IUS Radovan Trnavac Mića
IUS Radovan Trnavac Mića
20.09.2017, 13:40

"Moguće je i kada je nemoguće"

č: | fb:

Grad Valjevo je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio i dao mu ime "Radovan Trnavac Mića", a cilj je bio da ugosti poznate umetnike širom sveta. Danas, nakon dve decenije cilj je ostvarem s obzirom na to da je ugostio preko 300 umetnika sa različitih krajeva sveta, koji su Galeriji poklonili 232 umetnička dela, koja danas čine jednu od najznačajnijih kolekcija internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka i koja ostaje u kulturnoj baštini Srbije.

 

"Moguće je i kada je nemoguće", glasio je odgovor akademskog slikara Radovana Trnavca Miće na pitanje novinara kako je Internacinalni umetnički studio opstao dve decenije.

 

- Kultura i umetnost jednog naroda pripada celom narodu, a ne političkoj partiji ili grupi. Pošto ja nisam politički angažovan i Studio egzistira kao nezavisna institucija u smislu političkog opredeljenja, a ljudi koji vode Grad su to razumeli poslednjih 20 godina i kao takve su nas podržavali. I njima se svidelo to da budemo van političkih partija – kaže Trnavac.

 

Radovan Trnavac Mića

Radovan Trnavac Mića (Foto: Đorđe Đoković)

Priseća se početka, prve godine Internacionalnog umetničkog studija i prvog umetnika.

 

- Prvi gost 1997. godine je bio Amerikanac, koji je o Srbiji znao samo iz CNN vesti, ali i pored toga je bez premišljanja prihvatio da dođe u našu zemlju, koja je tada bila pod sankcijama. Međutim, imali smo problem zbog toga što slike niko nije hteo da osigura, tako da sam ja svojom imovinom garantovao za njegova dela u vrednosti od 360.000 dolara. Nisam siguram da bih to uradio danas. Zanimljivo je i to da se naš prvi gost toliko zaljubio u Valjevo da je hteo da kupi kuću, ali to nije bilo moguće jer naš zakon nije dozvoljavao strancima da kupuju nekretnine. Sećam se da je pred odlazak iz Srbije u jednom intervjuu za beogradsku televiziju plakao – kaže Trnavac.

 

Budžet Internacionalnog studija za jednu izložbu je oko 1.500 evra, a transport slike u rolni košta 800 dolara.

 

Usledila je i priča o tome kako se devet engleskih umetnika obrelo u Valjevu.

- Napisali smo pismo devetorici umetnika da bismo želeli da budu gosti u Valjevu. Oni su nam odgovorili da su srećni zbog poziva i da bi voleli da vide Srbiju, ali ih je interesovalo koliki je budžet. Napisali smo im oko 1.500 evra, na šta su oni odgovorili da su zainteresovani, ali da ne mogu doći ove godine. Onda smo poslali pismo njihovim ministru kulture i nakon dva meseca stiže nam odgovor da engleski umetnici dolaze u Srbiju o trošku njihovog Ministarstva. Bili su u Valjevu nekoliko dana i ostavili nam 11 umetničkih dela – priča valjevski slikar.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs šta je to što je u protekle dve decenije olakšalo, a šta je to što je otežalo rad, Radovan Trnavac Mića kaže da je otežalo to što Studio nosi njegovo ime.

 

- Možda će ovo sada zvučati smešno i ružno, ali od kada je otvoren Studio moje kolege me ne vole onako kako su me do tada volele. Mnogi od njih misle da je ovo moja institucija, pa misle da sam bogat, da ja ovo finansiram... A oni koji znaju da nije moja, nije im drago zašto baš ja. Kad im objasnim da sam ja Valjevac, oni mi odgovore – pa šta i ja sam iz Čačka, pa nemam svoju galeriju – kaže "vlasnik" Internacionalnog studija.

 

Olakšalo je zadovoljstvo koje prirede umetnici kada odlazeći iz Valjeva Valjevu poklone svoje slike. Najavljuje da će biti organizovana aukcija slika ruskih umetnika. "Oni su posle izložbe rekli da će ostaviti 24 slike, ali ne kao deo kolekcije, nego da budu prodate, a novac iskorišćen u humnitarne svrhe. Napravićemo aukciju, a naša želja je da novac poklonimo dečjem odeljenju valjevske bolnice", najavljuje Radovan Trnavac Mića.    

Trio MiSS.

Trio MiSS.

 

Centralni događaj obeleževanja jubileja 20 godina postojanja Internacionalnog umetničkg studija "Radovan Trnavac Mića" obeležio bila je izložba iz velike i vredne umetničke kolekcije Studija i koncert Trija MiSS. 

Aktuelno