Izložba Branka Đurasa (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Branka Đurasa (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2016, 14:25

U "Legendu" za legendu

č: | fb:

U neobičnom prostoru, u lokalu u kome je do pre neki dan bio smešten butik "Legend", večeras će biti otvorena izložba skulptura, slika i crteža Branka Đurašinovića, nastalih pre više od 25 godina i "ostavljenih rodnom gradu i prijateljima na čuvanje". Sa posebnom pažnjom i dužnim poštovanjem radove dragog prijtelja čuvali su Katarina Marinković i Miodrag Pešić, i izložili ih prvi put pre šest godina i drugi put večeras, ali ne za bilo koju publiku. Izložba je namenjena Luki, sinu Branka Đurašinovića.

 

Pripremajući večerašnju izložbu slikar Miodrag Pešić Peša, odgovarajući na moje čuđenje zbog čega je izabran lokal-poslovni prostor, a ne galerija, kako i priliči umetnicima, kaže – "mesto je pravo, u Legendu za legendu!"

 

Branko Đurašinović je rođen u Valjevu, u bivšoj Jugoslaviji. Sa suprugom Milom je emigrirao u Kanadu 1994. godine, gde je živeo i stvarao sve do decembra 2013. godine, kada je bolest pobedila. Odlazeći u Kanadu ostavio je svoje radove - skulpture, slike i crteže, nastale u "atomskom skloništu" zgrade preko puta Gimnazije, mestu od koga su valjevski umetnici Bogoljub Arsenijević Maki, Branko Đurašinović i Miodrag Pešić Peša napravili atelje i gde su nastala najlepša i najznačajnija dela te trojke, a mnogi tvrde i tog perioda valjevske umetnosti. Đurašinović, svestrani i talentovani umetnik nastavio je da stvara i u Vankuveru, otuda i brojne izložbe u nekoliko gradova u Kanadi.

Izložba Branka Đurasa

Izložba Branka Đurasa (Foto: Đorđe Đoković)

Jugoslavija je nestala, Srbija je ostala, ali ne ona koju Branko pamti. Ni Valjevo nije bilo njegovo. Sa prijateljima se dopisivao, razgovrao telefonom, skajpom, ali u rodni grad nije dolazio. Nije da nije želeo... Iz njega je otišao ili, kako je pričao, pobegao kada je "svakodnevna stvarnost podrazumevala mogućnost vojne mobilizacije i kada sam video sopstvenu smrt". Govorio je – "sećam se kako sam sedeo ispred TV i zamišljao sve moguće scenarije sopstvene smrti. Sećam se razmišljanja da u svakom ratu, bez obzira na modernu tehnologiju, u određenom trenutku čovek sa jedne strane mora da se suoči sa čovekom sa druge strane..."

 

Miodrag Pešić Peša

Miodrag Pešić Peša (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od organizatora večerašnje izložbe Miodrag Pešić priča da je u Valjevo, rodni grad svog oca, prvi put ovog leta došao dvadesetogodišnji Luka, rođen u Kanadi, ali korenima vezan za Valjevo. Kaćina i Pešina ideja je bila da naprave izložbu na koju će dovesti Luku i pokazati mu radove njegovog oca u periodu dok je živeo i stvarao u Valjevu.

"On ne zna da će večeras biti otvorena izložba skulptura, slika i crteža njegovog oca. Scenario je da on krene u šetnju sa svojim ujakom, da prođu pored ovg lokala i da svrate da pogledaju šta se tu dešava", otkriva deo plana Peša.

Na moje iznenađenje zbog čega su odlučili da izložbu naprave u ovom prostoru, iz koga se prodavnica Legend iselila pre nekoliko dana, a ne u nekoj galeriji, Peša kaže iz praktičnih ili, bolje rečeno, logičnih razloga. "Ako uopšte u bilo čemu danas ima logike".

 

Neodričući se izjave sa početka teksta da je mesto pravo, objašnjava mi da je prvobitna namera bila da se izložba napravi u galeriji Centra za kulturu.

"Ali taj prostor je večeras zauzet, a mi smo uslovljeni datumom zbog toga što se Luka vraća u Kanadu. Nismo imali mnogo izbora gde postaviti izložbu, s obzirom na to da je u našem gradu malo ili nimalo galerija. Mala galerija u bivšem Domu omladine je stvarno mala. Pokušali smo u prostoru gde je bila knjižara ‘Plato’, a sada je dodeljen Biblioteci na korišćenje, međutim direktorka Biblioteke je rekla da tu ne može zbog toga što ‘Biblioteka ima neke planove za neku postavku’. Izbor je pao na ovaj prostor nakon što sam se požalio vlasniku lokala Aleksandru Saši Kneževiću, sa kojim igram tenis, da želimo da napravimo izložbu, ali da nemamo prostor. Ponudio je ovaj, a mi oduševljeno prihvatili", kaže Miodrag Pešić.

 

Izložba skulptura, slika i crteža Branka Đurašinovića biće otvorena večeras u 21.00 čas. Pored prijatelja slikara, u ovoj nesvakidašnjoj večeri učestvovaće i prijatelji muzičari, pre svih Mikica Đurić Levak, koji će "svirkicom, neupadljivim džemovanjem u ćošku" doprineti da ovu izložbu u Valjevu pamti Luka, sin Branka Đurašinovića.

Aktuelno