Koncert Josipe Lisac (foto: Sreten Pantelić)
Koncert Josipe Lisac (foto: Sreten Pantelić)
19.05.2016, 07:11

“Muzika nadilazi sve”

č: | fb:

"Magla" za kraj, a zatim bis i dugotrajan aplauz, uz povike bravo, kao nagrada za vrhunsko muzičko veče koje je hrvatska pevačica Josipa Lisac priredila publici u prepunoj sali valjevskog Centra za kulturu. Bio je to doživljaj za publiku koja je dva časa uživala u dobro poznatim melodijama, neke od njih u džez obradi, raskošnom glasu i vokalnom umeću Josipe Lisac, koja je glavna zvezda ovogodišnjeg Džez festa. Vredan pažnje i pohvale bio je i njen prateći bend. Bio je to, kako reče moj prijatelj, neverovatan koncert, jedini svetski koncert na kome je bio u Valjevu!

"Muzika ili jeste ili nije. Prava muzika traži angažovanost da je slušaš i da se uz nju odmoriš, da se izlečiš. Muzika ne može biti pozadina. U teškim i stresnim situacijama muzika će pomoći, a u lepim trenucima uz muziku se veselimo“, izjavila je uoči sinoćnjeg koncerta Josipa Lisac.

Josipa Lisac

Josipa Lisac (Foto: Sreten Pantelić)

Josipa Lisac nikad ili retko daje izjave neposredno pre ili posle koncerta. Otuda njena odluka da se sa valjevskim novinarima sretne nekoliko časova pre početka koncerta.

Opuštena, šarmantna i vedra, sa crnim šeširom na glavi, ušla je u press salu Centra za kulturu i to pet minuta pre 16 časova za kada je bila zakazana konferencija za novinare. Prave zvezde dolaze ranije ili na vreme!

Iznenadila se videvši brojne novinare koji su, kada je ušla u salu, ustali u znak poštovanja. „Bože koliko vas je. I ko kaže da džez nema publiku i da za njega nema interesovanja“, rekla je Josipa i zatražila od svojih saradnika da sve to fotografišu, jer joj „niko neće verovati da su je toliki novinari dočekali u Valjevu na Džez festu!“

Prvi put je u Valjevu, prvi put je na Džez festu, koji traje već 32 godine i zbog toga šaljivo pitanje za organizatora „ko je to namestio da budem ubačena u džez festival“. Kaže, da je raduje što je na Džez festu i da ništa u životu nije slučajno. Objašnjava da se sa džez muzikom prvi put susrela, davne 1969. kada je imala 19 godina i da je džez njen tihi prijatelj, koji je "svako malo pita – da li ti misliš na mene i nisi li me zaboravila"?

Na novinarsku konstataciju da svaka njena pesma svaki put drugačije zvuči, Josipa Lisac odgovara pitanjem - „pa zar se i sve oko nas ne menja“?

„Menja se vreme, način života, mnogo toga je drugačije, pa kako se i ja ne bih menjala. Mnogo toga nije isto kao što je bilo 2000-te, a kamoli sedamdesetih i osamdesetih. Sve se menja. Treba dodavati neke nove sadržaje, kako bi stari bili osveženi. Naročito treba menjati kada je muzika u pitanju. Pa ja ne bih dopustila da ’Dnevnik jedne ljubavi’ danas zvuči kao što je zvučao 1973, to ne bi imalo smisla jer bih ja time pokazala da se ništa nisam razvila, niti sam nešto naučila. Ja sam danas bogatija i pokazujem svoju muzikalnost tako što se menjam kroz pesme, ali i pokazujem da jedna pesma može biti na stotinu načina. Time dokazujem da su pesme velike, da mi pružaju slobodu da ih ispretumbam, istučem, zagrlim...“, rekla je Josipa Lisac.

Josipa Lisac

Josipa Lisac (Foto: Kolubarske.rs)

Hrvatska zvezda Josipa Lisac i srpski etno muzičar Slobodan Trkulja izveli su međimursku narodnu pesmu „Zvira voda“, što je oduševilo sve one koji su je čuli.

Da li je to početak saradnje i najava da će Josipa Lisac snimiti i album etno zvuka? „Na putu sam da napravim album etno sadržaja. Upravo sam dobila ponudu od Hrvatskog džez orkestra. Pevala bih tradicionalne hrvatske-međimurske i slavonske pesme, onda bih se okrenula muzici Bosne i Hercegovine, tu je i tradicionalna makedonska i srpska muzika, a neke etno srpske pesme mi je upravo otkrio Trkulja“, kaže Josipa Lisac.

Dodaje nešto što, kako reče, smatra jako bitnim.

„U svim ovim situacijama, kvazi-političkim, nekakvim nepodobnostima, Slobodan Trkulja i ja smo zajedno pevali međimursku tradicionalnu pesmu. On Srbin peva tradicionalnu hrvatsku pesmu na kajkavskom dijalektu. I to je fantastičan primer i dokaz da muzika nadilazi sve. Postoje ljudi, ili su ljudi ili to nisu, postoji muzika koja nas veže, postoje dela i rad kojim, ako još  imamo talenta, želimo napraviti nešto od sebe. Sve drugo prestaje“, poručila je Josipa Lisac.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 16 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.