Sa konferencije Gradovi protiv korupcije (foto: Srđan Plavšić)
Sa konferencije Gradovi protiv korupcije (foto: Srđan Plavšić)
15.12.2014, 08:12

Dobri rezultati Antikorupcijskog foruma Uba

č: | fb:

Od 11 lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima je usvojen Lokalni plan za borbu protiv korupcije, opština Ub je, pored Niša, 2014. godine ostvarila najbolje rezultate u borbi protiv korupcije, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) na svojoj trećoj konferenciji „Gradovi protiv korupcije“, održanoj u Beogradu. Prema izveštaju BIRODI-ja, u ostalih devet gradova i opština ove godine je, u odnosu na prošlu, zabeležen pad u borbi protiv korupcije, koji je ujedno i najveći u protekle četiri godine.

- Izuzev grada Niša, koji je zahvaljujući radu Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) pokazao najveći napredak, kao i opštine Ub, gde LAF opstaje i još je na početku razvoja svojih kapaciteta, u Kragujevcu, Zrenjaninu, Požegi, Boru, Kovačici, Vranju, Bujanovcu, Lebanu i Medveđi došlo je do vraćanja borbe protiv korupcije na nivo pre usvajanja Lokalnog plana za borbu protiv korupcije – rekao je analitičar BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

Zoran Gavrilovic

Zoran Gavrilovic (Foto: Srđan Plavšić)

Govoreći o preprekama u procesu uspostavljana institucionalno-normativnog okvira za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou i odnosu relevantnih činioca, on je istakao da su lokalne samouprave pokazale „oskudnu spremnost” da stvore uslove za sprovođenje Lokalnih planova za borbu protiv korupcije (LPBK) i sem Niša, ostale su bile indiferentne prema Lokalnim antikorupcijskim forumima. Takođe, nisu stvorile ni uslove za rad LAF-ova na način da mogu da realizuju mere iz Lokalnih planova, niti su ovo telo angažovale da, u skladu sa njegovim nadležnostima, doprinese u borbi protiv korupcije. U prilog globalnom odnosu prema ovoj pošasti govori podatak da značajan broj gradova i opština nije usvojio planove integriteta, na šta su bili u obavezi po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Što se tiče uloge medija u borbi protiv korupcije, ona se uglavnom svodila na puko izveštavanje, pre svega o LAF-u kao instituciji, dok je po strani ostao sadržaj antikorupcijskih planova. Samostalnost i istraživačko novinarstvo kao instrument u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou je retkost, rekao je Gavrilović, što posebno važi za medije koji su u javnom vlasništvu.

Civilno društvo, koje je prirodni saveznik LAF-a kao lokalnog kontrolnog tela nije pokazalo interes za uspostavljanje saradnje, a podrška u uspostavljanju lokalnog antikoruptivnog sistema izostala je i od donatorske zajedice u Srbiji.

Gavrilović ističe da je ključ za uspešnu borbu protiv korupcije na lokalnom nivou: integritet pojedinaca, slobodni mediji, kontinuirana podrška donatora koji nisu lokalnog karaktera i antikorupcijskih tela sa republičkog nivoa.

Preduslov svih reformi

Ne postoji društveni konsenzus da se sprovodi borba protiv korupcije, izjavio je savetnik premijera Srbije Dragan Đoković na ovogodišnjem skupu „Gradovi protiv korupcije”. Prema njegovim rečima, postoji čvrsta politička volja za tu borbu i u prethodnih godinu dana država je preduzela mnogo toga, ali u politici borbe protiv korupcije izraženi su nepovezanost i nedovršenost.

Kada kažem nepovezanost, mislim pre svega na institucije države. Mi smo smatrali da je prioritet da sve relevantne institucije za borbu protiv korupcije povežemo u jedan sistem, međutim, to ne uspeva, ne samo zbog nasleđa, već i zbog načina na koji su institucije oformljene i kako su se ljudi u njima zapošljavali”, primetio je Đoković.

Savetnik premijera rekao je i da postoji dobra saradnja između Agencije za borbu protiv korupcije i Tužilaštva i policije, ali ne i između Agencije i Ministarstva pravde.

- Mi kao društvo i kao država moramo da shvatimo da borba protiv korupcije nije neka uzgredna politika, nego je preduslov svih reformi i društva i države, naglasio je Đoković, apostrofirajući problem stranačkog zapošljavanja, koji je izraženiji na lokalnom nivou.

Predstavnica Ministarstva pravde Marijana Šarac na konferenciji je ukazala na značaj donošenja Zakona o zaštiti uzbunjivača, dok su o ulozi i mestu  gradova i opština u borbi protiv korupcije, kao i planovima za narednu godinu govorili predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije i Stalne konferencije gradova i opština.

Na konferenciji je predstavljen i koncept BIRODI-ja Koalicije za integritet”, koja ima za cilj da okupi organizacije, pojedince i neformalne grupe oko monitoringa rada antikorupcijskih tela na nacionalnom i lokalnom nivou i podrške uzbunjivačima, a učesnici su imali priliku da se upoznaju i sa iskustvima organizacija iz Crne Gore i BiH na polju borbe protiv korupcije.

Ispred Lokalnog antikorupcijskog foruma Opštine Ub, konferenciji Gradovi protiv korupcije” prisustvovao je koordinator  Zoran Prodanović, a učesnici su bili i predstavnici ostalih LAF-ova u Srbiji, medija, organizacija civilnog društva, kao i institucija i tela uključenih u prevenciju i  borbu protiv korupcije. 

Priznanje za  Tamnavca i Valjevca

Konferencija je bila i prilika da Biro za društvena istraživanja uruči godišnja priznanja za borbu protiv korupcije najzaslužnijim pojedincima, organizacijama i medijima, a medju dobitnicima su jedan Tamnavac i jedan valjevski portal.

Negoslav Jovičić

Negoslav Jovičić (Foto: Dragana Nedeljković)

U kategoriji uzbunjivač, priznanje je dobio Negoslav Jovičić iz Vrela, akcionar ubskog preduzeća Tamnavac”, a u kategoriji mediji valjevski Dijalog.net”, čiji  je urednik Aleksandar Milijašević, predsednik udruženja Dijalog”.

Aleksandar Milijašević i Zoran Prodanović

Aleksandar Milijašević i Zoran Prodanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Ostali dobitnici su Nada Cerić i Slobodan Jovanović, akcionari C market-a (u kategoriji uzbunjivač), novinarka Tamara Skrozza (u kategoriji profesija), LAF Niš (u kategoriji lokalna antikorupcijska tela), Udruženje akcionara Robnih kuća Beograd (u kategoriji udruženja) i Ulof Palme centar iz Švedske (u kategoriji međunarodna organizacija).

Aktuelno