Javni radovi (foto: Dragan Belajac)
Javni radovi (foto: Dragan Belajac)
10.04.2017, 13:25

Javni radovi uposlili 45 Ubljana

č: | fb:

Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je ubskom Komunalnom javnom preduzeću "Đunis" da u okviru javnih radova od 1. aprila uposli 45 nezaposlenih lica sa evidncije te službe, od kojih su dve osobe sa invaliditetom.

 

Oni će, u naredna četiri meseca, koliko traju javni radovi, dobijati po 18.000 dinara, troškove prevoza od po 2.000 dinara, kao i plaćene poreze i doprinose po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Nezaposleni su prevashodno angažovani u službama Zelenilo i Čistoća, koje sada imaju najviše posla, pošto je započeta realizacija prolećnog programa uređenja grada, pojašnjava Saša Milićević, direktor  KJP "Đunis".

 

"Oni će u selima, pre svega, raditi na sređivanju mesnih grobalja, kojih ima 40 i čišćenju i krčenju obala drugog reda, dok su u gradu angažovani na uređenju i održavanju cvetnih i zelenih površina, orezivanju stabala i drvoreda, uređenju korita reke Ub, uklanjanju rizle i slično. Naše službe pokrivaju određeni deo grada sa ovim poslovima, međutim prvi lepi prolećni dani donose mnogo više posla, pa nam pomoć novoangažovanih radnika mnogo znači, jer ćemo sa njima uspeti da ih lakše i brže obavimo" kaže direktor ubskog Komunalnog preduzeća.

 

Saša Milićević

Saša Milićević (Foto: Dragan Belajac)

Milićević podseća da je "Đunis" i u prethodnim godinama bio uključen u program javnih radova, a sada je uspešno konkurisao u saradnji sa lokalnom samoupravom, čime je obezbeđen privremeni posao za 45 teže zapošljivih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrerebe. Prednost pri zapošljavanju imali su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, viškovi zaposlenih, mladi do 30 godina starosti sa statusom dece palih boraca i bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i porodičnog nasilja i osobe sa invaliditetom.

 

Pored značaja koji ima za Komunalno javno preduzeće "Đunis", projekat javnih radova ipak najviše znači nezaposlenim Ubljanima, s obzirom na to da ih oko 1.900 čeka na posao.

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, među nezaposlenima upravo su najbrojnija nekvalifikovana lica, koja su uglavnom i korisnici Centra za socijalni rad. Što se tiče fakultetski obrazovanih, na evidenciji nezaposlenih najviše je diplomiranih rudarskih inženjera, dok nema ni jednog diplomiranog elektro, građevinskog i mašinskog inženjera, arhitekte, lekara i učitelja.

 

Početkom godine, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 11 javnih poziva za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini, među kojima su i javni radovi, za koje će biti izdvojeno 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.  

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 13 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...