Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
03.08.2017, 14:38

Restrikcije vode na Ubu

č: | fb:

Ubsko Komunalno javno preduzeće "Đunis" uvelo je redovne, dnevne i noćne restrikcije vode, koje će, kako je saopšteno,  biti na snazi "u narednih sedam do deset dana". 

 

Razlog za to je, navode u ovom preduzeću, što su usled neracionalne i prekomerne potrošnje zbog višednevnih ekstremno viskokih temperatura, iscrpljene sve rezerve vode u rezerovarima postrojenja za preradu u Takovu.

 

"Kako nismo naišli na razumevanje građana, pa se voda koristi neracionalno, za zalivanje zelenih površina, pranje betonskih staza, terasa i vozila, primorani smo da pristupimo restrikcijama", navodi se u saopštenju "Đunisa", pod čijm je nadzorom sistem vodosnabdevanja na Ubu.

 

Prema planu isključenja, u vremenu od 11 do 17 časova, bez vode će ostajati potrošači u ulicama Bratstva i jedinstva, Brane Petronijevića, 29. novembra, Milovana Glisića, Braće Nenadović i Ratka Rankovića, dok će od 20 časova uveče pa do šest ujutro slavine biti suve u sledećim ulicama: Prvog maja (drugi deo i Gradski bazeni), Vojvode Mišića, Tamnavskih partizana, Majerovoj, Svete Popovića, Tamnavskoj i Slavoljuba Milivojevića, kao i naseljima Jozića imanje, Talovi, Aleksića imanje i Sandića imanje, te u prigradskom selu Sovljak.

 

Od restrikcija, koje pogađaju oko 80 posto građana priključenih na vodovodnu mrežu, jedino je izuzet najuži centar grada, prevashodno zbog Doma zdravlja.

 

I pre ovih, zvaničnih i redovnih, Ubljani se već duži period suočeni sa restrikcijama. Nestašice su počele da se osećaju krajem juna u višim delovima Uba, a tokom vrelih julskih dana tehničke službe komunalnog preduzeća su probleme u vodosnabdevanju rešavale periodičnim isključenjima u čitavom gradu, najpre od dva do četiri časa dnevno, a onda sve duže.

 

Iako "Đunis" od kraja juna gotovo svakodnevno upućuje apele potrošačima da se uzdrže od neracionalnog korišćenja vode za piće i da je ne rasipaju na polivanje zelenih i betonskih površina, to nije urodilo plodom i mnogi se, kako tvrde, ne pridržavaju preporuka. Problem je eskalirao kada je potrošnja uvećana za čak pet puta od uobičajene, što prevazilazi prerađivačke kapacitete Fabrike vode u Takovu, zbog čega su se odlučili na radikalnije mere, jer su redovne i planske višednevne obustave jedini način da se dopune prazni rezervoari i da se uspostavi normalno vodosnabdevanje.

 

Već su prva isključenja izazvala ogorčenje i gnev Ubljana, koji se osim sa tropskim temperaturama, muče i zbog suvih slavina. Direktor KJP "Đunis" Saša Milićević ističe da imaju razumevanja za građane, ali da su prinuđeni na takav korak zato što su rezerve vode potrošene.

 

- Imamo razumevanje za naše korisnike, koji tokom cele godine vode računa o potrošnji vode, razumemo roditelje koji imaju malu decu i koji ispaštaju zbog onih koji vodu koriste neracionalno i zbog kojih se isporuka odvija otežano. Ljutnje i zamerke koje su nam upućene nisu osnovane i treba da se svi pogledamo u oči i utičemo na one koji ne vode računa o potrošnji vode, da promene svoje ponašanje, jer su to upravo naše komšije, prijatelji, rođaci. Dobijali smo i komentare da vodu neće plaćati zbog toga što smo uveli neophodne restrikcije. Naši korisnici moraju biti svesni da je na njihovim računima fakturisana samo utrošena količina vode i, svakako, ono što nije potrošeno ne možemo ni naplatiti - navodi direktor "Đunisa".

Saša Milićević

Saša Milićević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Milićević naglašava da nisu tačne ni primedbe da su restrikcije uvedne zato što je vodovodna mreža proširena na obodna sela, pa postojeći bunari ne mogu da "izdrže" nove priključke. Tvrdi da se mreža nije širila izvan kapaciteta Fabrike vode u Takovu.

 

- Ukoliko pratimo potrošnju tokom ostalih godišnjih doba, bez leta, kada se voda koristi namenski, za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, jasno je da vode ima dovoljno i potrošnja je tada oko 30 do 40 litara u sekundi, dok je naša maksimalna proizvodnja 60 litara u sekundi. Sa dolaskom leta i visokih temperatura, potrošnja se značajno poveća, iz čega je jasno da naši korisnici, osim za osnovne potrebe, vodu koriste za namene koje nisu prateće u ostalim godišnjim dobima. Često smo apelovali na naše građane da racionalno koriste vodu za piće, kako redovno snabdevanje ne bi došlo u pitanje. Međutim, nismo naišli na razumevanje. Voda se koristi za zalivanje bašta, travnjaka, pranje automobila, navodnjavanje i slično, što je uticalo na to da potrošnja vode prevazilazi maksimalnu proizvodnju - objašnjava Milićević i dodaje da prošlog leta nije bilo većih problema u distribuciji, jer su temperature bile umerene.

Dodaje da dok se voda koristi za osnovne i redovne potrebe, imaće je u dovoljnim količinama.

 

Kao razloge za povećanu potrošnju, pored ekstremno visokih temperatura, Milićević navodi i vodu koja se koristi za ispiranje filtera u Fabrici vode u Takovu. Taj problem je delimično rešen, jer je "Đunis" nedavno uradio servis dva filtera, tako da su se stekli uslovi da rade punim kapacitetom i više se neće ispirati na 12 sati, kao do sada, već na optimalnih 48 sati. U planu je da se uradi servis i preostala dva filtera, što će znatno umanjiti potrošnju.

 

Prema rečima Saše Milićevića, jedan od najvećih potrošača su i Gradski bazeni. "Svesni ovoga, zajedno sa lokalnom samoupravom planiramo da u narednom periodu uradimo arterski bunar isključivo za potrebe bazena, čime bi se napravila velika ušteda, pa bi znatne količine vode umesto za potrebe bazena, bile upućene našim građanima na korišćenje", kaže naš sagovornik.

 

Prvi čovek "Đunisa" ukazuje i na to da se u gotovo celom svetu velika pažnja poklanja vodi, kao najvažnijem prirodnom resursu, gde prednjače razvijene zemlje, koje čine velike napore da vodu za piće sačuvaju i da se ne koristi u one svrhe za koje nije namenjena. Sa druge strane, većina naših građana nije ni svesna da površinske i podzemne vode, kao prirodni resurs, polako nestaju i da ih treba racionalno koristiti i sačuvati za narednu generaciju.

 

Ističe da je rešenje za neracionalnu potrošnju vode na Ubu uvođenje tarifnog sistema, što će najverovatnije biti učinjeno narednog leta. Kubik vode iz Gradskog vodovoda košta svega 46 dinara i pojedinim korisnicima je isplativije da koriste tu vodu za zalivanje bašti ili voćnjaka, nego da uključe svoju pumpu. Nigde na zapadu se voda za piće ne koristi u te svrhe, podvlači Milićević i dodaje da će, kada se uvede tarifni sistem, za one koji ne vode računa o potrošnji cena biti znatno viša, dok će ostati ista za one koji je racionalno koriste.

 

Aktuelno