Autori izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
Autori izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
16.09.2014, 11:53

Izložba „Put sećanja”

č: | fb:

Dajući svoj doprinos programu obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Galerija „Sveti Luka” organizovala je kolektivnu izložbu slika i skulptura „Put sećanja”. Ubskoj publici predstavlja se šest lokalnih i sedam umetnika iz Lazarevca i Lajkovca sa tridesetak slikarskih i vajarskih dela, inspirisanih velikom epopejom srpske države i naroda.

Izložba odaje počast i priznanje znanim i neznanim junacima Velikog rata i predstavlja ličnu želju i napor svih autora da od zaborava otrgnu njegov značaj. Jubilej i ova postavka treba da podsete na ogromna stradanja srpskog naroda, naglasio je na otvaranju izložbe Nikola Lukić, pomoćnik predsednika Opštine Ub i član Okružne Komisije za negovanje tradicije Prvog Svetskog rata

- U tom ratu Srbija je uništena i popaljena, poginuo je svaki treći vojnik i svaki šesti stanovnik Srbije. U tom ratu Srbija je žrtvovala ono što joj je najdragocenije i najlepše - svoju mladost. Oformljen je Đački bataljon, poznat kao „Bataljon 1300 kaplara”, koji je mobilisan za Kolubarsku bitku u kojoj su mnogi od njih izginuli. Kada su tadašnjeg predsednika Skupštine Andru Nikolića pitali na koga se odnosi mobilizacija on je rekao: „Kad Srbija zove, svi su pozvani” - potpisa dekret, posla dva sina u vojsku i oni se otud ne vratiše. A ginuli smo svud redom, od Cera, preko Albanije do Kajmakčalana... – podsetio je Lukić na veoma teške godine po Srbiju uz poruku: „Negujte svoju tradiciju, poštujte svoje žrtve i istoriju i tražite da o toj prošlosti znaju i mladi, jer na njima svet ostaje. Narod koji ne poznaje i ne poštuje svoju istoriju nema nikakvu budućnost.”

Zoran Belošević

Zoran Belošević (Foto: Dragana Nedeljjković)

Odlomkom iz monodrame „Kostur sa Vida”, izložbu je otvorio glumac lazarevačkog „Puls teatra” Zoran Belošević. Monodrama je nastala prema istoimenoj knjizi Milorada Đokovića, u kojoj je zabeležena ispovest Čedomira Popovića Kačamaka (1896-1991) iz sela Barzilovica kod Lazarevca, koji je preživeo Albansku golgotu i Solunski front. 

Izložbu „Put sećanja” posetioci mogu da pogledaju do 26. septembra.

Aktuelno