Plakat potpisuje Ivan Dak Mitić
Plakat potpisuje Ivan Dak Mitić
05.11.2014, 10:34

Sedmo izdanje Repassage festa

č: | fb:

Večeras na Ubu počinje sedmi Repassage fest, tradicionalna smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije, koji će trajati do 12. novembra. Festival je omaž velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima – dramskom piscu Aleksandru Popoviću i glumcu Radomiru Raši Plaoviću. Pored negovanja i afirmacije pozorišnog amaterizma, cilj Repasaža je i doprinos obnavljanju saradnje među susedima koji imaju zajedničko kulturno nasleđe. Festival se održava uz finansijsku pomoć Opštine Ub i Ministarstva kulture, a organizator i domaćin manifestacije je Ustanova za kulturu i sport.

U takmičarskom programu sedmog izdanja Repasaž festa biće prikazano šest predstava koje su pobedile na ovogodišnjim republičkim pozorišnim takmičenjima amatera u BiH, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Festivalsku zavesu podiže Katolički školski centar „Sv. Franjo”- Opšta gimnazije Tuzla, Sofoklovom „Antigonom”, dok sutra uveče gostuje Centar za kulturu „Beli Mugri” iz Kočana sa Lorkinom dramom „Dom Bernande Albe”. Na festivalskom repertoaru u petak je predstava „Na pučini” Slavomira Mrožeka, u izvođenju Scene iz Siska, KD „Loški oder” iz Škofja Loke nastupa u subotu sa komadom „Igra je završena” Sajmona Greja, dok će 9. novembra glumci Kamerne scene „Miroslav Antić” iz Sente izvesti Nušićevu „Ožalošćenu porodicu”. Takmičarski program ovogodišnjeg festivala zatvara Bjelopoljsko pozorište predstavom „Praznina” Slobodana Tomovića.

Sve predstave iz takmičarskog programa igraju se u pozorišnoj sali Doma kulture od 19,30 časova, dok će Okrugli sto kritike biti organizovan u Klubu Doma kulture.

O festivalskim nagradama i priznanjima odlučivaće tročlani žiri u sastavu dramska spisateljica Maja Pelević (predsednik), dramska umetnica Radmila Živković i Boro Drašković, reditelj i univerzitetski profesor. Žiri će svoje odluke saopštiti 12. novembra, kada će u čast pobednika sedmog repasaž festa biti odigrana predstava Stevana Koprivice „Divan dan”, u režiji Slavenka Saletovića.  U ovom „porodičnom albumu smeha i nostalgije” uloge tumače Milorad Mandić Manda, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić i Jelisaveta Orašanin.

U okviru pratećeg festivalskog programa, u nedelju, 9. novembra, održaće se promocija knjige „Rečnik profesije”, čiji je autor Boro Drašković, poznati filmski i pozorišni reditelj, redovni profesor u penziji novosadske Akademije umetnosti i član žirija ovogodišnjeg Repasaž festa. 

Aktuelno