Gradski stadion Dragana Nedeljkovic (foto: Dragana Nedeljković)
Gradski stadion Dragana Nedeljkovic (foto: Dragana Nedeljković)
07.06.2017, 18:10

Ubski stadion nosiće Džajino ime

č: | fb:

Povodom odluke uprave Fudbalskog kluba Jedinstvo da se Gradski stadion na Ubu ubuduće zove "Dragan Džajić Džaja", u sali Doma kulture 12. juna, sa početkom u 20 časova, biće održana svečanost imenovanja.

 

Davanjem Džajinog imena stadionu, rukovodstvo Jedinstva i lokalne samouprave, koja je vlasnik objekta, odaju počast legendi Crvene zvezde, jednom od najboljih igrača u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala, svojevremeno najboljem levom krilu sveta i počasnom građaninu Uba. Na ovaj način, ujedno mu se i odužuju za sve dobro što je doneo klubu i zavičaju tokom igračke karijere, a potom i kao predsednik kluba sa Marakane.

 

O Džajinom liku, delu i zaslugama, na svečanosti će govoriti njegovi fudbalski "naslednici" i zemljaci, proslavljeni igrači, ponikli u Jedinstvu: braća Dušan i Dragan Savić, Nemanja Matić i Radoslav Raća Petrović. Prisutnima će se obratiti i predsednik opštine Ub Darko Glišić, direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić, kao i sam Dragan Džajić.

 

U programu ovog svojevrsnog fudbalskog spektakla, učestvovaće talentovana ubska violinistkinja Aleksandra Latinović i baletska grupa "Atena", a biće prikazan i dokumentarni film o istoriji ovdašnjeg fudbala. Uz to, u Klubu Doma kulture moći će da se pogleda izložba fotografija Dragana Savića "Veliki fudbal male varoši". Pored Ubljana, svečanosti će prisustvovati predstavnici FSS i brojni gosti iz javnog života.

 

Pre ceremonije proglašenja, na Gradskom stadionu, sa početkom u 17.30 časova, pioniri Jedinstva odmeriće snage sa vršnjacima iz valjevskog FK "Budućnost Krušik 2014". Na prvenstvenoj utakmici, gde će Ubljanima, kao pobednicima lige petlića, biti uručen pehar, Džaja će izvesti početni udarac.

 

Inicijativu da stadion pod Šepkovcem, sagrađen 1976. godine, ponese ime Dragana Džajića pokrenuo je prvi čovek Jedinstva Nemanja Matić, reprezentativac Srbije i as Čelsija, rodom iz ubskog sela Vrela, koji je u više navrata dokazao ljubav prema rodnom kraju. Zahvaljujući njemu, stadion je nedavno kompletno obnovljen i renoviran, te sada reprezentativno izgleda.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport, koja zajedno sa FK Jedinstvo organizuje ceremoniju imenovanja stadiona, kaže da taj postupak predstavlja istorijski momenat za ubski fudbal i sam grad.Takođe smatra da će 12. juna Ub biti jedan od sportskih centara sveta.

 

"Nemanja Matić je prošlog leta, u jednom dramatičnom momentu za Jedinstvo, preuzeo klub, uzeo da ga organizuje i vrlo dominantno finansira. Sada je inicirao i uobličio ideju da Gradski stadion, na kome igra Jedinstvo, dobije ime po Draganu Džajiću. To je, kao i Nemanjin dolazak u klub, jedan istorijski moment i za ubski fudbal i za Ub, kao grad", ističe Puletić, inače nekadašnji fudbaler i do prošlog leta predsednik Skupštine FK Jedinstvo.

Darko Glišic i Dragan Džajić

Darko Glišic i Dragan Džajić (Foto: Milovan Milovanović)

 

Uz podsećanje da je predsednik opštine Ub Darko Glišić zaslužan što je Dragan Džajić dobio zvanje počasnog građanina ovog mesta i što je Nemanja Matić preuzeo brigu o Jedinstvu, Puletić kaže kako se "sve polako zaokružuje".

 

"Raduje što se Nemanja Matić, čovek sa toliko poznanstava, sa toliko materijalnih mogućnosti, sa toliko godina i sa toliko korena na Ubu vezuje za Fudbalski klub Jedinstvo. Pogledajte kako se čitava priča zaokružuje. Jedan igrač Čelsija, koji je danas sigurno u vrhu svetskog fudbala, seća se značaja jednog drugog igrača i čoveka koji je igrao sedamdesetih godina i stadion za koji je on sada zadužen naziva imenom Dragana Džajića. Zaista se kompletiramo i predstavljamo jedno mesto koje ume da ceni velika dostignuća. Velika stvar za ubski fudbal i za Ub jeste što Nemanja Matić planira da i dalje bude ovde prisutan. Mislim da je to garancija da ćemo sportski, a možda i na neke druge načine koje u ovom trenutku ne vidimo, biti uspešni kao grad", navodi Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport.

 

Fudbalski klub Jedinstvo, koji se trenutno takmiči u zonskom rangu, osnovan je 1920. godine i tokom bezmalo jednog veka postojanja, dao je mnogo reprezentativaca:  Zagorca, Čolića, Džajića, Dušana Savića, braću Matić, Raću Petrovića. Zaslugom Dragana Džajića, za Jedinstvo su, kao fudbaleri Crvene zvezde nastupali i igrači koji će kasnije postati reprezentativci i  internacionalci: Kovačević, Mrđa, Luković, Janković, Basta,… 

Aktuelno