David Nedeljković
David Nedeljković
04.03.2017, 09:31

Fotograf sa izoštrenim okom i velikim talentom

č: | fb:

Izložba fotografija Davida Nedeljkovića, studenta Poslovnog fakulteta Singidunum u Valjevu, otvorena je sinoć u holu fakulteta. Brojna publika, među kojom su bili iskusni fotografi, uputila je komplimente dvadeset trogodišnjem fotografu-amateru koji se deset godina druži sa fotoaparatom, a rezultat tog druženja su crno-bele lajf fotografije koje ne zaostaju od fotografija profesionalaca.

 

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe

Aleksandar Jovanović objašnjava da je uspešan amater počesto kreativniji od profesionalaca fotografa jer ima veću slobodu u razmišljanju i svom pogledu kroz obektiv na motive koji ga okružuju, što David Nedeljković svojom prvom samostalnom izložbom i pokazuje.

 

"Ono što sam primetio kod Davida kada je počeo da dolazi u Foto klub "Valjevo" jeste da ima izoštreno oko, talenat, ali i volju da uči i da se usavršava. Vremenom nam je David pokazao da je oko izoštrio na običnim stvarima koje mi često ne zapažamo. Fotograf koji zna da prepozna te motive i da ih fotoaparatom zabeleži, je umetnik na pravom putu, a David je ovim fotografijama iz života pokazao da je upravo to - umetnik na pravom putu", rekao je Jovanović.

 

Dodao je da sena Davidovim crno-belim lajf fotografijama vidi njegova zainteresovanost za igru senki i svetlosti, što je najcenjenija tema u fotografiji.

David Nedeljković i Aleksandar Jovanović

David Nedeljković i Aleksandar Jovanović (Foto: DjDjokovic)

Dvadeset trogodišnji David Nedeljković je na početku, kao i većina foto-amatera, fotografisao prirodu, ali je odustao smatrajući da je sve to što nas okružuje već neko islikao. Okrenuo se ljudima, kako reče "malim interakcijama između njih, a koje počesto ne primećujemo dok prolazimo ulicom". 

 

David ne vidi samo lica, otuda ne primećuje i ne beleži tugu, radost, zabrinutost, jer ljude ne posmatra izolovano od okruženja, mesta i trenutka u kome su. "Ja ne fotografišem samo lik. Moj kadar je mnogo širi i on je zapravo priča u kojoj je taj koga fotografišem glavni junak. Neretko se desi da posmatrajući fotografiju ne znate šta se dešava, treba malo da razmislite da biste videli šta je na fotografiji", kaže David.

 

Na pitanje zbog čega se odlučio za crno-bele fotografije, David mi odgovara citirajući nekoga ko je rekao da "vidimo u boji, a razmišljamo crno-belo".

 

"Po mom mišljenju upravo te interakcije i emocije se najbolje vide kroz crno-belu fotografiju. Čini mi se da boje previše odvlače pažnju od onoga što je bitnije", samo su neki odrazloga zbog čega je izabrao crn-belu tehniku.

 

Mnogi koji se nerazdvajaju od fotoaparata skloni su da ustvrde da im svet kroz objektiv izgleda lepše i bolje. David se slaže i dodaje da je za ovih deset godina, koliko se bavi fotografijom, upravo fotografisanje bilo ventil za neke stvari koje nam se dešavaju i način da pobegne iz surove stvarnosti.

"Uzmem aparat, isključim se i uđem u taj moj drugačiji i bolji svet", kaže David Nedeljković.

 

Na pitanje da li je će se fotografijom baviti profesionalno bez obzira na to što studira poslovno pravo, odgovara da će se usavršavati, ali misli da će fotografija ostati hobi. "Mada nikad se ne zna šta budućnost donosi".

 

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe

David Nedeljković se fotografijom bavi deset godina. Učestvovao je na preko 70 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na kojima je više puta nagrađivan. Član je Foto kluba "Valjevo", dok u Foto Savezu Srbije, čiji je član od 2008. godine, ima zvanje Fotograf prve klase.

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 7 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...