Abro fest (foto: Đorđe Đoković)
Abro fest (foto: Đorđe Đoković)
21.09.2016, 13:56

Dobro došli na Abro fest, naši dragi Valjevci

č: | fb:

Jedanaesti po redu Abro fest u produkciji Gradskog pozorišta "Abrašević", a pod pokroviteljstvom Grada Valjeva i u saradnji sa Centrom za kulturu, biće održan od 22. do 28. septembra, najavljeno je na konferenciji za novinare. Ove godine pred valjevskom publikom biće četiri predstave i to dve premijere Gradskog pozorišta "Abrašević".

 

Abro fest je pozorišni festival koji počiva, pre svega, na entuzijazmu onih koji su ovaj festival pokrenuli, osmislili i održali jedanaestu godinu, ali i brojnih mladih valjevskih glumaca i umetnika ili, kako reče producent i glumac Branko Antonić, "na entuzijazmu ekipe koja voli pozorište, 'Abrašević', ovu scenu i ovaj grad i na tome opstaje festival".

 

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

"Deset Valjevaca profesionalnih glumaca, koji imaju angažmane u beogradskim pozorištima, biće gosti-domaćini ovogodišnjeg Abro festa. Oni su za skromna sredstva pristali da dva meseca provedu u svom-našem gradu proizvodeći predstave za Abro fest", kaže umetnički direktor i reditelja Miroslav Trifunović i skreće pažnju na tri osnovna cilja ovog jedinstvenog pozorišnog festivala.

"Jedan od ciljeva Abro festa jeste igranje predstava za valjevsku publiku, bogaćenje kulturnog života grada. Drugi cilj je reprezentovanje Valjeva u drugim kulturno razvijenijim sredinama, a u prilog tome podatak da su predstave sa Abro festa igrane u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru i na brojnim pozorišnim festivalima. Treće što je važno jesu kadrovski potencijali, jer pored deset glumaca profesinalaca, tu su i doajeni valjevske scene, glumci Abraševića, ali i scenograf, dizajner, kostimograf, koji su decenije svog života podarili i ostavili na sceni valjevskog pozorišta. Oni su istovremeno i učitelji ovim mladim glumcima, koji imaju šta da nauče od ljudi kojima je pozorište decenijama život", kaže Trifunović.

Za deset godina Abro festa bilo je preko 30 premijernih predstava.

"Abro fest je krajem prošle godine, odlukom prethodne vlasti na čelu sa socijalistima, uvršten u stalnu gradsku manifestaciju, za koju je iz gradske kase izdvojeno 500.000 dinara. Značajna, ali,  kako rekoše organizatori, nedovoljna sredstva za pozorišni festival sa četiri predstave, od kojih su dve premijere, otuda je bila neophodna i pomoć sponzora. I ove godine generalni sponzor ovog pozorišnog festivala je Valjevska pivara.

Umetnički direktor festivala Miroslav Trifunović, poređenja radi, navodi primer da jedna profesionalna predstava u šabačkom pozorištu košta šest puta više od celog budžeta Abrofesta, ali "mi smo svesni da su to naše trenutne moći i nadamo se da će te moći iz godine u godinu biti veće".

 

Branko Antonić

Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Producent Abro festa i glumac Branko Antonić, koji je, kako reče Trifunović, spiritus movens valjevskog pozorišta posle Vece Andrića, skreće pažnju na izbor tekstova, što je u neku ruku i hrabrost za ovo vreme, kada mnoga pozorišta prave repertoare podilazeći publici birajući komercijalne tekstove i tekstove sa jeftinim humorom.

 "Na Abro festu toga nema. Ovde je reč o kultnim tekstovima velikih autora sa različitih merdijana. Samim tim ovaj festival ima vrednost i svežinu, što pokušavamo da održimo svih ovih godina", kaže Antonić uz zahvalnost Gradu zbog toga što smo, kako reče, "dobili stabilnost i finansijsku pomoć koja daje veće šanse za opstanak festivala", ali, dodaje Antonić, "entuzijazam na kome opstaje festival nije beskrajna kategorija i ukoliko Abro fest narednih godina ne bude imao veću podršku doćiće do njegovog urušavanja".

Odgovarajući na pitanje pojedinih – čemu Abro fest, Branko Antonić odgovara: "Abro fest je simulacija, na silu i politički, ukinutog pre pola veka profesionalnog pozorišta u Valjevu. Ovo je i pokazna vežba da Valjevo ponovo može da ima pravo pozorište sa stalnim repertoarom, koje bi radilo po projektu ili profesionalnu scenu".

 

Miroslav Trifunović

Miroslav Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Trifunović se obraća onima koji znaju koliko znači podrška i doći na valjevski festival, na valjevsku produkciju, za opstanak identiteta grada, identiteta kulture, identiteta života.  

"Dobro došli na Abrofest naši dragi Valjevci, svi vi koji volite Valjevo, koji volite pozorište... Hvala Gradu koji je napravio taj jedan za nas važan statutaran korak, prelazak iz projektne forme u formu gradske manifestacije, hvala Gradskom pozorištu Abrašević koji je srž ovog projekta i naravno zahvalnost umetnicima koji su proizveli predstave za Abro fest".

 

Plakat Abro fest

Plakat Abro fest (Foto: Dušan Arsenić)

Prve večeri u četvrtak od 20.00 časova na sceni Centra za kulturu, Gradsko pozorište "Abrašević" odigraće predstavu po tekstu Artura Milera "Smrt trgovačkog putnika" u režiji Miroslava Trifunovića. Sledeće večeri pred publikom će se naći "Audicija", Fakulteta dramskih umetnosti Beograd.

Komad Aleksandra Popovića "Kus Petlić", druga premijerna predstava Gradskog pozorišta "Abrašević", biće izvedena u ponedeljak 26. septembra. Poslednje veče "Abrofesta", sreda 28. septembar, rezervisano je za predstavu Gorana Stefanovskog "Černodrinski se vraća kući", studenata treće godine glume Akademije umetnosti Novi Sad.

 

I ove, kao i svih predhodnih godina, vizuelni identitet Abro festa potpisuje najplodotvorniji valjevski dizajner i scenograf Dušan Arsenić, koji je dizajnirao i plakate za tri pozorišne predstave, kao i scenografiju za dve premijere "Smrt trgovačkog putnika" i "Kus Petlić", Gradskog pozorišta "Abrašević". Kostime za valjevske predstave i ove godine je izradila Branka Šišinački Obradsović.

 

Karte su već u prodaji na biletarnici Centra za kulturu. Cena pojedinačne karte je 250 dinara, dok komplet za sve četiri predstave košta 700 dinara.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 21 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...