stvaralaštva, a ne svečarenja”.

Obeležavanje godišnjice postojanja je povod da se Valjevci prisete uspeha koje je gradsko društvo ostvarivalo svih ovih godina širom sveta. Sve u cilju podržavanja mladih generacija u nastojanju da „Abraševiću” podare sjaj i sačuvaju kulturu za nove generacije.

Decembra 1905. umetnička dramska grupa i radnički pevački hor ujedinili su se, taj događaj beleži se kao nastanak kulturno – umetničkog društva “Abrašević”. Prvi zvaničan program, pozorišna predstava, održana je marta 1906. godine, prihod od 55 dinara upućen je kao pomoć radničkim novinama. Grad je 1960. “Abraševiću” dao prostorije Doma kulture i tada program prestaje da se prikazuje u gradskim kafanama. Bolji uslovi omogućili su društvu kulturni razvoj koji i danas traje. 

Sekretar KUD “Abrašević” Branko Antonić, u godini jubileja, poručuje je da je vreme velikih proslava prošlo. “Mi ne govorimo o slavljenju 110 godina, već o obeležavanju, jer mislimo da nije vreme nekih velikih priredbi, a i da jeste mi smo siromašna institucija koja nema novca za svečarenje. Zato pružamo raznovrstan i kvalitetan umetnički sadržaj tokom cele godine”, kaže Branko Antonić.

Branko Antonić, Katarina Ašković, Miroslav Trifunović i Dragan Vasilljević

Branko Antonić, Katarina Ašković, Miroslav Trifunović i Dragan Vasilljević (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše nagrada prethodnih godina osvijilo je pozorište “Abraševića”, koje će večeras u 20 časova odigrati predstavu “Karolina Nojber”, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Miroslava Trifunovića. Scenografiju za ovu predstavu dizajnirao je Dušan Arsenić, kostime osmislila Branka Šišinački Obradović, igraju : Maja Lukić, Katarina Vićentijević, Bogdan Trifunović, Branko Antonić, Uglješa Spasojević, Goranka Kalember Lučić i Božidar Milić.

“Ponosni smo što možemo da se pohvalimo našim stvaraocima koji u našem gradu proizvode autentični valjevski proizvod koji će biti namenjen čitavoj kulturnoj javnosti na brojnim festivalima”, kaže Miroslav Trifunović.

Gradski mešoviti hor predsaviće se 15. decembra  i veče će biti posvećeno izvođenju Mocartove muzike na sceni Centra za kulturu. Gosti na koncertu biće gudački orkestar “Feniks”, kvartet “Miss” sa solistkinjom Nevenom Nikolić i hor srednje muzičke škole “Živorad Grbić”. Dragan Vasiljević, dirigent hora, najavio je da će prvi put nastupiti ansambl sa duvačima i timpanima. Vokalni solisti će biti Milica Stepanović Babamilkić, Đurđa Perović, Marko Tomić i Vladimir Andrić.

U četvrtak 24 . decembra sa početkom u 20 časova u sali Centra za kulturu nastupiće ansambl narodnih igara. Katarina Ašković, umetnički rukovodilac folklornog ansambla naglasila je da su veliki napor uložili da okupe sve igrače koji su ikada zaigrali korake u sali Abraševića. Specijalni gost na koncertu će biti Goran Mitrović, prvak nacionalnog asambla Kolo. “Ovaj koncert biće kruna rada folklornog ansabla za ovu godinu. Posebno nam je drago što smo okupili osam generacija i time predstaviti sve one koji su prošli kroz našu školu folklora”, kaže Katarina Ašković.

 

Aktuelno