Katarina Vićentijević i Branko Antonić (foto: Đorđe Đoković)
Katarina Vićentijević i Branko Antonić (foto: Đorđe Đoković)
23.09.2016, 05:44

Premijera za desetku!

č: | fb:

Premijerom predstave "Smrt trgovačkog putnika" po tekstu Artura Milera, u režiji Miroslava Trifunovića, sinoć je počeo jedanaesti Abro fest. Počeo je tekstom koji, uz odličnu režiju i aktere, proizvodi muk, knedlu u grlu, očaj i beznađe.  

Katarina Vićentijević

Katarina Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

Uglješa Spasojević i Miloš Lalović

Uglješa Spasojević i Miloš Lalović (Foto: Đorđe Đoković)

Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković i Božidar Milić

Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković i Božidar Milić (Foto: Đorđe Đoković)

Predstava je jezgrovita priča o čoveku i sistemu, ispričana kroz život jedne porodice srednjeg staleža u periodu tranzicije. Sistem vrednosti potrošačkog društva i razvoja tržišta od pojedinca uvek traži više i bolje. Glavni junak, trgovački putnik, u nemogućnosti da dostigne više i bolje, surovu realnost dopunjava iluzijom o uspešnom životu. Iluzija se završava i svestan svog robovskog položaja smrt vidi kao jedini put u slobodu.

Ali sloboda ima više lica, a to drugo lice slobode uočava stariji sin trgovačkog putnika i shvata da je iskorak iz sistema potrošačkog društva, zapravo, put u slobodu.

 

Uglješa Spasojević, Katarina Vićentijević i Miloš Lalović

Uglješa Spasojević, Katarina Vićentijević i Miloš Lalović (Foto: Đorđe Đoković)

Goranka Lučić Kalember i Branko Antonić

Goranka Lučić Kalember i Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Glumci su sjajno odigrali pokazavši život porodice srednjeg staleža i vreme u kome su živeli, ali pre svega su pokazali unutrašnju borbu, što je najvažnija bitka svakog čoveka. I ono što je poseban utisak, jeste da je publika verovala da je pred njom život jedne stvarne porodice, a ne gluma i pozorišna predstava.

 

Nakon predstave zavladao je neuobičajen muk, kao da je sala bila puna tuge i očaja, zbog, kako mnogi rekoše, "teške predstave", a potom se prolomio aplauz za aktere, koji su i te kako zaslužili priznanje publike.

Katarina Vićentijević i Branko Antonić

Katarina Vićentijević i Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Branko Antonić

Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Glavni glumac Branko Antonić, čija glumačka zrelost i talenat dolaze do izražaja upravo kroz ovakve uloge, kaže da je tekst stravično bolan, da pogađa i nas i pored toga što nema nikakve veze sa našom državom i sa ovim vremenom. Dodaje da je tekst težak i za čitanje i razmišljanje, a posebno za igranje.

"U ovu predstavu smo, kao u malo koju, uložili ogromnu koncentraciju kako bi emociju izvesno vreme suzbili dok je ne pustimo na kraju. Bilo bi daleko tužnije i oporije da smo tu emociju iskazali ranije“, kaže Antonić.

Bilo je predstava u kojima je publika imala knedlu u grlu, kada je salom vladala tišina, ali samo u delovima predstave. "U ovoj nema mesta za aplauz, za smeh, čak ni za polusmeh, za opuštanje. Igralli smo predstave koje imaju pasaže u kojima se publika opusti, pa opet zavlada teskoba, očaj i razmišljanje. Ali ’Smrt trgovačkog putnika’ od početka do kraja vuče tu liniju da je ponekad život očajno težak", kaže Branko Antonić. Najavljuje da će, za razliku od prve večeri Abro festa, u ponedeljak pred valjevskom publikom biti kvalitetan, ali duhovit tekst "Kus petlić" uz koji će se publika zabaviti.

Miroslav Ćiša Trifunović Branko Antonić

Miroslav Ćiša Trifunović Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavu "Smrt trgovačkog putnika" režirao je Miroslav Trifunović, i po kozna koji put dokazao da njegove predstave imaju filozofiju, ali je pokazao da zna i da glumi, kostime standardno dobro, dočaravši doba i stalež, dizajnirala Branka Šišinački Obradović, a scenografiju, tako dobro da mu na rešenjima pozavide i profesionalna pozorišta, znalački osmislio Dušan Arsenić.

U predstavi su igrali dokazani Branko Antonić, Katarina Vićentijević, Ljubivoje Bube Marković, Goranka Lučić Kalember i Božidar Milić. Posebnu pažnju publike izazvali su mladi Miloš Lalović i Uglješa Spasojević, koji zaslužuju sve pohvale i čestitke. I upravo zbog takvih mladih glumaca postoji Abro fest, prilika da svoj talenat i umeće pokažu pred publikom i doprinesu, zajedno sa Katarinom Vićentijević, da ova predstava bude profesionalna.

 

Večeras os 20 časova na sceni Centra za kulturu, predstava "Audicija", Fakulteta dramskih umetnosti Beograd.

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 48 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...