Buduća zgrada javnih službi  (foto: Dragana Nedeljković)
Buduća zgrada javnih službi (foto: Dragana Nedeljković)
23.05.2017, 13:55

Ubske javne službe na jednom mestu

č: | fb:

U toku su završni radovi na takozvanoj zgradi solidarnosti, gde će biti smeštene sve javne službe opštine Ub. Prošle godine, u prvoj fazi, prostor od 1.200 kvadrata je adaptiran i iz stambenog pretvoren u poslovno-kancelarijski, dok će u naredna četiri meseca izvođač, ubsko preduzeće "Luks elektro", privesti kraju i sve predviđene poslove u unutrašnjosti ovog objekta na Vašarištu. Radovi u drugoj fazi koštaju 45 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Elektroprivreda Srbije. 

 

Zgrada solidarnosti sagrađena je pre dve decenije i provobitno je bila namenjena stanovanju, podsetio je predsednik opštine Ub Darko Glišić prilikom obilaska gradilišta.

 

- Objekat je podignut, ali ništa se dalje na njemu nije radilo, pa je iz godine u godinu sve više propadao, postao veliko ruglo našeg grada i nije imao nikakvu perspektivu. Sada dobija neki svoj život, jer smo uspeli da krenemo sa njegovom revitalizacijom. Imali smo jasnu ideju da tu preselimo sve naše javne službe, s obzirom na to da se i nova zgrada Opštinske uprave, koja je takođe u završnoj fazi, nalazi u neposrednoj blizini ovog objekta, pa smo želeli da kada naši građani dođu da obave neki administrativni posao, imaju sve na jednom mestu, a ne da idu sa kraja na kraj grada. U pitanju je velika investicija, tako da nismo mogli odmah da krenemo u njen završetak, već smo išli postepeno. Međutim, posrećilo nam se da u dogovoru sa ljudima iz Elektroprivrede Srbije obezbedimo kompletna sredstva za neophodne finalne radove - naveo je Darko Glišić.

Jelenić i Glišić

Jelenić i Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Šef gradilišta, Miroslav Jelenić pojašnjava da će u naredna četiri meseca biti završeni svi elektro radovi, malterisanje, podovi, hidroizolacija, termika, fasada i uređenje prostora oko objekta, gde će biti postavljene behaton ploče.

 

Završetkom radova na zgradi javnih službi i novoj Opštinskoj upravi, koja bi trebalo da bude u funkciji do kraja leta, Vašarište će postati nov administrativni centar Uba. Na lokaciji gde se nalazi i nova zgrada Policijske stanice, planirane su i druge investicije, što će dodatno oplemeniti ovaj prostor uz regulisano i uređeno korito reke Ub. Glišić kaže da će tokom leta početi izgradnja hotela na Vašarištu, dok će u drugoj polovini godine dobiti dve ulice, a 2018. i park.

 

- Uz postojeći projekat parka, čiju ćemo izgradnju započeti krajem ove i završiti u prvoj polovini naredne godine, to će biti potpuno jedan drugi prostor, koji će omogućiti i jedan novi kvalitet u životu svih građana - istakao je Darko Glišić.

 

Dogradnja Vrtića

 

U novu zgradu javnih službi preseliće se, pored ostalih opštinskih preduzeća i ustanova, i KJP "Đunis", čime se stvaraju uslovi za proširenje smeštajnih kapaciteta Predškolske ustanove. Naime, barake u kome sada rade zaposleni tog komunalnog javnog preduzeća biće porušene, a na njihovom mestu nići će još jedan objekat Predškolske ustanove, tik uz postojeći.

 

- Kada iselimo “Đunis” i porušimo barake, koje se nalaze odmah do Predškolske ustanove, konačno ćemo osloboditi taj prostor, tako da ćemo već naredne godine krenuti u realizaciju projekta, za koji smatram da je najznačajniji za Ub, a to je proširenje kapaciteta Vrtića, odnosno izgradnja novog prostora. Ne želim da bilo koje dete iz nekog razloga ne može da se upiše u Vrtić i zato smo se borili i obezbedili sredstva. Biće to kruna naše izgradnje i poslova koje radimo, jer ćemo konačno rešiti problema sa nedostatkom kapaciteta. Vrtić jeste jedan od ciljeva broj jedan koji sam sebi zadao i nadam se da ćemo sledeće godine, s obzirom da sve ovo ide svojom dinamikom, i taj posao da uradimo - najavio je prvi čovek ubske opštine Darko Glišić, uz napomenu da će ova i sledeća godina biti rekordne po investicijama.

 

Pored KJP "Đunis", u barakama decenijama su bili smešteni i Policijska stanica i Centar za socijalni rad. Ubski policajci su se pre nepune dve godine preselili u novoizgrađeni objekat na Vašarištu, dok su zaposleni u Centru za socijalni od prošle godine na privremenoj adresi u Glavnoj ulici, u zgradi Vojnog odseka. Kada se završi zgrada javnih službi, i oni će, zajedno sa radnicima "Đunisa" tu dobiti svoje prostorije.

 

Aktuelno